Friesland is meer dan schaatsen, fierljeppen en zeilen alleen. Van oudsher heeft Friesland een agrarische keuken met veel groente- en vleesgerechten. Ook is Friesland beroemd om zijn Beerenburg en ander klassiek binnenlands gedistilleerd. Lokale producten met landelijke bekendheid en een grote schare liefhebbers.

Wij laten u graag een aantal heerlijke producten 'út Friesland' zien en vertellen u onderaan deze pagina graag meer over Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Klassiek gedistilleerd

Er zijn verschillende gedistilleerde dranken die in Friesland hun oorsprong vinden, maar het beroemdst is Friesland toch wel om zijn Beerenburg. De drank dankt zijn naam aan de Amsterdamse kruidenhandelaar Hendrik Beerenburg. Hij begon in 1645 een groothandel in kruiden, waar hij de kruiden ook in pakketjes verpakte. Schippers lieten deze pakketjes trekken in jenever of brandewijn. De kruidenbitter die zo ontstond kreeg de naam ‘Beerenburg’ en werd een medicinale werking toegedicht. In de loop der eeuwen werden er in Friesland de meest succesvolle Beerenburgers gemaakt en dat is tot op de dag van vandaag nog steeds zo. Elke Beerenburger kent zijn eigen recept en bereidingswijze, zo kunnen Beerenburgers in smaak variëren van heel bitter tot zacht en zoet.

Boomsma Beerenburger

ban_seg_cou04_fryslan_boppe_6270403_747x498.jpg

Gemaakt met een zorgvuldige selectie van kruiden zoals gentiaan, jeneverbes, zoethout en laurierbes. Dit distillaat heeft een volle smaak en een krachtig aroma én bevat geen kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen.

in stenen kruik | fles 100 cl | 06270403

Sonnema Berenburg

ban_seg_cou04_fryslan_boppe_6275108_747x498.jpg

In 1860 werd deze kruidenbitter bedacht door Fedde Sonnema. Hetzelfde geheime recept wordt nog steeds gebruikt! De drank is erg geschikt om gemengd met frisdank te drinken of om als basis te gebruiken voor een cocktail.

fles 100 cl | 06275108

Claerkampster Cloosterlikeur

ban_seg_cou04_fryslan_boppe_6273188_747x498.jpg

Deze cloosterbitter bevat maar liefst 17 ingrediënten, waaronder brandnetel, klaverblad en munt. Het is een krachtige en opwekkende kruidenbitter. Drink hem gekoeld met een blokje ijs of gemixt met cola. 

fles 100 cl | 06273188 

Beerinnenburg

ban_seg_cou04_fryslan_boppe_6273410_747x498.jpg

Een ‘Beerenburg voor dames’, maar die overigens ook door veel heren wordt gedronken. Beerinnenburg is een halfzoete kruidenlikeur die wordt gemaakt door onder andere stroop en honing toe te voegen aan de klassieke Beerenburg.

fles 70 cl | 06273410

De Friese Tynjetaler

Bijna wereldberoemd is de Tynjetaler, een Friese kaas die doet denken aan de Emmentaler, met uiteraard indrukwekkende gaten. Kaasboerin Jenny Vogel-Van Emst over de Friese veenweidekaas: “Romig en ietsje zoet, met een knipoog naar de Zwitserse Alpen." Deze relatief jonge kaas heeft een licht pittige nasmaak. Naast broodbeleg is hij uitstekend te gebruiken als borrelhap en te verwerken in de meest uiteenlopende gerechten.

Tynjetaler

ban_seg_cou04_fryslan_boppe_40496535_747x498.jpg

Door het toevoegen van propionzuur tijdens de kaasbereiding, ontstaan er gaten en krijgt de kaas zijn specifieke boerse geur en smaak.

40496535 | per kilo

Ook lekker: Rode Fries

ban_seg_cou04_fryslan_boppe_40493118_747x498.jpg

50+ | biologisch 40493118 | per kilo

Ook lekker: Bleu de Wolvega

ban_seg_cou04_fryslan_boppe_40493092_747x498.jpg

Een kaas met een pittige maar toch zachte smaak.

60+ | biologisch | 40493092 | per kilo

Leeuwarden: Culturele Hoofdstad 2018

Leeuwarden is in 2018 verkozen tot ‘Culturele Hoofdstad van Europa’. Met de slogan ‘Durf te dromen. Durf te doen. Durf anders te zijn.’ wil Friesland zich in 2018 aan de rest van de wereld laten zien. In dit culturele jaar staat het najagen van dromen door middel van culturele kruisbestuivingen centraal. Door mensen uit verschillende disciplines en werelden samen te brengen, willen de Friezen de nog onontdekte mogelijkheden voor een nieuwe toekomst van Fryslân en Europa in kaart brengen.

Er zijn veel beroemde Friese producten, maar géén beroemde Friese gerechten. Daarom zijn begin 2018 twaalf jonge koks in HANOS Heerenveen de uitdaging aangaan om Fryslan culinair op de kaart te zetten. De top-leerlingen van de Friese koksopleidingen kregen de opdracht om de Friese horeca te inspireren met gerechten in een 3- tal categorieën: Nostalgisch Friesch, Trendy Frysk en een gerecht voor € 20,18. Hoofdingrediënt van de kookwedstrijd was het Gaasterlands Kruidenvarken.

Roy Kramer, leerling kok bij de Herber van Smallingerland, heeft de kookwedstrijd gewonnen. Hij had in de categorie “Nostalgisch Friesch” gekozen voor zure zult. De presentatie van het gerecht was zeer bijzonder. De chef in de dop wist de jury te overtuigen met een veelheid aan smaakbelevingen. “Een zeer gewaagd en bijzonder smaakvol gerecht”, aldus het jury rapport. 
 
De overige categoriewinnaars waren Ruben van Zanten in de categorie 'Trendy Frysk', werkzaam bij restaurant Nu in Sneek. Hij bereidde een gerecht van pompoen met pork. Thom Sloothaak van Bistro ’t Gerecht in Groningen maakte in de categorie '€ 20,18' , een smaakvol varkensvlees gerecht voor een zacht prijsje.
 
747x498_friesland_winnar.jpg