Wij bieden u graag de mogelijkheid om in een informele setting geïnformeerd en geïnspireerd te raken. Daarom organiseert HANOS vele interessante workshops, masterclasses en andere activiteiten. Deze worden elk jaar gebundeld in ons activiteitenboek. Ook voor het eerst half jaar van 2021 stond de agenda weer goed gevuld met vele activiteiten, die door professionals op verschillende locaties door het hele land gegeven zouden worden.

Vanaf juni 2021 kunt u weer trainingen volgen op locatie. Het afgelopen 1,5 jaar zijn veel masterclasses en workshops geannuleerd vanwege geldende maatregelen. Om u op afstand toch te kunnen blijven inspireren, hebben een aantal workshops en masterclasses toch online doorgang kunnen vinden in de vorm van livestreams. Laat u op deze pagina inspireren door onze livestreams, die altijd terug te kijken zijn.

Bekijk direct onze trainingen


Geplande activiteit(en)

ban_han_online_masterclass_fermenteren_portret_2108_747x498.jpg

Online masterclass | Fermenteren | In samenwerking met Christian Weij

Tijdens de online masterclass neemt Christian Weij je mee in de wereld van het Fermenteren. Christian Weij is fermentatie specialist, fooddesigner, landschapskok en oprichter van het Smaakpark in Ede. Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van groente, fruit, vlees, vis en zuivel om het langer houdbaar te maken. Maar fermentatie is ook een prachtige manier om smaken te veranderen. Denk aan bier, brood, wijn, zuurkool, yoghurt, boter, kaas en zure room, maar ook aan vanille, koffie, thee, chocola, droge worst, tabasco, sojasaus en nog veel meer. 30 tot 40% van het heerlijks wat we dagelijks eten is gefermenteerd. Bij het fermenteren gebruiken we micro-organismen - bacteriën, schimmels en gisten - om moleculen af te breken, en zo ontstaan er allerlei nieuwe stoffen.

Klik hier om de recepten te ontvangen


Kijk terug

Online masterclass 'Vis & Seizoen'

Klik hier om de recepten te ontvangen

Dat het najaar hét seizoen is voor vis weet ook Jakob Doorn, visspecialist bij Versvishandel Jan van As, partner van HANOS. “De vissen in onze wateren hebben in de zomer alle tijd en ruimte om lekker te eten van al die jonge visjes en algen. Nadat ze zich hebben volgevreten staat de koudere periode in het najaar voor de deur. Juist in deze tijd moeten zij lekker vol zijn om te kunnen overleven. Dit is hét perfecte moment voor visvangst. Het najaar is wat mij betreft hét gastronomische visseizoen.

Online masterclass 'Ceviche'

Klik hier om de recepten te ontvangen

Op 7 september hebben wij voor u een online masterclass met het thema: Ceviche. Deze masterclass wordt gegeven door Katinka Lansink Dodero, eigenaresse van cevicheceviche en schrijfster van het boek 'Mi casa Peru', verkrijgbaar bij HANOS. In deze online masterclass neemt Katinka u mee in alle ins en outs van de Peruaanse keuken en voornamelijk de ceviche. Lees hier meer over het verhaal van Katinka en Ceviche .

Masterclass Mexicaanse Keuken

Klik hier om de recepten te ontvangen

Op 27 juli 2021 vond de masterclass ‘Mexicaanse keuken’ plaats. In deze online masterclass nemen Silvio Platje en Eric Reezigt van La Cucaracha in Zwolle u mee in alle ins en outs van de traditionele Mexicaanse keuken. Van verschillende salsa’s en guacamole tot aan wraps en burritos; alles komt aan bod!

Masterclass De Indonesische keuken

Klik hier om de recepten te ontvangen
Vraag over de masterclass? Stel hem hier

Tijdens deze masterclass nemen Stephen de Ruyter en Esther Dadema u mee naar de Indonesische keuken. Met uitleg over de diverse specerijen, de verschillen per eiland, en natuurlijk het maken van diverse gerechten. Zo bereiden Stephen en Esther onder meer de klassieke saté Domba en het traditionele dessert Cendol.

Masterclass 'Rum' met Ronald Anneveldt

Klik hier om de recepten te ontvangen

Tijdens deze masterclass vertelt Ronald (Brand Ambassador) u onder andere over de inzetbaarheid van rum in de gastronomie, in cocktails én over de verschillende rumstijlen. Als extra heeft de Monnik Dranken een aantal leuke cocktails met de diverse soorten rum gemaakt!

