Pure passie bij Italiaans restaurant Ciao Ciao

“Ciao Ciao is écht Italiaans. Het enige wat hier niet Italiaans is, ben ik”, lacht gastvrouw Marloes Cacopardo die samen met haar man en chef-kok Luciano het Italiaanse restaurant in Rotterdam runt. “Hoe het is om met zoveel Italianen te werken? Heel gezellig! Maar temperamentvol zijn ze zeker. Die eigenwijze passie vertaalt zich gelukkig door naar alleen maar de beste kwaliteit uit onze Italiaanse keuken.”

Italiaans temperament

“Nooit gedacht dat ik, net zoals mijn zus, met een Italiaan zou eindigen”, lacht Marloes. “Ik zag bij mijn zus hoe temperamentvol en eigenwijs haar man kon zijn. Niks voor mij, dacht ik toen nog… En toch ben ik als een blok voor de vurigheid van Luciano gevallen. Zijn passie voor eten is er in Italië letterlijk met de paplepel ingegoten”, vertelt Marloes.“Het lijkt wel of het in Italië de hele dag enkel om eten draait. Zoveel zorg en aandacht wordt eraan besteed. ’s Ochtends stond de moeder van Luciano al op met de vraag: ‘Wat zullen we vanavond eens eten?’. Vervolgens deed ze verse inkopen en was ze de rest van de dag in de keuken aan het hakken, roeren en proeven. Luciano weet niet beter dan dat zijn moeder altijd in en om de keuken te vinden was.”
Pure passie bij Italiaans restaurant Ciao Ciao
Pure passie bij Italiaans restaurant Ciao Ciao

Keihard werken

In 2007 startte Luciano op deze locatie samen met zijn broer, die al in diverse Italiaanse zaken in Nederland werkte, delicatessenzaak Ciao Ciao. Na twee jaar besloot zijn broer om terug te gaan naar Italië. Marloes: “Toen stonden Luciano en ik voor een dilemma: verkopen of samen de tent runnen? Dat was best een lastig besluit, want ik was net zwanger van ons tweede kindje. Uiteindelijk zijn we er toch voor gegaan. Inmiddels is Ciao Ciao uitgegroeid tot een volwaardig restaurant met een prachtig terras én zijn we samen een derde kindje rijker.

Waardering

“Het is keihard werken”, antwoordt Marloes op de vraag hoe ze een zaak en een gezin draaiende houdt. “Maar zodra ik weer van een van onze vele vaste gasten hoor hoe graag ze hier komen eten, weet ik waar ik het voor doe. Hetzelfde geldt voor Luciano zodra hij de keuken binnenstapt. Daar ligt echt zijn hart. Die passie zie en proef je.”

Alles heeft meer smaak

“Het klinkt een beetje cliché, maar alles uit Italië heeft zoveel meer smaak. De tomaten, courgettes, olijven, verse kruiden, noem het maar op. En doordat alles zo rijk van smaak is, heb je maar weinig nodig om een smaakvol gerecht te bereiden. In Nederland zijn we geneigd om zoveel mogelijk ingrediënten in een gerecht te stoppen, Italianen koken juist heel minimalistisch. Maar wel met de allerbeste verse en pure producten.

Eilandjongen

De keuken is geïnspireerd op het eiland Sicilië, waar Luciano vandaan komt. “Omdat hij aan zee is opgegroeid werkt hij graag met al het lekkers wat de zee te bieden heeft. Maar we serveren veel meer dan alleen schaal- en schelpdieren”, voegt Marloes toe. “We hebben naast de vaste kaart een wekelijks wisselend specialiteitenbord met allerlei vis- en vleesgerechten en natuurlijk antipasti of soepen die passen bij het seizoen. Want hoe meer je in het seizoen kookt, hoe dieper de smaak.”

ban_inp_hanos_boek_ciao_ciao_03_2002_747x498.jpg

Back to the roots

Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘ Back to the roots’, waarin we spreken met getalenteerde chefs en ondernemers uit alle windstreken. Zij brengen vernieuwing, verrassing en een heel eigen keukencultuur met zich mee. Ontdek ook hoe ondernemer Francesco Mandaglio traditionele Italiaanse gerechten in een compleet nieuw jasje giet in zijn net geopende restaurant diVerso. En lees wat excentrieke gastheer Marc Cruellas verstaat onder de Franse boerenkeuken in het Haagse Bistrot Deux La Place.

Meer verhalen binnen deze rubriek  Bekijk alle verhalen