Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘Kiezen voor Familie’. In deze rubriek zoomen we in op familiebedrijven. Wat zijn de voor- en nadelen van een familiebedrijf? Hoe verloopt de samenwerking tussen de generaties? En hoe zorg je voor een goede balans tussen traditie en vernieuwing?

Hotel Molenzicht: alleen de naam en plek bleven hetzelfde

Hanneke Brouwer werkte 50 jaar bij Hotel Restaurant Molenzicht op Ameland. Toen droeg ze het stokje over aan haar neef Prem en zijn vriendin Sandra. Die besloten een nieuwe weg in te slaan. Ze maakten het pand met de grond gelijk en begonnen helemaal opnieuw. En met succes.

Een nieuwe start voor Hotel Molenzicht

Hanneke Brouwer was 80 jaar toen Prem Brouwer en zijn vriendin Sandra Scholte in 2017 het hotel van haar overnamen. Prem: “Mijn tante heeft het hotel opgebouwd, maar het interieur en het concept waren flink gedateerd. In die vorm had het hotel eigenlijk geen toekomst.” En dus gingen ze rigoureus te werk. En ja, dat was wel even slikken voor Hanneke.

Prem Brouwer en Sandra Scholte

Gelukkig blijft het hotel in de familie

Hanneke runde het hotel 50 jaar lang naar beste kunnen. Dat alles ineens anders werd, was dus even flink wennen. Nu is Hanneke blij met het resultaat. Prem: “Ondanks dat ze weinig herkent van vroeger, is het hotel haar grote trots. Ze is vooral heel dankbaar dat Molenzicht in de familie blijft. En omdat haar woning aan het hotel grenst, is ze altijd dichtbij en kan ze hier komen wanneer ze dat wil.”

Molenzicht

Traditie en innovatie

Het oude hotel werd met de grond gelijkgemaakt. Alleen de naam en de plek bleven hetzelfde. En het hart van de zaak. Sandra glundert trots: “De sfeer, het gevoel en de gastvrijheid zijn niet veranderd. De gasten die hier al jaren komen zeggen dat het nog steeds voelt als thuiskomen.”

En hoewel het hotel totaal vernieuwd is, houden Prem en Sandra bepaalde tradities van tante Hanneke graag in stand. “Voor onze vaste gasten is er, naast het gewone menu, nog steeds het Hollandse dagmenu en hebben we op woensdag gehaktdag. Die gehaktballen draait Hanneke nog steeds zelf. Dat vindt ze prachtig!”

Hotel Molenzicht staat als een huis

De verbouwing was een stressvolle periode, vindt Prem. Over elk detail dachten ze zelf na. “Alles wat je hier ziet hebben wij zelf uitgezocht. Van de bakstenen tot de stopcontacten tot de decoratie. En dan moet je nog maar afwachten hoe je keuzes samenvallen. Maar het is nog mooier dan we hadden gedacht. En de reacties zijn zo positief en hartverwarmend. Het is ons samen gelukt. Het hotel staat als een huis!”

Toekomstdromen

Sinds de opening in juni 2018 is Hotel Molenzicht iedere dag volgeboekt. Alle 16 kamers én het restaurant. Dat is natuurlijk een droom die uitkomt. Maar het hotel is niet de enige droom die Prem en Sandra samen hebben. Prem: “Als ik 50 ben willen we graag vaker in het buitenland zitten. Het lijkt ons gaaf om iets op te zetten in het Caribisch gebied. Dan huren we een bedrijfsleider in die hier de zaken waarneemt tijdens de koude wintermaanden.”

Lees meer klantverhalen

Molenzicht