Kaas ma blaarkop bio 50+ uitsnij

Merk
Meester
Verpakking
1 kilo
Artikelnummer
40402630

Productomschrijving

HANOS heeft een breed assortiment verantwoorde producten. Voor IK KOOK BEWUST selecteren onze inkopers speciaal de producten die verkrijgbaar zijn in het juiste seizoen, op duurzame wijze worden geproduceerd en van ‘dichtbij’ komen. Ze zijn herkenbaar aan het IK KOOK BEWUST logo en zo eenvoudig terug te vinden in onze groothandels en op onze website. IK KOOK BEWUST staat voor duurzaam koken met eerlijke producten van dichtbij. Meester-Affineurs is onze leverancier van diverse kazen.

Deze kaas is bereid uit 100% verse biologische rauwe melk van Blaarkop koeien. De kaas heeft minimaal 90 dagen gerijpt en is vegetarisch gestremd. Door de bereidingswijze worden alle karakteristieke eigenschappen van de melk behouden. Er worden verder geen ingrediënten toegevoegd. Tijdens de rijping ontwikkelt de kaas een natuurlijke en eetbare korst. Rust, de gebruikte kaasculturen en de rijptijd zijn van invloed op de rijke smaak. Meester-Affineurs heeft het keurmerk Erkend Streekproduct. Dit keurmerk wordt verleend aan streekproducten met een gegarandeerde herkomst en toegevoegde waarde voor de streek.

Hoe wordt de kaas gemaakt?

De methode van Meester-Affineurs is bijzonder. Om de versheid te garanderen wordt gewerkt met gekoelde avondmelk en nog warme ochtendmelk. Ook verkrijgt het bedrijf zo een premium melk, aangezien vet,- en eiwitpercentages tussen de avond- en ochtendmelk verschillen. De verse rauwe melk gaat naar de ambachtelijke kaasmakerij. Nog voor het aanzuren van de melk worden de specifieke micro-organismen aan de melk toegevoegd. Na het aanzuren en stremmen, wordt de wrongel (vaste substantie) gewassen en de wei (vloeibaar) afgevoerd aan het jongvee. Zo gaan de nog aanwezige voedingsstoffen in de wei niet verloren. Zodra de wei van de wrongel is gescheiden, wordt de wrongel in doeken in de kaasringen gelegd en krijgt de kaas een eerste lichte persing. Pas bij de tweede lichte persing wordt de handtekening van Meester-Affineurs toegevoegd. Aansluitend krijgen de kazen een kort pekelbad (25% korter dan gebruikelijk), waarna ze verhuizen naar het rijpingscentrum. Daar krijgt de nog maagdelijke witte kaas een eerste wasbeurt met de speciale receptuur van kaasculturen. Na de eerste wassing krijgt elke kaas een eigen plank. Met het speciaal geselecteerde hout ontwikkelt zich een eigen biotoop van culturen. Om deze culturen optimaal te laten functioneren, wordt de kaas in het begin om de dag gewassen met dezelfde culturen, gekeerd en visueel geïnspecteerd. Dan gaat de frequentie van wassen omlaag en krijgt de kaas meer en meer rust om zelf de culturen te kunnen ontwikkelen die voor de vorming van de natuurkorst zo belangrijk zijn.

Over biologische Boerderij De Hooilanden en Blaarkoppen

Floor en Lodewijk zijn twee gepassioneerde boeren met een duidelijke visie. Zij hebben samen biologische veehouderij ‘De Hooilanden’ opgestart met enkel en alleen Blaarkoppen. Mens en dier staan in dit prachtige bedrijf in een natuurlijke balans centraal.

De Blaarkop is een oud runderras, dat al in de late Middeleeuwen werd beschreven. Van oudsher komt de Blaarkop voor in de provincie Groningen maar ook in de Gelderse Vallei en de Rijnstreek. De Blaarkop is egaal zwart of rood met een witte kop en een witte staartpunt. Rondom de ogen heeft de Blaarkop een zwarte of rode vlek: de blaar. Naast de specifieke aftekening met vlekken rond de ogen zijn het harde beenwerk, de goede vruchtbaarheid en het makkelijk afkalven kenmerkend voor de Blaarkop. De gemiddelde melkproductie ligt rond 7000 kilo per jaar, met een vetpercentage van 4,35% en een eiwitpercentage van 3,60% .

Specificaties

Vetgehalte droge stof 51,20
Verschijningsvorm Kaas Bereid uit rauwe melk
Keurmerken IK KOOK BEWUST
Biologisch / EKO

Bereiden en bewaren

Bewaaradvies na openen Na opening verpakking, product gekoeld
Minimale bewaartemperatuur 6 ºC
Maximale bewaartemperatuur 7 ºC

Ingredienten en voedingswaarden info

Volvette Biologische blaarkop MELK, zout, zuursel, vegetarisch stremsel.

Per 100 gram

Energie (kJ) 1601
Energie (Kcal) 382
Eiwitten (gram) 24,5
Koolhydraten (gram) 0
- waarvan suiker (gram) 0
Vet (gram) 32
- waarvan verzadigd (gram) 20
Enkelvoudig onverzadigd vet (gram) 7
Meervoudig onverzadigd vet (gram) 1
Vezels (gram) 0
Zout (gram) 1,4
Polyolen 0
Cholesterol 80

Allergie-informatie info

Aardnoten
Zonder
aardnoten
Ei
Zonder
ei
Gluten
Zonder
gluten
Lupine
Zonder
lupine
Melk
Met
melk
Mosterd
Zonder
mosterd
Noten
Zonder
noten
Schaaldieren
Zonder
schaaldieren
Selderij
Zonder
selderij
Sesam
Zonder
sesam
Soja
Zonder
soja
Vis
Zonder
vis
Weekdieren
Zonder
weekdieren
Zwavel en sulfieten
Zonder
zwavel en sulfieten