NOOIJ DUTCH DELI: de Hollandse huiskamer van Düsseldorf

Wie zich weer even trots wil voelen op Nederland, doet er goed aan de Duitse grens over te wippen en door te rijden daar Düsseldorf. In de oude tramremise kunnen bezoekers zich bij NOOIJ DUTCH DELI tegoed doen aan bitterballen of kip met een patatje Joppiesaus. Eigenaren Nene en Johannes Nooij zijn namelijk groot fan van de laagdrempelige en open Nederlandse horecacultuur.

Verliefd op het pand

Nene: “In Nederland is de uitgaanscultuur heel anders dan in Duitsland. Opener. Dat past perfect in deze lichte en open ruimte.” Nene en zijn partner Johannes hadden al sinds de jaren 90 een horecazaak in Düsseldorf. Nene ging graag naar het danstheater dat in hetzelfde gebouwencomplex huisde waar nu ook de Deli zich bevindt. “In deze oude tramremise was altijd al horeca. Maar eerder was dat alleen toegankelijk voor mensen die het theater bezochten. Toen er in 2016 sprake van was dat het toch een openbare functie zou krijgen, dachten ze direct aan mij als bekende van het theater.”

NOOIJ DUTCH DELI: de Hollandse huiskamer van Düsseldorf

“Ik was al verliefd op dit prachtige pand. Maar het was spannend om het ook aan Johannes te laten zien. Die viel gelukkig als een blok voor de hoogte, de lichtinval van de enorme ramen: we zagen direct de potentie. Maar we hadden nog niet direct een idee hoe we het in moesten delen. Het is een ruimte met zoveel mogelijkheden…”

NOOIJ DUTCH DELI: de Hollandse huiskamer van Düsseldorf

Hollandse huiskamer

Wat vaststond: de Nederlandse roots van Nene zouden terugkomen in het concept. “We wisten dat we in ieder geval één Nederlands element wilden introduceren: lange tafels. Dat kennen we in Duitsland helemaal niet. Hier is de opstelling veel gereserveerder en schuif je niet zomaar bij elkaar aan. Het was afwachten of onze Duitse gasten daar wel voor openstonden. Gelukkig werkt het echt heel erg goed.”

“Precies waar we vooraf op hoopten gebeurde: er worden connecties gemaakt aan tafel. We willen een plek zijn van verbinding, een Hollandse huiskamer van Düsseldorf. Daarom hebben we overal kleine knipogen naar mijn Nederlandse wortels, zonder het te veel te benadrukken. Het moet dienstbaar zijn aan het pand. Het gebouw is al zo mooi van zichzelf dat we met alle details de sfeer van deze oude tramremise alleen maar hoeven te benadrukken.”

Lichte interactie met de stad

De ruimte van NOOIJ DUTCH DELI heeft iets magisch. De rails die nog doorlopen tot aan het terras geven een hint van historie en de hoge ruimte heeft overdag eigenlijk altijd een prettige lichtinval dankzij de enorme ramen. Nene: “Zelfs tijdens de donkerste dagen zit je hier nog prettig. En we hebben veel moeite gedaan om de verlichting ook aantrekkelijk te krijgen. Met designlampen uit Nederland trouwens. Als het donker is geeft dat zachte licht juist naar buiten toe nog veel uitstraling. Er is daardoor altijd interactie met de stad.”

Thuisgevoel

In de grote ruimte zou je je ook verloren kunnen voelen. Maar wat bij NOOIJ DUTCH DELI juist opvalt is de rust die de ruimte geeft. “Onze gasten voelen zich meteen thuis”, beaamt Nene. “Op alle momenten van de dag. Dat was ook wat we zochten, de hele dag het huiskamer gevoel tijdens lunch, ontbijt en diner met eenvoudige, Nederlands georiënteerde gerechten waar je even voor kunt binnenlopen. Het Hollandse concept slaat aan. Het is hier populair om bitterballen te bestellen. Het neemt de gasten weer even mee naar hun vakantiegevoel van de zomer in Bergen aan Zee of een trip naar een van de oude steden.”

NOOIJ DUTCH DELI: de Hollandse huiskamer van Düsseldorf

Tweede Leven

Met de leegloop van de oude binnensteden, het verdwijnen van traditionele industrieën en de ontkerkelijking, neemt het aantal horecazaken dat zich vestigt in oude iconische gebouwen toe. In de rubriek Tweede Leven vertellen trotse ondernemers de sterke verhalen van ‘hun’ gebouw. Ontdek bijvoorbeeld hoe andere ondernemers een weeshuis (De Nieuwe Winkel), watermolen (De Watermolen van Opwetten) of afgebrande snackbar (Ter Marsch & Co) omtoverden in bruisende horecabestemmingen.

Meer verhalen binnen deze rubriek  Bekijk alle verhalen