Lotus Bakeries, meer dan een koekje bij de koffie

Horeca nieuws: Lotus Bakeries, meer dan een koekje bij de koffie

In het begin van de jaren 1950 introduceerde Lotus het ‘Lotus koffiemoment’ in België: een lekker kopje koffie met een individueel verpakt Lotus speculoosje erbij. Al snel groeide dit idee uit tot een gewoonte in heel wat hotels, restaurants en cafés. Maar ook thuis apprecieert de consument het vertrouwde koekje bij de koffie.

Vandaag biedt Lotus, naast speculoos, ook andere specifieke producten aan, in verschillende sectoren van de koekjesbakkerij; gebak, wafels & galetten en peperkoek.

Het wafelgamma omvat onder meer Luikse wafels, Soft wafels, Gevulde wafels, Galetten en Vanillewafels. De gebakspecialiteiten zijn moeilijk onder één noemer te plaatsen. Meestal zijn ze erg populair in hun regio of land van oorsprong: Frangipane, Madeleine, Carré Confiture en Zebra in België, Glacés en Enkhuizer koeken in Nederland, Bretoense boterspecialiteiten in Frankrijk. Ondertussen is Lotus - met Speculoospasta - ook een gevestigde waarde in het ontbijtsegment geworden. Het is dan ook de enige Speculoospasta die gemaakt is van de èchte Lotus speculoos. En net zoals bij de pasta, vindt de consument ook in het Lotus speculoosijs zijn vertrouwde en unieke Lotus speculoossmaak terug.

Lotus kiest uitsluitend voor de zuiverste ingrediënten: bloem, margarine en suiker. Lotus Bakeries heeft niet alleen de basis gelegd voor het legendarische speculoosje - niet te verwarren met speculaas - bij de koffie, maar heeft zich tevens sterk gespecialiseerd in portieverpakkingen van al haar producten. Portieverpakkingen beantwoorden aan de vraag naar convenience, ze zijn handig en vermijden verspilling van het product zelf.

Peperkoek

In 2006 nam Lotus Bakeries het Nederlandse Koninklijke Peijnenburg over. Hiermee werd Lotus Bakeries ook actief in een authentiek product uit de Lage Landen. In de ontbijtkoekmarkt in Nederland heeft Koninklijke Peijnenburg een marktaandeel van meer dan 60% met sterke merken zoals Peijnenburg en Wieger Ketellapper. Lotus Peperkoek is de meest malse peperkoek en wordt aangeboden zowel in blokformaat als in een voorverpakt gamma. Peperkoek is heerlijk bij het ontbijt en bovendien geschikt om overal mee naar toe te nemen of om te verwerken in gerechten.

Vestigingen

Het omvangrijke productengamma brengt met zich mee dat verschillende producttechnologieën worden aangewend. Het kennen, beheersen en verder ontwikkelen van deze producttechnologieën is voor Lotus Bakeries een permanente uitdaging. Het is daarom noodzakelijk om het aantal producten en technologieën per productie-eenheid te beperken. Zo worden de producten en productieprocessen geconcentreerd in gespecialiseerde fabrieken.

De Belgische vestigingen bevinden zich in Kaprijke (Lembeke), Gent, Meise en Courcelles.
· In Kaprijke wordt naast het gamma Speculoos ook Frangipane gemaakt.
· Gent (Oostakker) staat in voor de vervaardiging van Madeleine, Zebra, Zebra Black, Marshmallow, Bimbo, Mini Cake en Carré Confiture.
· De wafel- en galettenproductie is verdeeld over Meise en Courcelles.
· Gevulde wafels komen uit Comines, vlak over de Franse grens.

Andere productie-eenheden bevinden zich in het Nederlandse Enkhuizen, Geldrop, het Friese Sintjohannesga en in Briec-de-l’Odet (Bretagne). Het logistiek centrum te Lokeren verzorgt de afname van deze productievestigingen en de leveringen aan de klanten voor alle landen en regio’s (behalve Nederland en Bretagne).

Speculaas en speculoos

Speculaas is een typisch product uit de Nederlandse koloniale traditie. Het is een harde koek, in de vorm van een figuurtje, met pittige kruiden, vanuit de hele wereld meegebracht door de Nederlandse zeevaarders. België kende niet zo’n uitgebreide maritieme traditie. De stichters van Lotus moesten dan ook veel creativiteit aan de dag leggen om hun alternatief, de speculoos, te ontwikkelen. Het verschil tussen speculaas en speculoos is dus niet louter taalkundig. Speculoos bevat wel een snuifje kaneel, maar krijgt zijn eigen smaak niet door de kruidenmix, maar door het verfijnde karamelisatieproces.

Lotus Bakeries in een notedop

Lotus Bakeries, met hoofdzetel in België, is een dynamische en internationaal georiënteerde onderneming. Met ongeveer 1200 medewerkers produceert en verkoopt Lotus Bakeries onder de merken Lotus & Peijnenburg kwaliteitsvolle en lekkere producten. In 2010 realiseerde Lotus Bakeries een omzet van 264,8 miljoen euro. De aandelen van Lotus Bakeries zijn genoteerd op Euronext Brussels.

×