Livestream 'Verrassend voorjaar op de Big Green Egg' met Leonard Elenbaas

Op dinsdag 18 mei stond de livestream in het teken van de Big Green Egg. In de tweede livestream van Leonard Elenbaas voorziet hij u vol enthousiasme van tips & tricks over verschillende Big Green Egg technieken en bereidingen. Hiervoor laat Leonard zich inspireren door al het moois dat het voorjaar ons te bieden heeft. Van rabarber tot octopus en van lam tot rubs. Inspiratie opdoen én kennismaken met creatieve technieken? Laat u dan verrassen door het voorjaar tijdens deze livestream!

Livestream Yakiniku

Klik hier om de recepten te ontvangen

Op maandag 19 april 2021 stond de livestream in het teken van de Japanse grill. Tijdens de livestream vertelt Thomas van de Weyer u alles over de geheimen van de shichirin grill en binchotan houtskool. Tijdens de livestream geeft hij eerst uitleg over deze grill en de herkomst ervan, vertelt over de juiste houtskool – binchotan – en geeft diverse tips om met grillen aan de slag te gaan. Vervolgens komen suggesties voor bereidingen op de Yakiniku aan bod. De filosofie van Thomas is ook samengevat in het boek: The magic of Yakiniku, dit boek is natuurlijk te verkrijgen bij HANOS.

Masterclass Lamsvlees

Klik hier om de recepten te ontvangen
Vraag over de masterclass? Stel hem hier

Albert Ensing van Van der Zee neemt u in het eerste deel van de masterclass mee in dé techniek om het lam perfect uit te benen. Chef Dennis van den Beld, van Hotel Landgoed Het Roode Koper*, neemt u vervolgens mee in de verschillende bereidingen.

Livestream 'De plantaardige keuken van restaurant Yerba'

Klik hier om de recepten te ontvangen

Op dinsdag 23 maart 2021 stond de livestream in het teken van de plantaardige keuken van Yerba. Tijdens de livestream vertelt chef en eigenaar Walter Marskamp u alles over de plantaardige keuken van Yerba Amsterdam: "Het is de kunst om met een strenge selectie ingrediënten toch de volledige smaakbeleving terug te laten komen". Bij elke bereiding laat hij zien hoe van iedere plant zoveel mogelijk wordt gebruikt. Een livestream met een explosie van kleuren, smaken en texturen!

Livestream Valentijnspatisserie met Kiki Suijkerbuijk

Klik hier om de recepten te ontvangen

Tijdens deze livestream neemt niemand minder dan Kiki Suijkerbuijk, lid van het Dutch Pastry Team, u mee in de wereld van patisserie en Valentijn. Deze livestream is opgezet in samenwerking met Dawn Foods.

Masterclass brood, lunch, sandwich & more

Klik hier om de recepten te ontvangen

Monique Nefkens, creative bakery chef bij Pastridor, laat u tijdens deze masterclass de kracht van brood in culinaire concepten zien. Met lekkere recepturen, afbakadviezen én tips voor ondernemers van haar collega Paola.

Masterclass Whisky - Ronald Anneveldt

Wat kunt u onder andere verwachten in deze masterclass?

  • Bijzondere whisky's van over de hele wereld
  • Wat heeft whisky te bieden?
  • Verschillen in productieprocessen
  • En nog veel meer!

Ronald Anneveldt is senior whiskyambassadeur. Vanwege zijn verleden als vinoloog en liquorist heeft hij een duidelijke focus op de ontwikkelingen in de industrie. Als 'Brand Ambassador Craft Spirits' bij de Monnik Dranken is Ronald expert op het gebied van whisky.

Livestream Kerstpatisserie en Desserts met Rudolph van Veen

Klik hier om de recepten te ontvangen

Op dinsdag 15 december verzorgde niemand minder dan Meester Patissier Rudolph van Veen een livestream met als thema kerstpatisserie & desserts. Benieuwd welke recepten hij deze dag heeft laten zien? U ontdekt het in deze livestream.

Livestream Social Media met Paul Cremers
Powered by Appart

Klik hier om de tips & tricks te ontvangen

Op maandag 7 december stond de livestream in het teken van social media.
Paul Cremers, creative director van Appart, vertelt u alles over social media zoals de do's and dont's, het lanceren van een concept voor uw bezorg- en afhaalmenu en het opzetten van promotie campagnes.

