De bierkaart
Wat zijn de meest gangbare bieren in Nederland en België?
Pils
Een ondergistend bier met de typische goudgele kleur. Een prima dorstlesser bij warm weer of op feestjes. Heeft een alcoholpercentage van ongeveer 5%.
Blond
Een bier met minder hop dan pils, waardoor ze ook wat minder bitter smaken. Lekker bij pittige kazen en zoete desserts. Alcoholpercentage schommelt meestal tussen 4 en 8%.
Witbier
De troebele terrasknaller. Bier van hoge gisting met tarwemout. Dankzij de toevoeging van citrusschillen een frisse smaak. Heerlijk bij mosselen en witte asperges. Alcoholpercentage rond de 6%.
Fruitbier
Bier waarbij vlak voor de gisting fruit is toegevoegd. Doet de bittere hopsmaak sterk afnemen. Ook wel bekend als rosébier. Heerlijk fris en lekker bij een fruitig dessert. Alcoholpercentage van ongeveer 5%.
Indian Pale Ale (IPA)
Afkomstig uit Engeland en wereldwijd heel populair. Extra bitter door meer hop. Maar fruitig door aroma's van cirtus en tropisch fruit. Koperachtige kleur. Goed te combineren met zalm en gegrild vlees. Alcoholpercentage van 5 tot 8%.
Stout
Door de toevoeging van gebrande of geroosterde mout heel donker van kleur. Bitter en branderig van smaak. Guinness is de bekendste stout. Goed te combineren met wild vlees. Zowel lichte (3%) als zware (12%) varianten zijn beschikbaar.
Bruin
Bier dat wordt gegist bij lage temperaturen en kunstmatig wordt gezoet. Te herkennen aan de bruine kleur. Een zoet en zacht biertje (4%). Lekker bij hartige gerechten, maar ook ideaal om mee te koken.
Weizen
Bovengistend Duits bier (rond de 5%) dat wordt gebrouwen met minimaal 50% tarwemout. Heeft een wat zoete en zachte smaak. Bestaat alleen uit granen, hop en water (in tegenstelling tot witbier). Lekker bij lichte gerechten.
Amber
Amberbier eigenlijk geen biersoort. Het is bier van hoge gisting dat door gebruik van een speciale mout in het brouwproces de specifieke oranjegele (amber) kleur heeft gekregen. De smaak is daardoor ook iets intenser met een alcoholpercentage van rond de 6%.
Bok
Alom bekend seizoensbier. Oorspronkelijk met lage gisting en verkrijgbaar vanaf oktober (herfstbok). Tegenwoordig is ook de lichtere lentebok in trek. Beide zijn stevig (7% of meer). Lekker bij rundvlees en kaas.
Dubbel
Hierbij wordt tijdens het brouwproces extra graan toegevoegd. Het aantal suikers neemt hierdoor toe, alsmede het alcoholpercentage (7%). Soms ook met een hergisting op de fles. Perfect bij stukken gegrild vlees.
Tripel
Stevig, goudblond bier met een zoete smaak. Er worden net als bij dubbel bier extra suikers toegevoegd. Inmiddels een van de populairste bieren in Nederland. Alcoholpercentage tussen 7 en 10%. Lekker bij vis en vlees.
Abdijbier
Een bier is een abdijbier als het wordt gebrouwen door monniken en het zo verbonden is met een kloostergemeenschap. Abdijbieren zijn geliefd bij bierkenners. Vooral de Dubbel en Tripel varianten zijn populair.
Rauchbier
Bier waarbij gerookte mout is gebruikt bij het brouwproces. Dat zorgt voor een unieke 'rokerige' smaak. Het bier (5 tot 7%) heeft daardoor ook een donkere kleur. Wordt op kleine schaal gebrouwen, maar groeit in populariteit. Lekker bij donker vlees.
Malt
In Nederland mogen alcoholvrije bieren een alcoholpercentage hebben van maximaal 0,1%. Meestal zijn dit pilsbieren. De laatste jaren bezig aan een flinke opmars.
Radler
Bier gemengd met limonade. Ontstaan in Duitsland. Sinds 2013 heel gewild door het lage alcoholpercentage (tot 3%) en frisse karakter. Ook de alcoholvrije variant doet het goed.