Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘Keuze van je leven’. Hierin interviewen we ondernemers die een rigoureuze beslissing namen. Veel mensen dromen over een ander bestaan, maar weinigen durven ook écht het roer om te gooien. Deze ondernemers deden dat wel. Op een tweesprong in hun leven maakten zij een bewuste, radicale keuze. Eentje met grote impact op hun zakelijke en privéleven.

Een smoothie van Afghaanse gastvrijheid en ondernemersgeest

Soms klinkt een horecaverhaal als een sprookje. Een familie werd verdreven uit Afghanistan, vond een thuis in Nederland en veroverde het land met broederliefde en smoothies. Broers Ziki, Yama en Razi Masoud runnen samen The Smooth Brothers. Ze blenden niet alleen groenten en fruit, maar ook culturen: “We wilden het bundelen: de slimheid en het uitbundige van Amerika, de kwaliteit van Europa en de gastvrijheid van Afghanistan.”

Smoothie-verovering van Nederland

De geschiedenisboeken zullen het in de toekomst vermelden: de smoothie-verovering van Nederland begon in Delft. Ziki: “Onze vader studeerde daar in zijn jonge jaren. In Afghanistan bouwde hij daarna in 35 jaar een succesvol constructiebedrijf op. Toen de oorlog ons gezin dwong het land te ontvluchten, wilde hij terug naar Nederland. Een land dat hij kende en waar zijn zoons een goede opleiding konden krijgen.”

Ziki, Yama en Razi Masoud

Onderwijs is alles

Want onderwijs, dat is alles voor vader Masoud. Ziki vervolgt: “Met onderwijs wilde hij ons gezin een nieuwe start geven. Zoals hij zelf zijn kleine dorpje had weten te ontgroeien dankzij een goede opleiding, zo moesten wij ons hier ontwikkelen. Onderwijs geeft vrijheid.” “Onze moeder hecht ook veel waarde aan school”, vult Razi aan. “Zij was tandarts in Afghanistan. Een vrouwelijke tandarts, dat is daar echt uniek. Ook zij heeft alles achter moeten laten om met ons gezin hierheen te komen. Mijn vader leerde ons ondernemen en met mijn moeder reisde een stukje Afghaanse gastvrijheid mee.”

Internationale ondernemersgeest

Ziki studeerde finance en marketing in Nederland, behaalde zijn MBA in de VS, bleef daar 10 jaar hangen en was manager van 5 universiteiten in verschillende steden. Yama studeerde marketing en psychologie en zocht zijn broer in Amerika vaak voor langere tijd op. Razi studeerde communicatie, reclame en marketing in Amsterdam en vertrok daarna voor een jaar studie naar Canada, om daar uiteindelijk 4,5 jaar te blijven.

Yama: “Om onze studies te betalen hebben we altijd veel in de horeca gewerkt. Op Schiphol, in restaurants, bars… verschillende plekken. Overal dachten we na over hoe wij het zelf zouden doen. Dat is de ondernemersgeest van mijn vader. In Noord-Amerika ontdekten we de efficiëntie van horecaketens, maar misten we de kwaliteit van Europa. Het leek ons een goed idee om dat te bundelen: de slimheid en het uitbundige van Amerika met de kwaliteit van Europa.”

Smooth Brothers

Blend van culturen en persoonlijkheden geeft kracht

In die blend van culturen zit naast Europa en Amerika ook de gastvrijheid van de eigen Afghaanse cultuur. “Onze moeder maakte standaard veel eten omdat ze altijd rekende op gasten”, vertelt Yama. “De deur staat in Afghanistan altijd open, je moet altijd voorbereid zijn op extra eters.”

Ondernemerschap en gastvrijheid zit in de genen van de 3 broers. Het familiegevoel helpt daarnaast in ondernemerschap. Het geeft een basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen en de broers delen hun ambities in groei, gastvrijheid en kwaliteit. Ziki: “Wij hebben een gezamenlijke visie om uit te breiden naar andere steden. Om dat te kunnen realiseren zagen we al snel in dat we onze talenten moesten vermenigvuldigen door ze met elkaar te delen.” “Onze opleidingen en ervaringen vullen elkaar aan”, licht Yama toe. “Maar ook onze persoonlijkheden. Ik ben wat voorzichtiger, Ziki durft meer risico’s te nemen en Razi is weer creatiever. Dan krijg je kracht.”

Muziek zorgt voor saamhorigheid en liefde

Naast de familieband verbindt ook de muziek. Oude soul en jazz vult de ruimte, foto’s van muzikale legendes hangen aan de muren en het smoothiemenu staat vol verwijzingen naar legendarische zangers en nummers. Razi: “Bij ons thuis stond altijd muziek aan. Dus we waren er al snel uit dat behalve goede smoothies ook goede muziek onderdeel moest worden van ons concept.”

Ziki: “De jazz past hier. Het staat voor saamhorigheid en liefde. The Smooth Brothers wil dat delen met de gasten.” Yama: “En jazz is improviseren. Je moet van je eigen kwaliteit uitgaan en op elkaar reageren, elkaar aanvullen.” Razi: “Het mooie aan muziek is: ons brein heeft er geen filter voor. Muziek wekt daarom direct herinneringen en emoties op.”

Familie en muziek; aan de wand hangt een verborgen versmelting van deze beide componenten die The Smooth Brothers maken tot wat het is. Yama: “Als eerbetoon hebben we stiekem een foto van onze ouders aan de fotomuur met jazzlegendes gehangen. Dat valt niemand op, maar het geeft onze zaak een ziel. Als we nieuwe vestigingen openen, zullen zij er altijd tussen hangen. Zij zijn onderdeel van ons verhaal.”

Lees meer klantverhalen