Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘Kiezen voor Familie’. In deze rubriek zoomen we in op familiebedrijven. Wat zijn de voor- en nadelen van een familiebedrijf? Hoe verloopt de samenwerking tussen de generaties? En hoe zorg je voor een goede balans tussen traditie en vernieuwing?

Treasure Dim Sum brengt ode aan de échte Chinese eetcultuur

Wat ooit begon als een klein restaurantje in Amsterdam, waar Man Kin Ho het Nederlandse volk de échte Chinese eetcultuur wilde laten ervaren, groeide uit tot een enorme productielocatie van 2000 m2. Inmiddels staat de 2e generatie aan het roer van Treasure Dim Sum Products. Hun ambitie? Zorgen dat iedere Nederlander binnen nu en 10 jaar weet wat échte dimsum is.

Ontstaan uit liefde voor de Chinese eetcultuur

Groot was de shock voor Man Kin Ho toen hij in 1972 als kunststudent naar Nederland kwam en in een Chinees-Indisch restaurant ging werken. Hij herkende de gerechten niet eens! ‘Hollanders vinden dit lekker’, verklaarde een collega. Maar met dat antwoord nam Man Kin geen genoegen. Hij weigerde te geloven dat Nederlanders niet van de traditionele Chinese keuken zouden houden.

Treasure Dim Sum

Groeiende vraag naar échte Chinese producten

En dus opende hij in 1976 klein restaurant in de Chinese buurt in Amsterdam, om gasten te laten ervaren wat de échte Chinese eetcultuur te bieden had. Dat groeide uit tot 4 restaurants in het centrum van Amsterdam. De vraag naar zijn échte Chinese producten werd steeds groter, totdat Man Kin en zijn vrouw Betty besloten om de restaurants te sluiten en een productielocatie te openen. Die werd al snel te klein. Sinds 1995 is Treasure Dim Sum Products gevestigd in een enorme productielocatie van meer dan 2000 m² in Amstelveen. En sinds 2008 staan zoon Koon en dochter Jennifer samen aan het roer en helpt hun moeder mee in het bedrijf.

Opvolging was eigen keus

“Mijn vader heeft ons altijd gestimuleerd om ons hart te volgen”, vertelt Jennifer. “De keuze om het stokje van hem over te nemen, kwam volledig uit mezelf. Ik ben zo trots op wat mijn ouders hebben opgebouwd. Ik houd van eten en mijn Chinese roots, dus waarom zou ik dit bedrijf niet voortzetten?”

Hetzelfde geldt voor Koon. “Voor mij was het altijd duidelijk dat ik terug zou keren naar ons familiebedrijf. Mijn werk als architect vond ik leuk, maar dit is mijn roeping. Ik voel een hechte connectie met dit bedrijf, ik wil hier dagelijks kunnen zijn en bijdragen aan het succes. En werken met Jennifer is natuurlijk leuk”, lacht Koon. “We zijn heel verschillend, maar dat houdt ons scherp.”

Treasure Dim Sum

Proefkonijnen

Koon en Jennifer hielpen op jonge leeftijd al veel mee in het productiebedrijf. “Wij fungeerden regelmatig als proefkonijnen voor onze vader”, vertelt Jennifer. “Zo hebben we wel eens drie weken achter elkaar alleen maar inktvis gegeten omdat mijn vader aan het oefenen was hoe hij inktvis het allerlekkerst en op de meest authentieke manier kon bereiden. Dat is typisch mijn vader. Hij is een ontzettend eigenwijze doorzetter.”

Dimsum betekent ‘het aanraken van het hart’

Die passie en authenticiteit proberen broer en zus vast te houden. Jennifer: “Dimsum is meer dan een snackje, het betekent letterlijk ‘het aanraken van het hart’. Het draait niet alleen om het gerecht, maar om de hele beleving. De balans in smaak en structuur, alles moet kloppen. Aan die traditionele filosofie houden wij vast.”

Traditioneel en flexibel tegelijk

Traditie is belangrijk, maar mag niet ten koste gaan van de flexibiliteit. Koon: “In Hongkong wordt dimsum ook als ontbijt gegeten, dat zal hier niet snel gebeuren. En dat hoeft ook niet. Je kunt ook binnen een kader heel creatief zijn. Zolang wij beiden achter de smaak staan, voelen we ons senang bij wat we doen.”

De kwaliteit staat hierbij voorop. Jennifer: “We testen alles iedere dag zelf. Alles wat we hier produceren, komt dagelijks vers binnen. Ingrediënten verwerken wij vers, deels nog met de hand, en pas dan vriezen we het in. Dat gehele proces gebeurt allemaal binnen 8 uur. Zo blijft onze dimsum zo vers mogelijk.”

Alle Nederlanders aan de dimsum

Koon en Jennifer hebben niet de ambitie om de grootste te worden. “Dat wilden onze ouders ook niet. Wat wij willen is dat heel Nederland binnen nu en tien jaar weet wat échte dimsum is. Dat elke consument weet hoe het hoort te smaken. Wij willen bewijzen dat dimsum niet alleen een gefrituurde snack, maar ook een lekker gestoomd hapje kan zijn. Eigenlijk is het een minigerechtje in één pakketje.”

Je kunt 100% op elkaar vertrouwen

Het fijne aan werken met je familie, is dat je op elkaar kunt vertrouwen en terugvallen, vertelt Koon. “Zonder elke dag intensief te vergaderen, weten we precies van elkaar waar we mee bezig zijn. Als de een wegvalt, neemt de andere het werk zonder moeite over. En we kunnen elkaar ook tegengas geven als dat nodig is.”

De uitdaging van werken met familie

Dat is gelijk de uitdaging van werken met familie: de confrontatie aangaan zonder dat het een litteken achterlaat. “Gelukkig hebben we dat nog niet meegemaakt. Daarvoor kennen we elkaar te goed,” zegt Jennifer. We hebben regelmatig pittige discussies, maar uiteindelijk willen Koon en ik allebei het beste voor het bedrijf. Bij twijfel vragen we onze moeder. Ondanks dat ze niet meer fulltime in het bedrijf werkt, is ze wel onderdeel van ons directieteam. Haar stem is nog altijd heel belangrijk voor ons.”

Lees meer klantverhalen

Treasure dim sum