Productomschrijving
HANOS heeft een breed assortiment verantwoorde producten. Voor IK KOOK BEWUST selecteren onze inkopers speciaal de producten die verkrijgbaar zijn in het juiste seizoen, op duurzame wijze worden geproduceerd en van ‘dichtbij’ komen. Ze zijn herkenbaar aan het IK KOOK BEWUST logo en zo eenvoudig terug te vinden in onze groothandels en op onze website. IK KOOK BEWUST staat voor duurzaam koken met eerlijke producten van dichtbij. Meester-Affineurs is onze leverancier van diverse kazen.
Deze biologische geitenkaas is bereid uit 100% verse rauwe melk van de Saanengeit. De kaas heeft minimaal 90 dagen gerijpt. De rauwe geitenmelk wordt voor de bereiding gethermiseerd. Thermisatie is een milde vorm van pasteurisatie. Door de bereidingswijze worden alle karakteristieke eigenschappen van de melk behouden. Er worden verder geen ingrediënten toegevoegd. Tijdens de rijping ontwikkelt de kaas een natuurlijke en eetbare korst. Rust, de gebruikte kaasculturen en de rijptijd zijn van invloed op de rijke smaak. De kaas is vegetarisch gestremd en lactosevrij. Meester-Affineurs heeft het keurmerk Erkend Streekproduct. Dit keurmerk wordt verleend aan streekproducten met een gegarandeerde herkomst en toegevoegde waarde voor de streek.
Hoe wordt de kaas gemaakt?
De methode van Meester-Affineurs is bijzonder. Om de versheid te garanderen wordt gewerkt met gekoelde avondmelk en nog warme ochtendmelk. Ook verkrijgt het bedrijf zo een premium melk, aangezien vet,- en eiwitpercentages tussen de avond- en ochtendmelk verschillen. De verse rauwe melk gaat naar de ambachtelijke kaasmakerij. Nog voor het aanzuren van de melk worden de specifieke micro-organismen aan de melk toegevoegd. Na het aanzuren en stremmen, wordt de wrongel (vaste substantie) gewassen en de wei (vloeibaar) afgevoerd aan het jongvee. Zo gaan de nog aanwezige voedingsstoffen in de wei niet verloren. Zodra de wei van de wrongel is gescheiden, wordt de wrongel in doeken in de kaasringen gelegd en krijgt de kaas een eerste lichte persing. Pas bij de tweede lichte persing wordt de handtekening van Meester-Affineurs toegevoegd. Aansluitend krijgen de kazen een kort pekelbad (25% korter dan gebruikelijk), waarna ze verhuizen naar het rijpingscentrum. Daar krijgt de nog maagdelijke witte kaas een eerste wasbeurt met de speciale receptuur van kaasculturen. Na de eerste wassing krijgt elke kaas een eigen plank. Met het speciaal geselecteerde hout ontwikkelt zich een eigen biotoop van culturen. Om deze culturen optimaal te laten functioneren, wordt de kaas in het begin om de dag gewassen met dezelfde culturen, gekeerd en visueel geïnspecteerd. Dan gaat de frequentie van wassen omlaag en krijgt de kaas meer en meer rust om zelf de culturen te kunnen ontwikkelen die voor de vorming van de natuurkorst zo belangrijk zijn.
Over biologische Boerderij Welgelegen en Montbélia
Over de geitenhouderij en de Saanengeit
De Biologische Geitenhouderij van de familie van Dijk is gelegen in Rhenen/Achterberg aan het begin van De Gelderse Vallei, waar Bernd samen met zoon Roelof op de geitenkop af 1.200 Saanengeiten houden. Beide zorgen met liefde voor hun veestapel. En dat is te “mekkeren” ook, want op het moment dat ze de stal betreden klinkt een ware mekker-serenade. Het karakter van de eigenaren zelf is terug te vinden in die van de geiten: rustig en vriendelijk.
De Saanengeit is een geitenras afkomstig uit het Zwitserse Saanetal. De geit is genoemd naar de rivier de Saane. In de negentiende eeuw werd de Saanengeit gefokt volgens een strak plan. Er werd gestreefd naar een doeltreffende melkgeit met korte en witte beharing. Toen het fokbeleid slaagde werd de Saanengeit ook geëxporteerd naar andere landen. De van origine in Nederland voorkomende Bonte Geit en Witte Geit zijn kruisingen van Saanengeiten en Landgeiten. De Saanengeit wordt gezien als de beste melkgeit ter wereld. Ze geeft tussen de 3 en 5 liter melk per dag.
Het vet (4%) in geitenmelk bestaat uit kleinere vetzuurmoleculen dan die in koemelk, waardoor het lichter verteerbaar is. Dit maakt de melk geschikt voor mensen met spijsverteringsstoornissen en voor zuigelingen. Geitenmelk heeft een iets hoger gehalte aan calcium en fosfaten in vergelijking met koemelk. Verder bevat geitenmelk het dubbele aan waardevolle mineralen en weinig zout. Geitenmelk bevat vier keer zoveel vitaminen A, twee keer zoveel vitamine D en iets minder foliumzuur dan koemelk.
Specificaties
Land | Nederland |
Biologisch | Biologisch |
Vetgehalte droge stof | 51,20 |
Verschijningsvorm Kaas | Gethermiseerd |
Keurmerken | Biologisch |
Bereiden en bewaren
Bewaaradvies na openen | Na opening verpakking, product gekoeld |
Minimale bewaartemperatuur | 8 ºC |
Maximale bewaartemperatuur | 17 ºC |
Volvette Saanen Biologische geitenMELK, zout, zuursel, vegetarisch stremsel.
Energie (kJ) | 1534 |
Energie (Kcal) | 369 |
Eiwitten (gram) | 23 |
Koolhydraten (gram) | 0 |
- waarvan suiker (gram) | 0 |
Vet (gram) | 30 |
- waarvan verzadigd (gram) | 20 |
Enkelvoudig onverzadigd vet (gram) | 7 |
Meervoudig onverzadigd vet (gram) | 1 |
Vezels (gram) | 0 |
Zout (gram) | 1,4 |
Polyolen | 0 |
Cholesterol | 80 |