Aspergeweetjes

Wist u dat...

...het geslacht 'Asparagus' zo'n 150 soorten kent?

...de asperge behoort tot de familie van lelieachtigen, net als knoflook en prei?

...een sterke aspergeplant in een oogstseizoen meer dan 20 stengels levert?

...een stengel op een warme dag soms wel 7 cm groeit?

...de aspergezaadjes uit de rode besjes van een aspergeplant komen?

...mannelijke aspergeplanten een hogere opbrengst geven dan vrouwelijke? Die opbrengst kan per ha. wel 40% hoger uitvallen. Daarom gebruiken kwekers vrijwel uitsluitend mannelijke planten voor hun teelt.

...de asperge in de top 3 schoonste groenten van Nederland staat? Gewasbeschermingsmiddelen worden namelijk pas na de oogst minimaal ingezet en komen dus nooit direct in aanraking met de oogst.

 ...u verse asperges niet alleen kunt zien (lichte glans) en voelen (vochtig), maar dat de versheid ook hoorbaar is? Als asperges vers zijn, piepen ze namelijk als je ze tegen elkaar wrijft.

...asperges veel makkelijker te schillen zijn als u ze voor het schillen ruim een half uur in koud water legt?

...asperges vijf kleuren kennen? Zo zijn er witte asperges, witte asperges met een violet gekleurde kop, groene asperges, groene asperges met een violet gekleurde kop en paarse asperge. Met een 20% hogere suikergehalte is de paarse asperge de zoetste variëteit van alle asperge soorten.

...asperges veel voedingsstoffen bevatten en daardoor erg gezond zijn? Zo bevatten asperges magnesium, calcium, kalium, zink, fosfor en verschillende vitamines zoals B1, B2 en B6.

...asperges het lekkerst zijn als ze van een niet al te oud aspergeveld afkomstig zijn?

...de langste asperge ooit gestoken 3,11 meter lang is?


Meer weten over asperges?

Ontdek meer over de verschillende soorten asperges die er zijn, recepten met asperges, wijnen die goed combineren met asperges en meer.

Meer over asperges