Beer & bites

Beer & bites

Enkele eeuwen geleden was bier de vanzelfsprekende drank aan tafel. Onder invloed van de opkomst van andere dranken veranderde dat, en de ‘uitvinding’ van pils hielp ook niet mee. Dat pils was lang de dominante bierstijl, maar is eigenlijk minder geschikt als begeleider vanwege de strakke en cleane smaak. Als aperitief is pils wel perfect: niets zo eetlustopwekkend als een kakelvers glas pils. Andere biersoorten zijn daarentegen perfect om te combineren met gerechten. Bier staat de laatste jaren dan ook serieus op de kaart als begeleider van gerechten. Daarmee is de cirkel weer rond. Een high-beer is daarom het perfecte middel om uw gasten kennis te laten maken met de combinatiekracht van verschillende bieren en passende bites.

Vind de perfecte combinatie van beer en bites

Het samenbrengen van een gerecht en een bier werkt eigenlijk hetzelfde als het samenbrengen van een gerecht met een wijn. Het is een combinatie van objectieve zaken en de subjectieve beleving en niet iedereen vindt ‘een vanzelfsprekende combinatie’ even lekker, daarvoor is smaakbeleving te persoonlijk.

Wel is het belangrijk rekening te houden met verschillende interacties. Let altijd op de intensiteit van het gerecht en laat het bier hierop aansluiten. Hoe ‘steviger’ het gerecht, hoe ‘steviger’ bier. Zo past bij een lichte salade een fris, licht bier en schenk je bij een rijk dessert een Rubensiaans bier. Nooit andersom, net zoals je geen Premier Cru Classé Bordeaux bij een frisse salade schenkt.

Daarnaast geldt dat basissmaken - zoals zoet, bitter, zuur en zout of umami - samengaan of botsen. Zoet en bitter is vrijwel altijd raak en het maakt dan niet uit of bitter en zoet uit het bier of het gerecht komt. Zuur en bitter werkt daarentegen niet. Zoet op zoet kan te groot of dramatisch zijn. Bekijk ook de infographic over interacties tussen smaak en bier.

Bron: Bier&cO

Masterclass Beer & Bites - Rick Kempen | Powered by Bier&cO

Klik hier om de recepten te downloaden

Wat kunt u onder andere verwachten in deze masterclass?

  • Aandachtspunten voor een juiste combinatie van beer & bites.
  • Trends op het gebied van speciaalbier.
  • Tips en ideeën voor uw eigen bierkaart.

Bierconnaisseur Rick neemt u mee in de wereld van speciaalbier. Rick is bierspecialist bij Bier&Co, één van Europa's leidende bierbedrijven. Speciale bieren van over de hele wereld bereikbaar maken voor een groot publiek is hun missie. Samen met de culinair adviseurs van HANOS neemt hij u mee langs verschillende gangen in de wereld van bier & gerecht combinaties.


Beer & bite combinaties

Zes bieren met aan elk bier een passend gerecht gekoppeld. De recepten zijn te vinden op ons inspiratieplatform FoodXperience.

UHP kreeftenvlees, ossenworst en ganzenlever in combinatie met een Brewdog Punk IPA (1213330).

Bekijk het recept

Gestoofde kalfswang, piccalilly en zoetzure groente in combinatie met een Cornet Oaked blond (1103130).

Bekijk het recept

Coquille, avocado en bloemkool in combinatie met een La Trappe Isid’Or (1200079).

Bekijk het recept

Beyond Sausage met Kimchi in combinatie met een Brewdog Elvis Juice (1205880).

Bekijk het recept

Stroopwafel van biet, ganzenlever en gel van duindoorn in combinatie met een Rodenbach Classic (1004670).

Bekijk het recept

Witlof, Solt garnalen, gekonfijte citroen en furikake in combinatie met een St. Bernardus wit (1004660).

Bekijk het recept

Bestel de bieren

U bestelt de bieren die worden gecombineerd met de recepten direct hieronder.

Meer beproefde smaakcombinaties

Onverwachts geluk uit de zee

Onverwachts geluk uit de zee

Geluk schuilt soms in een onverwacht hoekje, zelfs in de zee. Twee klassiekers: De eerste is oesters met stout bier, een traditioneel aperitief in Ierland. De combinatie van het zilte van de oesters contrasteert goed met de droge, geroosterde smaak van het bier. Een andere klassieke combinatie is Rodenbach met garnalen. Het zachtzure Rodenbach-bier, dat geen hopbitterheid kent, gaat heel goed samen met de garnalen.

De Maillard-reactie

De Maillard-reactie

Donker mout, die de donkere kleur geeft aan bier, krijgt die kleur tijdens het moutproces, als de granen op (relatief) hoge temperatuur worden gedroogd. Die kleurverandering, en dus ook smaakverandering, is identiek aan wat bij grilleren of bakken van vlees gebeurt, en heet de Maillard-reactie: eiwitten en suikers veranderen van kleur en smaak onder invloed van temperatuur. Mede hierom is dubbel abdijbier, porter en bockbier zo’n fijne combinatie met gebakken of gegrilleerd (rund)vlees, BBQ en wild.

Een zoete afsluiter

Een zoete afsluiter

Een carrot cake of cheesecake past erg goed bij een (double) IPA en is hierdoor de perfecte afsluiter van een High Beer. De carrot cake en cheesecake zijn beide volle, romige en zoete desserts. De intense, fruitige bitters van het bier balanceren de intense zoetheid van het dessert, terwijl de koolzuur het geheel ‘verlicht’ en toegankelijker maakt. Serveert u liever een chocolade dessert? Dan is een IPA minder geschikt, kies liever voor een stout, porter of bokbier.


Meer inspiratie:

Vers in het voorjaar

Vers in het voorjaar

Vers in het voorjaar