Asperges

Van oorsprong tot teelt: de asperge samengevat


Over de asperge

De asperge, ook wel de ‘koningin der groenten’ genoemd, is een struikachtige plant die bij een juiste behandeling vanuit haar houtachtige wortelstokken nieuwe scheuten vormt. Rond half maart kan er gezaaid worden. Het jaar daarop worden de planten eerst gerooid en vervolgens keurig uitgezet in geulen. Hier worden de karakteristieke heuveltjes opgeploegd. Vanaf het vierde tot ongeveer het tiende jaar kan er volop geoogst worden. Daarna is de grond “uitgeput”.

De heuveltjes die over de aspergeplanten worden geploegd, zijn zo’n 30 centimeter hoog en zorgen ervoor dat de asperges makkelijker groeien en beter kunnen worden afgestoken. Een goed aspergebed heeft een losse structuur, bij voorkeur zand- of zavelgrond, waardoor de stengels mooi recht naar boven kunnen groeien. Zodra er een barstje in de aarde komt, moeten de asperges geoogst worden. Dit is een arbeidsintensief proces en een kunst apart. Als de aarde scheurt, moet de steker direct in actie komen. Met twee vingers wordt een sleufje van 10 à 15 centimeter rondom de asperge gegraven. De asperge komt dan “bloot” te liggen. Met een snelle steek wordt met een speciaal mes de stengel afgesneden, zorgvuldig en zo laag mogelijk. Meteen na de oogst wordt de sleuf met aarde gedicht en het heuveltje weer hersteld.

Asperge


De oorsprong van het witte goud

De asperge kent zijn oorsprong in het oude Egypte; daar zijn de oudste bewijzen van een aspergecultuur gevonden in de piramide van Sakkara. Hier zouden asperges zijn afgebeeld op muurtekeningen van een offergave voor een Farao. Maar hoe is deze heerlijke groente bij ons terechtgekomen?

Door de eeuwen heen heeft de asperge zich via Italië en Frankrijk een weg door Europa gebaand, om in de 18de eeuw in Nederland te aarden. Toen al waren er in Groningen en omstreken aspergebedden te vinden. In de 19de eeuw werd de teelt grootschaliger opgepakt, na de Tweede Wereldoorlog werd Zuidoost-Nederland hét aspergecentrum van Nederland.

De Latijnse naam is Asparagus officinalis L. Het is familie van de lelie-achtigen.

Een kleurrijk gewas

Waar de witte stengels onder de grond groot worden, groeien de groene alleen bovengronds, zonder speciale bedden. De groene kleur krijgen ze van het zonlicht. Maar er bestaan ook violette asperges, violet-groene asperges en paarse asperges. Alle asperges zijn zeer voedingsrijk: ze bevatten voedingsstoffen als magnesium, calcium en kalium en vitamines, zoals B1, B2 en B6. 

Weet u welke lengte de langste asperge heeft die ooit gestoken is? Bekijk deze en meer bijzondere aspergeweetjes op ‘Aspergeweetjes’.


Hoe herkent u verse asperges?

  • Ze hebben een glanzende stengel.
  • Als u de stengels zacht tegen elkaar aan wrijft, hoort u een piepend geluid.
  • Het snijvlak aan de onderzijde mag niet ingedroogd zijn. Controleer dit door met uw nagel op het vlak te drukken.

Hoe bewaart u asperges?

  • Asperges zijn dagvers het lekkerst.
  • Witte asperges kunt u in een vochtige doek bewaren in de koelkast, groene en paarse asperges kunt u in een open plastic zak bewaren in de koelkast.
  • Als u de asperges zorgvuldig schilt en verpakt in een plastic diepvrieszak, kunnen asperges 4 tot 6 maanden bewaard blijven in de diepvries. Let op: kook de stengels bevroren in een pan met ruim water en laat ze niet eerst ontdooien.

Meer weten over asperges?

Ontdek meer over de verschillende soorten asperges die er zijn, recepten met asperges, wijnen die goed combineren met asperges en meer.

Meer over asperges