Restaurant De Groene Lantaarn: genieten van elk kostbaar moment

Patron-cuisinier Jarno Eggen (43) is uitermate gelukkig. Hij geniet van elk kostbaar moment met zijn gezin en is dankbaar voor het succes van zijn restaurant De Groene Lantaarn in Zuidwolde. Tijd voor zichzelf heeft Jarno niet nodig. Hij houdt van gezelligheid en is graag onder de mensen.

Leven in bonustijd

“Ik leef in bonustijd. Nooit van mijn leven gedacht dat ik zou mogen doen wat ik nu doe. Mijn ouders leefden eenvoudig. Mijn vader was metselaar, mijn moeder huisvrouw. Wintersport of vliegreizen kenden wij niet. ‘Dat is voor rijke mensen’, zei mijn moeder altijd. Inmiddels doe ik dat soort dingen wel met mijn vrouw en twee zoons. Een mooi gezin, een goedlopende zaak, een eigen huis… Wat wil je nog meer?”

Bezig blijven

“Tijdens de eerste lockdown hebben we grondig opgeruimd, schoongemaakt en iedereen naar huis gestuurd. Die rust was heerlijk. Voor eventjes dan. Al snel miste ik de rush. Dus openden we in onze zaak een tijdelijke culinaire boetiek met allerlei kant-en-klare traiteurgerechten. Daarnaast hebben we ons beziggehouden met een verdiepingsslag in onze productkennis. Dit deden we door elkaar workshops te geven. De bediening leerde bijvoorbeeld alles over de wijnkaart en ging op bezoek bij boer Willem, terwijl de witte brigade in de Libanese keuken dook. Op de vrijdagmiddag hielden we dan spreekbeurten voor elkaar en in de weekenden waren we vrij.”

Jarno Eggen | Aandacht voor jezelf
Jarno Eggen | Aandacht voor jezelf

Volle bak vooruit

“Toen de zaak weer volledig opende moest ik wel even wennen. Van het rustige leven naar volle bak vooruit. Maar dat hoort bij horeca. Minder uren werken of alleen met de lunch geopend zijn, is voor mij niet aan de orde. Je moet op de klassieke momenten open zijn, anders kan ik de deur voorgoed op slot doen. Natuurlijk zou ik graag vaker bij de kinderen zijn, maar als eigenaar en chef wil je het goede voorbeeld geven. En ik geniet ook van het werken, ons team en de gasten. We hebben een mooie club bij elkaar en ik heb nog zoveel ideeën. Voor nu focus ik me op De Groene Lantaarn, maar als de kans zich voordoet open ik graag een vaste culinaire boetiek met specialiteiten op het gebied van brood, patisserie en chocolade.”

Leven in de brouwerij

“Voor me-time pas ik. Mijn vrije tijd besteed ik juist graag met mijn gezin en vrienden. Dat momentje voor mezelf pak ik ’s avonds wel als ik thuis op de bank plof. Ik ben veel te druk om rustig te doen. Ik kan me moeilijk ontspannen. Als je mij in de sauna zet denken mensen: die jongen moet naar het schoolslagbad. Op zulke relaxte plekken hoor ik niet. Ik ben het liefst omringd door mensen. Gezelligheid en leven in de brouwerij, dat past bij mij.”

Aandacht voor jezelf

Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘Aandacht voor jezelf’, waarin vier patron-cuisiniers hun persoonlijke verhaal delen. In de periode van verplichte sluiting werden ook zij geconfronteerd met verplichte rust. Ze bekeken hun onderneming door een andere bril en (her)ontdekten de waarde van meer tijd voor jezelf, vrienden en familie.

Verder lezen

» Wilco Berends - Hotel-restaurant De Nederlanden
Patron-cuisinier Wilco Berends is getrouwd en heeft twee dochters van 18 en 16. Samen met zijn vrouw Caroline bleek hij een topteam in tijden van corona. Wilco kijkt positief terug op de afgelopen tijd, maar het zette hem ook aan het denken over zijn persoonlijke gezondheid, die van zijn hotel-restaurant De Nederlanden en het horecavak.

» Thijs Meliefste - Restaurant Meliefste
Thijs Meliefste is man van Anuschka en vader van Noa. Maar hij is ook patron-cuisinier van Restaurant Meliefste in Wolphaartsdijk. Na coronatijd pakt hij graag door om weer een fatsoenlijke buffer opbouwen. Anderzijds wil hij ook een gezonde balans tussen zijn gezin en de zaak.

» Edwin Vinke - Restaurant De Kromme Watergang
Na een flinke opdonder gooide patron-cuisinier Edwin Vinke zijn levensstijl tien jaar geleden drastisch om. Hardlopen, fietsen, krachttraining, yoga en meditatie zijn nu dagelijkse kost. Ook stapte hij over naar een vegetarische levens­stijl. Niet zozeer vanwege het dierenleed, maar omdat groenten het lichaam niet vermoeien. In zijn restaurant – De Kromme Watergang in Slijkplaat – trekt hij de gezonde keuzes door.