Livestream Dim Sum met Betty en Jennifer Ho
Powered by Treasure Dim Sum

Klik hier om de recepten te ontvangen

Op maandag 30 november stond de livestream in het teken van Dim Sum. Jennifer & Betty Ho van Treasure Dim sum vertellen u alles over het maken en bereiden van Dim Sum.
De unieke culinaire kunst van Dim Sum ontstond honderden jaren geleden in China. Volgens sommige bronnen werd de eerste Dim Sum 2.500 jaar geleden gemaakt, zoals blijkt uit de poëzie en muziek van die tijd. Tegenwoordig is Dim Sum een integraal onderdeel van de Chinese cultuur en wordt het op grote schaal gewaardeerd in vele andere landen.

Bent u benieuwd naar hoe dim sums worden gemaakt, de verschillende deegsoorten en de bereidingen? U leert het in deze livestream!

Masterclass Beer & Bites - Rick Kempen | Powered by Bier& Co

Klik hier om de recepten te ontvangen

Wat kunt u onder andere verwachten in deze masterclass?

  • Aandachtspunten voor een juiste combinatie van beer & bites.
  • Trends op het gebied van speciaalbier.
  • Tips en ideeën voor uw eigen bierkaart.

Bierconnaisseur Rick neemt u mee in de wereld van speciaalbier. Rick is bierspecialist bij Bier&Co, één van Europa's leidende bierbedrijven. Speciale bieren van over de hele wereld bereikbaar maken voor een groot publiek is hun missie. Samen met de culinair adviseurs van HANOS neemt hij u mee langs verschillende gangen in de wereld van bier & gerecht combinaties.

Livestream Cocktails Tess Posthumus | Powered by Barprofessional

Klik hier om de recepten te ontvangen

Tess Posthumus, (internationally awarded bartender), neemt u mee tijdens de livestream in de wereld van cocktails en mocktails. Tess, wereldwijd befaamd om haar cocktails en inspiratie, wordt ook wel de Jamie Oliver van de cocktails genoemd. Speciaal voor HANOS geeft zij een inspirerende livestream.

Tijdens de livestream zal Tess het hebben over de basistechnieken zoals builden, shaken en stirren. Daarnaast geeft ze uitleg over de essentiële bartools, en hoe deze te gebruiken. Last but not least zal ze u inspireren met een aantal signatuur cocktails & mocktails.

Het perfecte glaswerk
Register vinoloog Barbara Verbeek - powered by Royal Leerdam

Klik hier om het naslagwerk te ontvangen

Barbara neemt u mee in de wereld van wijn en glazen. Wijn is haar met de paplepel ingegoten. Op zoek naar de ultieme wijnbeleving ging zij dan ook met liefde samen met Royal Leerdam het avontuur aan om 5 glazen te ontwerpen, waarin de smaakbeleving van elk type wijn perfect tot zijn recht komt.

Bent u ook benieuwd wat een goed of slecht glas doet met onder andere een lichte sauvignon blanc en een krachtige grenache syrah?

Wild van het najaar!
SVH Meesterkok Marcel de Leeuw - powered by Nestlé

Klik hier om de recepten te ontvangen

Wild is bij ons puur wild. Nergens in Europa vindt u zo’n groot assortiment wild en gevogelte uit de vrije natuur als bij HANOS. Marcel de Leeuw, SVH Meesterkok laat u prachtige gerechten zien waarin wild de hoofdrol speelt.

Marike van Beurden | Powered by Silikomart

Klik hier om de recepten te ontvangen

Geïnspireerd door mijn reizen, Hong Kong, kunst en design, creëer ik zoete ervaringen. Met de texturen en smaken in gedachten die bij het volgende seizoen horen, onderzoek ik smaakpapillen in verschillende culturen.Tegelijkertijd maak ik gebruik van trends, wat resulteert in eclectische gerechten. Bij het definiëren van smaak is het de combinatie of smaken, texturen, culturen en individuele smaakpapillen die het creëren van een echte uitdaging maken. In alle creaties vraag ik wat “zoet” is.

