Biologische wijn

Er is een groeiende belangstelling voor ecologisch verantwoorde productie van voedsel en dranken. Steeds meer producenten werken op biologische wijze. Ook in de wijnwereld zien we de laatste tijd een trend naar duurzame productie van wijnen. Langzaamaan verschijnen er steeds meer biologische wijnen, maar ook bio-dynamische wijnen en andere onderscheidende varianten zoals sulfietvrije wijnen en vin nature zijn in opkomst.

Bij de biologische wijnbouw worden geen chemische- of synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Het is de bedoeling dat in de wijngaarden een biologisch evenwicht tot stand komt, waardoor deze chemische middelen niet nodig zijn.

De wijnboer stimuleert de weerstand van de wijnstok en zorgt dat de wijnstok zo goed mogelijk de aanvallen van natuurlijke vijanden zoals insecten en schimmels kan weerstaan. De bodem wordt verzorgd met organische mest en compost en mechanische bodembewerking vindt zo voorzichtig mogelijk plaats, om het natuurlijke evenwicht niet te schaden.

Bekijk wijnen

Hieronder ziet u een kleine selectie van onze biologische wijnen. Bezoek de wijnafdeling van uw HANOS groothandel voor meer biologische wijnen of laat u daar door onze wijnkenners informeren over deze wijnsoort. Meer lezen over wijn? Bekijk dan ook onze wijnpagina met meer informatie over ons uitgebreide wijnassortiment.

Bekijk onze wijnpagina

Overige duurzame productiemethodes

Vin Nature

Vin Nature wijnen zijn meestal biologisch of biodynamisch. Het grote verschil tussen Vin Nature wijnen en conventionele wijnen is het vinificatieproces. De wijnen worden met zo min mogelijk toevoegingen als enzymen, zuren en sulfiet gemaakt. De fermentatie vindt plaats met natuurlijk gist en malolactische gisting. De wijn wordt niet gefilterd of geklaard. Er is geen officiële wetgeving voor de term Vin Nature.

Sulfietvrij

Bij de meeste wijnen wordt sulfiet toegevoegd om bacteriën te doden en om de gisting te stoppen. Het is lastig om goed houdbare en stabiele wijnen te maken zonder toevoeging van sulfiet. De kennis en technieken van sulfietvrije wijnproductie zijn de laatste jaren echter sterk verbeterd en het aantal wijnboeren dat sulfietvrije wijnen produceert neemt dan ook toe. Het mooie van het weglaten van sulfieten is dat de wijnen open en transparant zijn.

Bio-dynamisch

Biologisch-dynamische wijnbouwers werken met het kwaliteitskeurmerk Demeter. Demeter gaat nog een stapje verder dan biologische landbouw: alles is gericht op het versterken van de samenhang tussen bodem, plant, dier en mens, vanuit een kosmische gedachte. 

Daarbij werken ze vanuit de gedachte van ‘levenskrachten’: voedingsstoffen in levensmiddelen zijn dragers van die levenskrachten. Dit proces is niet gericht op maximale opbrengst per wijnstok, maar op respect voor de plant en de omgeving. De kwalitatieve maar kostbare aanpak zorgt voor hoogwaardige wijnen.