Kaasmeisje
Jong talent Rianne slotboom deelt haar passie
Jonge talenten die zich volop storten op een specifiek onderdeel binnen de gastronomie; daar worden we enthousiast van. Rianne Slotboom is zo’n talent. Op haar Instagrampagina @kaas.meisje inspireert ze haar volgers met de meest uiteenlopende informatie over kaas. “Al in mijn jeugd was ik gek op de meest verschillende kazen, best uitzonderlijk voor die leeftijd. Op mijn 21e was ik op een beurs waar met name wijnen geproefd werden, maar juist van de kazen wist ik het best de smaken te herleiden en te onthouden. Toen ik begon op de Cas Spijkers Academie, was dat voor mij het perfecte moment om me nog meer op kaas te storten. Alle kennis heb ik in de praktijk mogen brengen bij De Swarte Ruijter en nu bij De Librije.”
“Om echt meer van kaas te begrijpen vind ik het belangrijk om kaasmakers te bezoeken. Samen met de boer de wei in om het gevoel van het kaasmaken te krijgen en van hem horen waarom hij bepaalde keuzes maakt. Zijn kennis en enthousiasme is aanstekelijk en dat draag ik graag uit. Want een kaasplank na het diner, dat blijft geweldig. Daarbij vastzitten aan regels? Dat hoeft echt niet. Experimenteer vooral met de kazen, welke je wilt laten proeven en je zult merken dat gasten jouw keuze voor kazen én de verhalen erbij waarderen!”
Rianne vertelt over een aantal mooie kazen:
Mècorino wit biologische schapenkaas
Heerlijk zachte biologische schapenkaas met een fluweelzachte witte korst. Vol ambacht gemaakt op schapenboerderij De Vreugdehoeve, gelegen in de Vreugderijkerwaard net buiten Zwolle.
“Bij deze kaas was ik erg benieuwd naar de korst. Soms is het zo dat deze net iets te dik is, maar bij deze kaas vind ik de korst erg aangenaam. Ik proef echt die typische smaak van schapenkaas. Een erg lekkere starter op een kaasplank.”
Pajerin 2 latti
Vol en romig, zacht van smaak en structuur, gemaakt met een mix van koe- en schapenmelk. De kaas is afkomstig van de kleine befaamde kaasmaker ‘La Credenza’ uit Piemonte.
“Het mondgevoel van deze kaas is erg bijzonder. Heerlijk kleverig. Je zou deze kaas wel kunnen omschrijven als een veel betere variant van brie. Erg lekker op een salade of gesmolten op brood.”
Hennart Brindille fermière geitenkaas
De naam ‘Brindille’ komt vanuit de Franse benaming voor takje, dat zich bevindt in elk kaasje. Dit rauwmelkse geitenkaasje is afkomstig uit de regio ‘Lot’, in het zuiden van Frankrijk en geaffineerd door de kaasmeesters van Hennart.
“Een typische Zuid-Franse boerderijkaas, dat proef je direct. Een heerlijke zachte kern met een ‘rul’ mondgevoel. De smaak is relatief sterk, maar toch proef ik ook wel wat fruitigs.”
Meester-affineurs Double Dutch 50+
De Hollandse variant op de Franse Morbier, maar dan uit het Gelderse Rhenen en van twee verschillende melksoorten. Een smakelijke kaas met het zachte en romige van de MRIJ-koe en het lichtfrisse zuurtje van de Saanengeit.
“Dit is natuurlijk een erg leuke kaas vanwege de combinatie van de koe- en geitenmelk. Leuk om uit elkaar te trekken om de verschillen te proeven, maar juist de combinatie is zó lekker. Heerlijk vettig, maar toch fris.”
Meester-affineurs Double Dutch 50+
Pittig kaasje van volle koemelk uit de Franse Elzas. Tijdens de rijping gewassen in Marc de Muscat.
“Zowel in geur als in smaak is deze kaas pittig. Dit kaasje kan zeker met korst geserveerd worden, maar kan ook prima zonder zodat gasten niet het ‘zanderige’ mondgevoel ervaren. Het zoute karakter in combinatie met het bittertje en het fruitige van de Muscat is erg prettig.”
Goudse boeren opleg
Op Hoeve Waterrijk op een 70 hectare groot eiland te midden van de Kagerplassen wordt de Goudse boeren oplegkaas gemaakt. Alleen de rauwe koemelk van april t/m november wordt gebruikt voor deze kaas, die nog in houten vaten zijn vorm krijgt en 2,5 jaar rijpt.
“Dit is een heerlijk smeuïge en snijdbare oude kaas die perfect smelt in de mond. De ‘gekristalliseerde eiwitten’ geven de kaas extra smoel. Serveer deze kaas wel zo dun mogelijk voor de beste smaakbeleving.”
Gruyère Kaltbach
Alleen de allerbeste Gruyère mag een jaar rijpen in de Zwitserse Kaltbach berggroten en heeft hierdoor een heerlijk vol en robuust aroma en de befaamde witte smaakkristallen.
“Deze Gruyère is pittiger en intense dan de ‘gewone’ variant. Het is best wel een ‘droge’ kaas met heerlijke kristallen die knarsen in de mond. Het boerse karakter proef ik zeker. Echt heel goed!”
Gruyère Kaltbach
De Colosso is een grote blauwschimmelkaas van de exquise melk van de waterbuffel. Buffelmelk bevat veel meer vet en eiwit dan koemelk, daardoor rijpt de kaas totaal anders. Door dit rijpingsproces krijgt de blauwschimmelkaas een prachtig geraffineerde en complexe smaak.
“Dit is een absolute knaller. Deze kaas maakt natuurlijk al indruk door de grootte en is ook echt heel lekker. Een prachtige korst en de zoutbalans is perfect. Een heerlijke afsluiter van een kaasproefsessie.”
Meer inspiratie
Kracht van het najaar
Het najaar heeft iets bijzonders. In dit seizoen van uitersten, vol smaak en beleving, ervaren we samen de kracht van het najaar.
Kaas
Lees alles over ons assortiment, tips van onze kaasmeester en bijzondere recepten met kaas.