Paddenstoelen: dé smaakmakers van het najaar

Paddenstoelen

Het najaar is een seizoen vol kleur, smaak en heerlijke herfstgroenten. Hét ideale seizoen voor paddenstoelen, waarvan het aanbod in de herfst het grootst is. HANOS neemt u mee in de verrassende smaken, texturen, geuren én eindeloze mogelijkheden.

Verse paddenstoelen Bereide paddenstoelen


Verse paddenstoelen

Op onze AGF-afdeling vindt u in het najaar de mooiste paddenstoelen van het seizoen. Ontdek hieronder een deel van ons versassortiment paddenstoelen.

Cantharel

Ook wel girolle genoemd. De paddenstoel is zeer geliefd om zijn peperachtige, kruidige smaak en het aroma van abrikozen. Heerlijk in bijvoorbeeld ragout, bij wild en gevogelte en zelfs bij een dessert met abrikozen.

Cantharel jaune

Deze cantharel heeft een grijsbruine kleur met gele steel. Het subtiele verschil met de cantharel grise zit hem in net wat meer aardse smaak van de jaune. Tip: bak/gaar de paddenstoel niet te lang om de mooie kleur te behouden. 

Cantharel grise

Familie van de normale cantharel, maar valt op door zijn grijze kleur en kruidige, lichtpittige smaak. Van zichzelf heeft deze cantharel weinig aroma, fruit kort aan in olie of (geklaarde) boter om de smaak  het best tot zijn recht te laten komen.

Cèpe

De koning van de paddenstoelen en wordt in Nederland ook wel eekhoorntjesbrood genoemd. De paddenstoel is mooi stevig en heeft een heerlijk milde, nootachtige smaak. Met zijn unieke smaak en aroma veelzijdig te gebruiken in diverse gerechten.

Bospaddenstoelenmix

Bestaande uit de Trompette de la mort, de grijze cantharel en de cantharel. De samenstelling van deze mix kan wijzigen.

Beukenzwam

Deze paddenstoel groeit in bundels. Tijdens de bereiding verliest de paddenstoel geen vocht en behoud daardoor zijn vorm. Bak kort aan voor een knapperig resultaat met een heerlijke nootachtige smaak.

Akker- of anijspaddenstoel

Crèmekleurige paddenstoel die smaakt en ruikt naar anijs. Tip: verhit de paddenstoel niet te lang om de anijssmaak te behouden.

Grote sponszwam

Kruidig en nootachtig van smaak en met een zweem van nootmuskaat. Stevige, elastische en krokante structuur.

Eryngii

Rauw hebben ze nauwelijks smaak, maar eenmaal gebakken of gegrild ontpoppen ze zich tot ware smaakbommetjes. De structuur is stevig en dankzij het formaat de ideale paddenstoel om te verwerken als ‘pulled mushroom’.

Enoki

Mild, zoet, fruitig, nootachtig en een beetje pikant. De textuur is stevig en mals met een krokante bite. Tip: blancheer/wok kort om de structuur te behouden.

Maitake

Dankt zijn naam aan het Japanse woord ‘mai’ (dansen) en take (paddenstoelen), ofwel de dansende paddenstoel. Maitake heeft een delicate smaak van hazelnoot en peper.

Shiitake

Vlezig met een mooi, sterk aroma. Bak deze paddenstoelen ongeveer 2 á 3 minuten in de pan voor het mooiste resultaat, anders kunnen ze taai worden.

Trompet de la mort

Populair vanwege zijn uitgesproken donkergrijze tot diepzwarte kleur. Kruidig en krachtig van smaak. Een echte smaakmaker bij wild- en vleesgerechten!

Pied de Mouton

De gele stekelzwam heeft een lichte geur en een peperachtige smaak. Deze paddenstoel kan op dezelfde manier worden bereid als cantharellen..

Kastanjeboleet

Qua smaak te vergelijken met eekhoorntjesbrood. Heerlijk om in soepen, sauzen en duxelles te verwerken voor een diep aroma en rijke smaak.

Kreeftpaddenstoel

De smaak is heerlijk mild en heeft duidelijk iets weg van zeevruchten en vis. Heerlijk in roerbakgerechten met schaal- en schelpdieren en vis.


Bereide paddenstoelen

Bij HANOS vindt u niet alleen een fantastisch versaanbod, maar ook in al bereide vormen zijn de mogelijkheden met paddenstoelen eindeloos. Maak kennis met ons uitgebreide assortiment!

Gedroogde paddenstoelen

Gedroogd en daardoor langer houdbaar en nog sterker van smaak. In deze vorm ideaal als smaakmaker in sauzen voor bijvoorbeeld wild- en vleesgerechten of om toe te voegen aan risotto. Ook is het heerlijk om de paddenstoelen te weken in water. Gooi dat water niet weg, want dat is een heerlijke bouillon!

HANOS tip: krokantje van cèpes

Krokantje van cèpes

Benodigdheden:

  • poudre de cèpes naar eigen smaak
  • 100 gram gesmolten boter
  • 100 gram droge aardappelpuree
  • 100 gram bloem
  • 100 gram eiwit
  • zout naar eigen smaak

Bereidingswijze:

  1. Meng alles tot een glad beslag.
  2. Strijk dun uit op een bakmat en bak op 170˚C voor circa 12 minuten.

Eekhoorntjesbrood


Smaakmakers en sauzen


 
Shiitake

Shiitake

Veel gebruikt in de Aziatische keuken en met recht een heerlijke hartige snack, maar ook zeker een perfecte toevoeging als knapperig accent op uw gerechten.

SHIITAKE CHIPS

Shiitake chips

De notekraker28401090


Meer inspiratie:

Inspiratie voor het voorjaar

Inspiratie voor het voorjaar

Inspiratie voor het voorjaar