Masterclass sushi, van rijst tot creatie | Powered by Yama

Klik hier om de recepten te ontvangen

Heeft u altijd alles willen weten over de bereiding van sushi? Dan hebben is dit de livestream voor u! Tijdens deze livestream neemt Arjan Siemerink u mee in de wereld van sushi met tips & tricks over de bereiding. Waaronder: sushirijst, de technieken achter uiteenlopende sushi-bereidingen en diverse soorten sushi zoals maki, nigiri & Californian rolls

Brass Boer Thuis | Chef Brass Boer Thuis Joris Bruurs

Klik hier om de recepten te ontvangen

Tijdens deze livestream neemt Joris Bruurs u mee in de wereld van 'straatvoer' en de filosofie die Brass Boer Thuis daarop heeft.Joris zal hiervoor enkele straatvoer gerechten bereiden, toelichten waarom hij bepaalde keuzes maakt en welke technieken hij graag gebruikt. Denk aan favorieten van de kaart als Iberico ribs met pinda-garnalensaus en super crunchy kibbeling van zeeduivel met curry madras.

Masterclass Pizza | Powered by Moretti

Klik hier om de recepten te ontvangen

Heeft u altijd alles willen weten over de bereiding van de perfecte pizza? Dan hebben wij dé livestream voor u! Op dinsdag 21 juli stonden Marcel Losekoot, chef van de Pizza Academy & Simon Giaccotto (de pizzabijbel) voor onze camera met een Masterclass Pizza, powered by Moretti. 

Tijdens deze livestream nemen de heren u mee in de wereld van pizza's met tips & tricks over de bereiding. Waaronder:
• Uitleg over diverse soorten pizza's & foccacia's
• Het perfecte pizzadeeg (meel, gist, watertemperatuur en het opbollen)
• De topping

Masterclass Bart de Gans & Maurits van der Vooren | powered by Dobla

Klik hier om de recepten te ontvangen
Bekijk meer recepten op FoodXperience

Op dinsdag 9 juni om 11.00 uur gaven patissiers Bart de Gans en Maurits van der Vooren een Masterclass Desserts voor u. 5 prachtige Dobla dessertinspiratie voor op het bord én voor take away. Uiteraard kunt u ook weer live vragen aan ze voorleggen.

Tips & Tricks uit de HANOS keuken met Garry de Boer

Klik hier om de recepten te ontvangen

Garry de Boer, Culinair Adviseur van HANOS Nederland, geeft tips & tricks vanuit de HANOS keuken. Een stormvloed aan inspiratie, leuke technieken, verrassende ingredienten & interessante bereidingen.

Als u van (heel) veel inspiratie houdt, dan is dit de masterclass om live te volgen!

Groenten in de hoofdrol | Unilever Food Solutions

Klik hier om de recepten te ontvangen

Groenten spelen vandaag de dag steeds meer de hoofdrol op ons bord. Meesterkok Edwin van Gent en Pascal van Loon nemen u mee in de bereiding van afwisselende gerechten met mooie smaken, geweldige kleuren en heerlijke geuren.

Wat kunt u o.a. verwachten: het maken van gerechten door buiten het kader te denken, een grote dosis aan inspiratie en creatieve en goed toepasbare technieken.

Masterclass Hidde de Brabander

Klik hier om de recepten te ontvangen.

Hidde heeft inmiddels bijna 20 jaar ervaring in de keuken. Hij werkte in banketbakkerijen, gerenommeerde patisseriezaken en als patissier in sterrenrestaurants. Daarnaast is hij met regelmaat te zien op RTL4 bij ‘Koffietijd’. Tijdens de livestream deelt hij zijn kennis en geeft hij gouden tips die u direct kunt toepassen in de praktijk! Deze masterclass is powered by Callebaut.

Masterclass Big Green Egg - Leonard Elenbaas

Vanuit zijn ‘pure passie on tour’ is Leonard Elenbaas de absolute kenner op het gebied van werken met de Big Green Egg. Tijdens zijn masterclass leert hij u naast de basisbeginselen o.a. alles over roken & grillen, à la minute service en gastronomisch werken met de Big Green Egg.

Workshop Cocktails & Drinks

Klik hier om de recepten te ontvangen

Tijdens de Workshop A brand new day | Cocktails & drinks met Misja Vorstermans komen o.a.(inter)nationale trends, tips & tricks en hét basisrecept dat elke bartender moet weten aan bod. Hiermee kunt u u meer dan 200 cocktails creëren. Dit wordt er besproken: (inter)nationale trends, tips & tricks en hét basisrecept dat elke bartender moet weten en waarmee u meer dan 200 cocktails kunt creëren. 


Meer inspiratie & tips

Op zoek naar meer inspiratie en tips? Of u nu uw fileerkunsten wilt opfrissen of nieuwsgierig bent naar onze interviews met vakspecialisten,
u vindt het op ons YouTube Account.