Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘Kiezen voor Familie’. In deze rubriek zoomen we in op familiebedrijven. Wat zijn de voor- en nadelen van een familiebedrijf? Hoe verloopt de samenwerking tussen de generaties? En hoe zorg je voor een goede balans tussen traditie en vernieuwing?

Restaurant O&O: voorlopers in Asian fine dining

Van traditioneel restaurant uitgroeien tot een van de betere Aziatische restaurants van Nederland. Dat lukte de familie Tsang met hun Restaurant O&O, dat ze sinds 1982 in het Brabantse Sint Willebrord runnen. Moeder Helena en vader Danny bouwden aan een stevig fundament. Nu brengt de jonge generatie daar met een frisse blik vernieuwing op aan. Hun harde werken werd in december 2018 bekroond met een Michelinster.

Een restaurant runnen is topsport

Als eerste generatie Aziatische ondernemers die een bestaan in Nederland heeft opgebouwd, viel het combineren van een druk restaurant met een gezin van 5 niet altijd mee. Toch hebben Helena en Danny de liefde voor de oriëntaalse keuken en de passie voor gastvrijheid weten over te brengen op hun kinderen, die inmiddels elk op hun eigen manier een rol spelen in restaurant O&O. “Een restaurant runnen is topsport. Dat lukt alleen als we het samen doen”, aldus Helena.

Familie Tsang

Van traditioneel tot fine dining

Zoon Mike, medeverantwoordelijk voor de keuken, is ontzettend trots op het huidige niveau van Restaurant O&O. “Wij zijn van traditioneel restaurant uitgegroeid tot een van de betere Aziatische restaurants van Nederland. Met onze moderne keuken zijn we echte voorlopers op het gebied van Asian fine dining.”

Unieke mix van eetculturen

“Onze kookstijl is met name gefocust op de afkomst van mijn ouders”, legt Mike uit. Mijn moeder is geboren en getogen in Maleisië en mijn vader in Hong Kong. In Maleisië komen veel verschillende culturen samen. Wij verbinden die eetculturen en vertalen het naar de Nederlandse keuken. Dat doen we door veel te werken met producten van Hollandse bodem, zoals Oosterscheldekreeft. Daarnaast zie je bij ons het verfijnde van de Japanse keuken en de vele kooktechnieken uit de Franse keuken terug op het bord. Die stijl maakt ons uniek.”

Jo Grootaers

Traditie, innovatie en inspiratie

Waar in de oosterse en westerse keuken succesvol samenkomen, wordt binnen de bedrijfsvoering traditie met innovatie gecombineerd. Mike: “Mijn ouders hebben een stevig fundament opgebouwd. Maar stilstand is achteruitgang, dus ze staan altijd open voor vernieuwende ideeën en input van mijn zussen en mij. Ze moedigen ons daarom aan om veel te reizen en buiten de deur te kijken.”

Dochter Wendy beaamt dat. “Onze moeder heeft ons altijd vrijgelaten om te doen wat we wilden. ‘Zoek je eigen weg en wees geen kikkertje in een put’, zegt ze altijd. We zijn dan ook altijd bezig met innoveren. We gaan veel samen uit eten, we bezoeken onze leveranciers en we gaan minimaal een keer per jaar als familie op reis om inspiratie op te doen. Dat zorgt ervoor dat onze creativiteit geprikkeld blijft.”

Altijd een stapje extra zetten

De kinderen van Helena en Danny gaan alle 5 vol voor de zaak. “Hard werken kan iedereen, maar wij zetten met elkaar altijd net een stapje extra”, vertelt Mike. “Die extra stap zorgt ervoor dat de avond voor de gast niet oké, maar geweldig is.”

Dat is niet onopgemerkt gebleven*. Gastvrouw en sommelier Monica Tsang is door Gault & Millau uitgeroepen tot ‘Talentvol Gastvrouw van het Jaar in 2016’. Monica blijft bescheiden: “Successen behaal je als team. In de horeca heb je niets aan sterspelers, je moet het samen doen. Iedereen werkt hard en is betrokken. Niet alleen de familieleden, maar ook de werknemers. Iedereen die hier komt werken, blijft lang bij ons. En we hebben een ziekteverzuim van nagenoeg nul. Dat is uniek en zegt wel wat over onze bedrijfscultuur.”

Het geheim van een succesvol familiebedrijf

Het geheim van een succesvol familiebedrijf zit ’m volgens Mike in de manier van aansturen. “Je kan een bedrijf wel runnen mét je familie, maar je moet het niet runnen áls een familie. De bedrijfsvoering moet strak geregeld zijn, de hiërarchie en functieverdeling moet duidelijk zijn. Maar je moet ook niet té zakelijk worden, want dan raak je het hart van het bedrijf kwijt.”

Die balans is heel belangrijk, vindt ook Monica. “We hebben allemaal onze eigen mening, maar we denken altijd in het belang van de zaak en streven allemaal naar verbetering en perfectie.” Wendy vult aan: “Doordat wij als gezin zo intensief samenwerken, hebben we het succes van dit bedrijf echt met elkaar gecreëerd.”

Lees meer over kiezen voor familie

Restaurant O&O