Black angus

Rijp - gemarmerd - met een natuurlijke smaak

Black angus runderen zijn geliefd om de intense smaak van het vlees en de malse structuur. Horeca professionals kiezen daarom steeds vaker voor black angus op de menukaart. Als dit vlees dan ook nog uit de eigen streek komt, is dit een mooie aanwinst op de menukaart.

Wij hebben sinds kort een geweldig regioconcept, waarbij we vleesveehouders uit de regio Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland met elkaar laten samenwerken en kennis laten delen om tot het beste vlees te komen voor de horecaprofessional. De Aberdeen angus (waartoe de black angus behoort) is hierbij de basis.

Het ras Aberdeen angus past zeer goed bij een extensieve bedrijfsvoering. De runderen van deze veehouders grazen op uitgebreide graslanden en natuurterreinen. De dieren zijn zeer zelfredzaam en zijn zo sterk dat ze eigenlijk zomer en winter buiten kunnen lopen. Toch kiezen we ervoor om de afmestfase in de stal te doen, om controle te houden op de voedselinname.

Het streven naar een optimale vleeskwaliteit heeft te maken met de juiste voeding in de verschillende levensfasen. Vooral de voeding in de afmestfase levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het intramusculaire vet en de gewenste vleeskleur.

ban_mag_vers_black_angus_regio_noord_1904_747x498.png

Noord

Landouwer klaverrund

Bij Maarten Jansen uit Zuidwolde staan circa 200 runderen op 60 hectare landbouwgrond. Hij verbouwt hier ook zijn eigen voedergewassen. Samen met het gras en de klaver in de wei levert dit vlees op met een mooie vetopbouw. De runderen blijven hun hele leven op en om de boerderij. De kalveren blijven 9 maanden bij de moeder, tot ze geen melk meer nodig hebben.

Landouwer klaverrund is verkrijgbaar in HANOS Groningen, Heerenveen en Zwolle.

ban_mag_vers_black_angus_regio_oost_1904_747x498.jpg

Oost

Hoeverund

De boerderij van Roy Ottink staat in Markelo. De 80 runderen lopen ‘rond huis’. Roy was vroeger kok en weet dus als geen ander waaraan een goed stuk vlees moet voldoen: mals vlees met mooi intramusculair vet. Hij heeft de goede eigenschappen van de bekende grainfed runderen uit Amerika en Australië naar Twente gehaald.

Hoeverund is verkrijgbaar in HANOS Apeldoorn, Nijmegen, Venlo en Doetinchem.

ban_mag_vers_black_angus_regio_zuid_1904_747x498.jpg

Zuid

Kempenlander

De boerderij van John en Inge van Raak staat in het Brabantse Hooge Mierde. De Kempenlanders mogen zelf kiezen of ze buiten willen grazen of in de stal willen staan. Ze eten vers gras en kuilgras van de nabij gelegen natuurterreinen en krachtvoer. In de afmestfase leveren maismeel en aardappelsnippers een bijdrage aan de ontwikkeling van intramusculair vet.

Kempenlander rund is verkrijgbaar in HGCHANOS Antwerpen en Hasselt en HANOS Valkenburg, Heerlen, Eindhoven en Breda.

 

ban_mag_vers_black_angus_regio_west_1904_747x498.jpg

West

Westlandrund

De ruim 70 runderen van Jochem en Gerline Lekkerkerker grazen op de uiterwaarden van de Hollandse IJssel. Dit natuurland is eigendom van Staatsbosbeheer. Ze blijven zo lang mogelijk buiten, samen met hun kalveren. Aan het eind van de herfst gaan ze naar de ruime potstal en zodra het weer het toelaat, gaan ze in het vroege voorjaar weer naar buiten.

Westlandrund is verkrijgbaar in HANOS Amsterdam, Den Haag-Delft en Utrecht.