Gebrouwen door Vrouwen

Een bedrijf beginnen vanuit een hobby? Tessel de Heij kreeg het voor elkaar, samen met haar zus Do. In 2013 begonnen ze met bier brouwen, thuis in een pan van 35 liter. Inmiddels is Gebrouwen door Vrouwen niet meer weg te denken uit de biermarkt. Hun kracht? Het blijven volgen van hun onderbuikgevoel.

Geboren ondernemers?
‘Geloof het of niet, maar het is begonnen als hobby. Tekenles, een cursus Russisch, Salsalessen tot aan punniken; mijn zus was altijd van de vreemde hobby’s. Totdat ze met het idee kwam om bier te brouwen. Hier ben ik bij, dacht ik. Vanaf dat moment zijn we gaan brouwen, maar nooit met het idee hiermee een bedrijf te beginnen. Toen een kroegeigenaar via-via een biertje van ons proefde was hij direct enthousiast. Dat we ook nog eens twee zussen waren maakte voor hem het verhaal compleet. Hij moest en zou ons bier op de tap krijgen en zo geschiedde.’
‘We zijn allebei niet heel erg van het uitzoeken en kijken of het werkt, maar meer van gaan en zien hoe het gaat.’

Een behoorlijke switch voor een hobbybrouwer naar bier op de tap. Hoe hebben jullie dit aangepakt?
‘Gypsy Brewing! Je kan dan bij bestaande brouwerijen je recept opschalen. Heel ambitieus begonnen we met 1000 liter, maar dit kregen we natuurlijk nooit verkocht bij één kroeg. We hebben toen een website laten bouwen en bierglazen en –viltjes laten maken. Dat is een gouden zet geweest, vanaf alle kanten werden we benaderd tot zelfs kroegen waar ik zelf graag kwam. Ik was echt flabbergasted. Het hele brouwen hebben we verder door trial en error geleerd. In het begin voelden we ons wel een beetje buurman en buurman, dan ging er weer iets mis en probeerde we het houtje-touwtje op te lossen.’ ‘De horecawereld wordt toch voornamelijk gerund door mannen en met betrekking tot de bierwereld is zelfs het cliché waar; ze hebben allemaal een baard.’

De bierwereld is een mannenwereld. Waar of niet?
‘Jazeker. De horecawereld wordt toch voornamelijk gerund door mannen en met betrekking tot de bierwereld is zelfs het cliché waar; ze hebben allemaal een baard. Als we op een bierfestival tussen alle mannen staan, vallen we wel op, maar we krijgen vrouwen zo wel aan het bier. Zelfs als ze het aanvankelijk niet lustten.’

Dan is Gebrouwen door Vrouwen best een riskant naam, gezien het merendeel van de bierdrinkers man is.
‘Ik vond het heel spannend. Iedereen, waaronder marketingspecialisten, raadde het ons ook af, maar wij vonden wel dat er humor in de naam zat. We krijgen nu voor export ook weleens de vraag om het naar het Engels te vertalen. Maar, ‘Brewed by Women’ dit is toch meteen heel suf?.’

Gebrouwen door vrouwen

Gin Weizen 1205610

doos 12 flesjes – 33 cl

"Weizen kan soms echt naar een zak meel smaken, dat heeft deze niet. De speltmout maakt het romig en door de citrus is het heel fris. "

Neem ons mee in het maken van een nieuw biertje. Hoe gaat dit, zijn trends hierin leidend?

Thuis gaan we aan de slag met het testen van onze biertjes. Ons nieuwe recept hebben we inmiddels al voor de negende keer thuis gebrouwen. ‘Als we tevreden zijn, gaan we met dit recept naar de brouwmeester en zij gaat ons dan weer helpen om dit van 20 naar 10.000 liter op te schalen!

We hebben geen testpanel, we doen echt wat we zelf lekker vinden en gelukkig komen we daar tot nu toe nog altijd mee weg. Trends vinden we wel belangrijk, maar we lezen geen trendrapportages. We doen alles op wat we zelf zien. Toen ik in Australië was zag ik dat er overal gemberbier werd gedronken, zo ontstond Gember Goud. Dit bier had een langzame start, maar is inmiddels één van onze populairste bieren. Gin Weizen is natuurlijk ingestoken op de gintrend en ons bloesemblond op de elderflower.

 

Hoe spelen jullie in op de feestdagen?
Met de feestdagen geven mensen elkaar graag drank. Zo zijn mensen steeds meer op zoek naar grappige bierpakketten, maar ook naar typische seizoensbiertjes.

De Glüh Weizen is ons winterbier. Een donker witbier met het kenmerkende banaanaroma van een weizengist en met de kruiden van glühwein: sinaasappelschil, kaneel, kardemom, steranijs en kruidnagel. Toen we het biertje lanceerden, kregen we veel vragen of het biertje verwarmd moest worden. Gekke vraag, dacht ik. Maar ‘glüh’ is in het Duits natuurlijk warm. Maar dit biertje moet je koud drinken,’

Gebrouwen door vrouwen

Glüh Weizen | 1212480

doos 12 flesjes – 33 cl

"Ons winterbiertje is de Glüh Weizen. Vooral de banaan en kaneel haal je er erg goed uit."

Wat is het ultieme kerstgevoel voor jou 
'Voor mij is kerst het einde van het jaar. Ik ben dan graag onder de vleugels van mijn moeder; echt familietijd. Gezellig spelletjes doen en lekker koken met de familie. Echt een traditionele kerst!’


Meer inspiratie

Inspiratie en recepten voor de feestdagen

Smaken van de feestdagen

Bij HANOS vindt u alles om uw gasten smakelijke feestdagen te bezorgen!


Laat u inspireren

Inspiratie en recepten op het gebied van wijn

Dranken

HANOS is uw drankspecialist. Of het nu gaat over wijn, whisky, champagne, bier of koffie.

Lees meer