Hotel-restaurant De Nederlanden: even rust in de tent

Patron-cuisinier Wilco Berends (49) is getrouwd en heeft twee dochters van 18 en 16. De eerste is ‘net gevlogen’. Samen met Caroline, zijn vrouw en mede-eigenaar van hotel-restaurant De Nederlanden in Vreeland, bleek hij een topteam in tijden van corona. Wilco kijkt positief terug op de afgelopen tijd, maar het zette hem ook aan het denken over zijn persoonlijke gezondheid, die van de zaak en het horecavak.

Schuldenvrij ondernemen

“Ondanks alles kijk ik met een glimlach terug op de afgelopen periode. Mijn vrouw en ik bruisten van de ideeën. We hebben echt doorgeknald samen. Onze culinaire SRV-wagen bleek een groot succes. Niet vanwege de poen, want het kostte een hoop. Wel vanwege de mooie publiciteit, al het personeel dat is gebleven en het feit dat we iedereen hebben kunnen doorbetalen. Schuldenvrij ondernemen geeft rust. Dat is misschien wel mijn grootste les van de afgelopen tijd. Zorg dat je te allen tijde een gezond bedrijf hebt en niets koopt met geld dat volgende maand nog moet binnenkomen.”

Wilco Berends | Aandacht voor jezelf
Wilco Berends | Aandacht voor jezelf

Rust in de tent

“Zoveel extra tijd voor jezelf zet je wel aan het denken. De horeca is elke dag Champions League spelen. Wij moeten continu presteren. De quality time met het gezin tijdens de lockdown was uniek. Ik genoot er oprecht van. Het was een cadeautje om elke avond om 18 uur thuis te zijn, maar dat hoef ik niet elke dag. Het intens harde werken wil ik overigens ook niet meer. Wij waren zes dagen per week geopend zonder vakantiesluiting. Nu zijn we vijf dagen geopend en gaan we volgend jaar vijf weken dicht. Ik wil meer rust in het bedrijf. Voor mezelf en het personeel. Het kan niet zo zijn dat je acht maanden aan een stuk werkt. Dat is niet gezond. Ik wil voorkomen dat ik altijd aan het werk ben. Al vind ik het heerlijk, er zijn belangrijkere dingen.”

Werkpaard

“Ik wil niet gedwongen een werkpaard zijn tot mijn zeventigste. Dus moet ik mijn zaken goed op orde hebben en mezelf de vraag stellen: hoe ga ik het financieel bij elkaar harken? Verkoop ik de zaak in één keer, doe ik het in fases of ga ik het eerst verhuren? Daarnaast moet je tegen die tijd ook willen stoppen. Vind ik het leuk om niet meer in the picture te staan? Da’s ook een dingetje. Als ik de zaak verkoop was ik de kok met die ster. Dan gaat de telefoon niet meer. Je moet een plan hebben. Weten wat je wilt en hoe je dat fixt. Mijn financiële situatie bepaalt niet wanneer ik stop, dat doe ik. Dood neervallen achter de kachel gaat mij niet gebeuren. Het is leuk hier, maar ik ga me niet kapot werken.”

Wilco Berends | Aandacht voor jezelf
Wilco Berends | Aandacht voor jezelf

Strijden voor een gezondere branche

“Over de lange werkdagen denk ik de laatste tijd veel na. Waarom werken wij in een branche waarin je vijftien uur werkt en er voor zes krijgt uitbetaald? Tegelijkertijd ben je als bedrijf niet levensvatbaar als je elk overuur uitbetaalt. Dat is bizar. Alles wordt duurder, maar niemand gaat zeven euro voor een kopje koffie betalen. We moeten onszelf kritisch in de spiegel kijken. Willen we het personeelstekort oplossen? Dan moeten we zorgen dat het op orde is. Het is tijd voor een groots plan. Samen met m’n culinaire genootschap Les Patrons Cuisiniers zie ik kansen. Laten we strijden voor een gezondere branche.”

Aandacht voor jezelf

Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘Aandacht voor jezelf’, waarin vier patron-cuisiniers hun persoonlijke verhaal delen. In de periode van verplichte sluiting werden ook zij geconfronteerd met verplichte rust. Ze bekeken hun onderneming door een andere bril en (her)ontdekten de waarde van meer tijd voor jezelf, vrienden en familie.

Verder lezen

» Jarno Eggen - Restaurant De Groene Lantaarn
Meer tijd voor jezelf? Da’s niet nodig voor patron-cuisinier Jarno Eggen. Het allerliefste is hij omringd door mensen en gezelligheid. Hij geniet van elk kostbaar moment met zijn gezin en is dankbaar voor het succes van zijn restaurant De Groene Lantaarn in Zuidwolde.

» Thijs Meliefste - Restaurant Meliefste
Thijs Meliefste is man van Anuschka en vader van Noa. Maar hij is ook patron-cuisinier van Restaurant Meliefste in Wolphaartsdijk. Na coronatijd pakt hij graag door om weer een fatsoenlijke buffer opbouwen. Anderzijds wil hij ook een gezonde balans tussen zijn gezin en de zaak.

» Edwin Vinke - Restaurant De Kromme Watergang
Na een flinke opdonder gooide patron-cuisinier Edwin Vinke zijn levensstijl tien jaar geleden drastisch om. Hardlopen, fietsen, krachttraining, yoga en meditatie zijn nu dagelijkse kost. Ook stapte hij over naar een vegetarische levens­stijl. Niet zozeer vanwege het dierenleed, maar omdat groenten het lichaam niet vermoeien. In zijn restaurant – De Kromme Watergang in Slijkplaat – trekt hij de gezonde keuzes door.