Honing
Bloemetjes en bijtjes; ze zijn onlosmakelijk verbonden met het voorjaar. Het is deze combinatie die resulteert in een prachtig product: honing. Honing is niet weg te denken uit het culinaire landschap in al haar verschillende soorten en verwerkt in diverse producten, gerechten en dranken. Dit voorjaar duiken we vol enthousiasme in de wondere wereld van honing.
Meer over honing
Honing, een natuurlijke zoete substantie, ontstaat wanneer honingbijen nectar uit bloemen verzamelen en deze omzetten. Door toevoeging van enzymen en indikking door verdamping, transformeert de nectar in honing. De kleur en smaak van honing worden voornamelijk bepaald door de oorsprong van de nectar. Oorsprong als in het type plant, bloem of bloesem. Ook de mate van kristallisatie heeft invloed op de smaakervaring. Zo verschilt bijvoorbeeld de smaak van zonnebloemhoning van die van lindebloesemhoning.
Een imker, of imkerij, houdt zich bezig met bijenteelt om de bestuiving van planten te bevorderen en om honing te winnen. Eén van deze imkerijen is de Traay uit de Flevopolder.
De Traay staat bekend om hun verschillende soorten kwaliteitshoning en hun passie voor bijen en natuur. Hun honing is puur en wordt gefilterd om wasdeeltjes, stuifmeelklompjes en onzuiverheden te verwijderen. De verwerking vindt plaats bij lage temperaturen (in de bijenkasten), waardoor de natuurlijke enzymen en mineralen behouden blijven. De focus ligt op het leveren van zoveel mogelijk biologisch gecertificeerde honing. Een biologisch keurmerk garandeert onder andere dat bijen vliegen in natuurgebieden, overwinteren op hun eigen honing en dat de raten en kastdelen niet chemisch worden ontsmet.
Naast samenwerkingen met andere imkers en coöperaties, beschikt de Traay over een prachtige bijentuin. Deze is gevuld met wilde bloemen en bomen die geschikt zijn voor wilde bijen in de omgeving, evenals nestkasten. Zo draagt de Traay actief bij aan de bevordering van biodiversiteit en het behoud van gezonde bijenpopulaties.
Biologische stuifmeelkorrels
Bijen verzamelen deze stuifmeelkorrels (bijenpollen) op diverse bloemen, waardoor er een kleurrijk patroon en een verzameling van stuifmeelkorrels in de bijenkast ontstaan. De pollen zijn een rijke bron van eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen. Ideaal als garnering.
Biologische zonnebloem raathoning
Raathoning is de puurste vorm van honing, waarbij de honing nog in de raat zit en deels verzegeld is met bijenwas. Het wordt volledig door bijen vervaardigd, waardoor het 100% natuurzuiver is en boordevol smaak zit. De combinatie van bijenwas en honing geeft een heerlijke smaak en het is veilig om in zijn geheel te eten, inclusief de bijenwas! Snijd de raathoning in bijvoorbeeld kleine stukjes om te serveren bij kaas. De gekristalliseerde bijenwashoning onderin het bakje gooien we natuurlijk niet weg. Klop deze bijvoorbeeld luchtig tot een ‘whipped honey’.
Honing en kaas
Honingkaas
Deze robuuste boerderijkaas van landgoed Kaamps uit het Twentse Deurningen heeft minimaal 24 weken gerijpt en is vol en zacht van smaak. Doordat de kaas is gewassen met honing heeft deze een lichtzoete ondertoon.
Honingkaas met knoflook en truffel
Een heerlijke kruidenspecialiteit, bereid uit koemelk en verrijkt met honing, knoflook, truffel, zwarte olijven, tomaat en oregano. De korst van de kaas wordt na bereiding gewassen met een mengsel van echte honing, wat samen met de toegevoegde honing in de zuivel zorgt voor een heerlijk zoete ondertoon.
Geitenkaas crumbles honing
Cheese Crumbles (verse geitenkaas kruimels) zijn eenvoudig te gebruiken in diverse gerechten. De Crumbles zijn een leuke en lekkere toevoeging aan salades, pasta's, pizza's en allerlei warme en koude gerechten, zelfs in desserts en soepen.
Meer honingproducten
Bekijk hieronder meer honingproducten geselecteerd door onze specialist. Klik op het product om er meer over te lezen.
Meer honingproducten
Benieuwd naar ons gehele assortiment honing en honingproducten?Klik op de button hieronder en maak kennis met ons uitgebreide assortiment.
Ontdek het assortiment
HANOS tip:
Honing: recepten uit de keuken van een imker
Maak in Honing van Amy Newsome kennis met een nieuwe kijk op 80 bekende gerechten, variërend van ontbijt tot diner en van zoet tot hartig, met diverse soorten honing als ingrediënt. Allemaal gemaakt om de magie van koken met honing vieren. Naast heerlijke gerechten biedt dit boek een inkijkje in het bijzondere ambacht van bijentelers en de opmerkelijke wereld van de honingbij. Volg de bij door de seizoenen als verschillende soorten bloemen bloeien.
Bekijk het boek