Alles over aardappelen
Ontdek de verschillende soorten, toepassingen en verrassende recepten
Er zijn veel soorten aardappelen, maar hoe zit het precies met de verschillende soorten aardappelen? Wij bespreken hieronder verschillende soorten aardappelrassen , de beste toepassing en sluiten af met een paar verrassende en inspirerende recepten met aardappel.
Ratte du Santerre
Ratte du Santerre aardappel wordt ook wel de asperge-aardappel genoemd. De aardappel is lang en onregelmatig van vorm en hierdoor lastig te schillen. De aardappel is vastkokend en een heerlijke delicatesse.
Gebruikstoepassing
Deze aardappel hoeft niet geschild te worden. Door de aardappel met schil te bereiden blijft de lichte nootachtige smaak en romige textuur behouden. Geschikt om te grillen en in een salade.
Bildstar
Deze vrij vastkokende aardappelen vallen na het koken nauwelijks uiteen. Alleen de buitenkant van de aardappel wordt iets kruimig, waardoor ze minder geschikt zijn om te bakken. De aardappel heeft een vrij grove structuur.
Gebruikstoepassing
De bereidingswijzen van vrij vastkokende aardappelen lopen uiteen. Dit type aardappel leent zich voor zowel koken, als tot het verwerken in gratin en stoofpotten.
Nicola
Nicola is een langwerpige, ovale aardappel met een gladde, blankgele schil en geel vlees. De Nicola heeft een iets zoete smaak. Deze vastkokende aardappelen blijven stevig na het koken én behouden hun vorm, de structuur is grof.
Gebruikstoepassing
Deze aardappelen zijn geschikt voor vele toepassingen, bijvoorbeeld om te koken, bakken, maar ook lekker om te verwerken in salades en ovenschotels.
Truffel
De truffelaardappel dankt zijn naam aan de overeenkomsten met een truffel. Zowel de schil als het vruchtvlees zijn paars. Soms zelfs zo donker, dat hij zwart lijkt. Deze culinaire aardappel is langwerpig, vastkokend, kruimig en heeft een kastanje- achtige smaak.
Gebruikstoepassing
De truffelaardappel is geschikt om te koken, bakken, frituren en pureren. Om de mooie paarse kleur van het vruchtvlees te behouden, dient de truffelaardappel met schil gekookt te worden. Na het koken kan de aardappel gemakkelijk gepeld worden.
Roseval
Wist u dat roseval eigenlijk een verzamelnaam is voor de roodschillige Chérie? Deze Frans vastkokende aardappel is egaal en ovaal van vorm. De schil is mooi donkerrood, daarbinnen wacht een gouden verrassing!
Gebruikstoepassing
De Roseval aardappel wordt vaak met de schil gegeten. De aardappel is geschikt om te grillen, frituren, te gebruiken in salades en om te bereiden in de oven of op de barbecue.
Krieltjes
Krielaardappelen zijn jonge en daarom nog kleine aardappelen. De krieltjes zijn vastkokend. Krielaardappelen worden meestal met de schil gebakken of gekookt.
Gebruikstoepassing
De krieltjes zijn lekker om te bakken of fritueren. Tip: Voeg wat kruiden toe om de aardappelen extra smaak mee te geven.
Charlotte
De Franse Charlotte aardappel is zeer vastkokend en wordt ook wel de moderne roseval genoemd. Ze zijn middelgroot, langovaal van vorm en hebben een gele, dunne, gladde schil. De smaak van deze aardappel is fijn en vol. De charlotte is het hele jaar door verkrijgbaar.
Gebruikstoepassing
Geschikt om te koken, te bakken, maar ook voor salades, ragouts en om te stomen.
Recepten met aardappel
Aan de verschillende typen aardappel is al te zien hoe veelzijdig de aardappel is. Op ons inspiratieplatform FoodXperience zijn verschillende toepassingen en recepten met aardappel te vinden. Ontdek alle recepten met aardappel of bekijk een van onderstaande uitgelichte recepten:
Meer over AGF bij HANOS
AGF
Ontdek de wereld van aardappelen, groenten en fruit bij HANOS. Maak kennis met ons unieke assortiment, leer onze telers kennen en laat u inspireren!