Alles over aardappelen

De verschillende soorten, toepassingen en verrassende recepten

Er zijn veel soorten aardappelen, maar hoe zit het precies met de verschillende soorten aardappelen? Wij bespreken hieronder verschillende soorten aardappelrassen , de beste toepassing en sluiten af met een paar verrassende en inspirerende recepten met aardappel. 

Ratte du Santerre

Ratte du Santerre

La Ratte aardappel wordt ook wel de asperge-aardappel genoemd. De aardappel is lang en onregelmatig van vorm en hierdoor lastig te schillen. De aardappel is vastkokend en een heerlijke delicatesse.

Gebruikstoepassing

Deze aardappel hoeft niet geschild te worden. Door de aardappel met schil te bereiden blijft de lichte nootachtige smaak en romige textuur behouden. Geschikt om te grillen en in een salade.

34130600 | Ratte du Santerre | zak 1 kilo

Bildstar aardappelen

Bildstar

Deze vrij vastkokende aardappelen vallen na het koken nauwelijks uiteen. Alleen de buitenkant van de aardappel wordt iets kruimig, waardoor ze minder geschikt zijn om te bakken. De aardappel heeft een vrij grove structuur.

Gebruikstoepassing 

De bereidingswijzen van vrij vastkokende aardappelen lopen uiteen. Dit type aardappel leent zich voor zowel koken, als tot het verwerken in gratin en stoofpotten.

34130600 | Ratte du Santerre | zak 1 kilo

Nicola

Nicola

Nicola is een langwerpige, ovale aardappel met een gladde, blankgele schil en geel vlees. De Nicola heeft een iets zoete smaak. Deze vastkokende aardappelen blijven stevig na het koken én behouden hun vorm, de structuur is grof.

Gebruikstoepassing

Deze aardappelen zijn geschikt voor vele toepassingen, bijvoorbeeld om te koken, bakken, maar ook lekker om te verwerken in salades en ovenschotels.

34125250| Nicola | zak 5 kilo

Truffel aardappel

Truffel

De truffelaardappel dankt zijn naam aan de overeenkomsten met een truffel. Zowel de schil als het vruchtvlees zijn paars. Soms zelfs zo donker, dat hij zwart lijkt. Deze culinaire aardappel is langwerpig, vastkokend, kruimig en heeft een kastanje- achtige smaak.

Gebruikstoepassing

De truffelaardappel is geschikt om te koken, bakken, frituren en pureren. Om de mooie paarse kleur van het vruchtvlees te behouden, dient de truffelaardappel met schil gekookt te worden. Na het koken kan de aardappel gemakkelijk gepeld worden.

34140304 | Truffel | per kilo

Roseval aardappel

Roseval

Wist u dat roseval eigenlijk een verzamelnaam is voor de roodschillige Chérie? Deze Frans vastkokende aardappel is egaal en ovaal van vorm. De schil is mooi donkerrood, daarbinnen wacht een gouden verrassing!

Gebruikstoepassing

De Roseval aardappel wordt vaak met de schil gegeten. De aardappel is geschikt om te grillen, frituren, te gebruiken in salades en om te bereiden in de oven of op de barbecue.

34130619 | Roseval | zak 2500 gram

Krieltjes | Aardappelen

Krieltjes

Krielaardappelen zijn jonge en daarom nog kleine aardappelen. De krieltjes zijn vastkokend. Krielaardappelen worden meestal met de schil gebakken of gekookt.

Gebruikstoepassing

De krieltjes zijn lekker om te bakken of fritueren. Tip: Voeg wat kruiden toe om de aardappelen extra smaak mee te geven.

34140180 | krieltjes | per kilo 

Charlotte aardappel

Charlotte

De Franse Charlotte aardappel is zeer vastkokend en wordt ook wel de moderne roseval genoemd. Ze zijn middelgroot, langovaal van vorm en hebben een gele, dunne, gladde schil. De smaak van deze aardappel is fijn en vol. De charlotte is het hele jaar door verkrijgbaar.

Gebruikstoepassing

Geschikt om te koken, te bakken, maar ook voor salades, ragouts en om te stomen.

34105718 | Charlotte| zak 2500 gram

Agria aardappel

Agria

Deze grote aardappel komt rechtstreeks van het land. De aardappel is lang ovaal van vorm. Het is een tamelijk vastkokende aardappel met een gele vleeskleur.

Gebruikstoepassing

De Roseval aardappel wordt vaak met de schil gegeten. De aardappel is geschikt om te grillen, frituren, te gebruiken in salades en om te bereiden in de oven of op de barbecue.

34102015 | Roseval | zak 10 kilo


Recepten met aardappel

Aan de verschillende typen aardappel is al te zien hoe veelzijdig de aardappel is. Op ons inspiratieplatform FoodXperience zijn verschillende toepassingen en recepten met aardappel te vinden. Ontdek alle recepten met aardappel of bekijk een van onderstaande uitgelichte recepten:

Meer over AGF bij HANOS


Inspiratie en recepten op het gebied van AGF

AGF

Ontdek de wereld van aardappelen, groenten en fruit bij HANOS. Maak kennis met ons unieke assortiment, leer onze telers kennen en laat u inspireren!

Lees meer