Van marinier naar horecaondernemer

Mano Dijkman verkaste van de wereld van generaals naar ondernemen in gastvrijheid. Met een achtergrond bij het elite-legeronderdeel van het Korps Mariniers onderneemt hij nu met veel succes bij Het Arsenaal 1309 in Doesburg. “Hard werken en niet opgeven, dat is mijn mentaliteit.”

Een pand met historie

Het Arsenaal 1309 ligt aan de Kloosterstraat. De naam en het adres van het grand café van Mano Dijkman bevatten hints voor vrijwel het gehele verhaal achter het bedrijf. “In 1309 opende hier een vrouwenklooster. Eeuwenlang zaten hier vrouwen met bijbels. In de 17e eeuw werd het een wapenopslag. Vervolgens zaten hier 2 eeuwenlang mannen met wapens. Dat was tot in 1930. In de Tweede Wereldoorlog was dit een schuilplek, erna woonden hier gezinnen en weer later werd er antiek verkocht. En op 13 september 2014 – 1309 – gingen wij open.”

Wie Mano in Het Arsenaal 1309 ziet, kan zich bijna niet voorstellen dat hij ooit niet in de gastvrijheid werkte. “Ik ben hier thuis”, beaamt hij. “Vrij letterlijk: want naast mijn vrouw werken ook onze kinderen in het bedrijf. Het familiegevoel zit er sowieso sterk in. We willen ook een thuis bieden voor onze medewerkers, waardoor dit team voelt als familie.”

Verbinden, ontmoeten en ontspannen

“Verbinding. Daar is alles mee begonnen”, vertelt Mano. “Ik wilde niet per se een horecazaak starten, maar ik wilde de creatieve ondernemers uit deze omgeving bij elkaar brengen in een mooi pand. Als je het als fotograaf, beeldhouwer of filmhuis alleen moet zien te rooien in een winkeltje in de stad, is dat best moeilijk. Maar als dit soort creatievelingen zich verenigen in een cultureel centrum wordt de som groter dan het geheel der delen. Daar zocht ik een plek voor.”

Toen Mano en zijn voormalig compagnon voor het eerst het oude pand in Doesburg binnenliep, wist hij meteen dat dit die locatie moest worden. “Het pand is een perfect thuis voor al die creativiteit. Alleen moest er nog iets komen om het geheel logisch aan elkaar te koppelen. En dat is horeca geworden. Daar draait het om verbinden, ontmoeten en ontspannen. Ik wist meteen dat ik hier een café-restaurant wilde beginnen. Ik koos eigenlijk niet voor de horeca, de horeca koos mij.”

Hard werken en niet opgeven

Mano startte zijn zaak zonder horeca-ervaring, maar wel met een achtergrond als marinier. “Hard werken en niet opgeven, dat is mijn mentaliteit”, vertelt hij. “Maar de horeca is wel een harde leermeester. We zijn 7 dagen per week open, en in het begin had ik het gevoel dat ik altijd aanwezig moest zijn om te helpen en te regelen. Uiteindelijk werk je dan meer dan 100 uur per week. Dat hield ik 2 jaar vol. Toen viel ik om, letterlijk. Ik kon niet meer.”

Terwijl Mano gedwongen rust hield, draaide het bedrijf natuurlijk gewoon door. Het team functioneerde geweldig en de zaak liep gesmeerd. “Het was achteraf een beetje een ego-ding. Je wilt onmisbaar zijn. Nu geniet ik er juist enorm van dat het allemaal perfect loopt als ik er niet ben. Het team maakt Het Arsenaal 1309.”

Dienstbaar ondernemen

Mano bracht een heel eigen aanpak mee naar de horeca. Nee, niet het clichébeeld van en duidelijke bevelstructuur en geen discussie over de koers. Mano ziet het anders. “Als ik iets heb geleerd bij de mariniers, toch de crème de la crème van de krijgsmacht, dan is het juist om de mensen in het veld vertrouwen te geven. Er is geen generaal die denkt dat hij de situatie beter kan inschatten dan de professionals ter plaatse. Natuurlijk, de legerleiding maakt de plannen, zet de lijnen uit en geeft goedkeuring voor een bepaalde aanpak. Maar vanaf dan geeft de leiding juist het vertrouwen in de mariniers die het werk moeten doen.

Ik doe dat in mijn team ook. Mijn medewerkers groeien juist doordat ik vrijheid geef, naar hun oordeel luister en me niet overal mee bemoei. Ik ben erachter gekomen dat het leger en horecaondernemer beide dienstbare beroepen zijn. Het moet mijn taak zijn om medewerkers in staat te stellen zo goed en zelfstandig mogelijk te functioneren.”

Duurzaam en regionaal

De hervonden rust van Mano brengt Het Arsenaal 1309 verder. “In het begin hadden we weinig gelegenheid ons te verdiepen in producten en leveranciers. Het Arsenaal 1309 kostte me teveel tijd. Nu ik iets meer rust heb, kan ik zelf een rondje in de buurt rijden om op bezoek te gaan bij regionale leveranciers met een mooi verhaal. We werken nu bijvoorbeeld samen met een buffelboer hier vlakbij. Zijn mozzarella is van topkwaliteit en hoeft dus niet helemaal uit Italië te komen. En we weten precies hoe de leveranciers van ons vlees werken. Ik bezoek ze zelf, vaak samen met onze chef zodat zij kunnen overleggen over het geschikte voer en de mooiste delen. Aan tafel kunnen wij de gasten vervolgens vertellen over wat we met eigen ogen gezien hebben: hoe duurzaam en zorgvuldig die boeren werken.”

Duurzaam en regionaal werken komt terug in alles wat ze doen. “Doesburg ligt in een landelijke omgeving met uitstekende en integere leveranciers. Het geeft zoveel kracht om daarvan gebruik te maken. Meer rust en afstand maken mij beter, het geeft mijn medewerkers ruimte om te groeien en helpt inhoud te geven aan onze producten. Een harde, maar mooie les.”

Nieuwsgierig naar andere ondernemers die een radicale beslissing durfden te nemen? Laat je inspireren door de verhalen van […, …. en …]