De boeren van de zee

Al jaren werkt HANOS samen met enkele van de beste vissers van de Hollandse vissersvloot. Uitgekozen om de kwaliteit die deze schippers aan wal brengen, met passie voor de vis en respect voor de zee. Deze mannen varen vaak op zondagavond uit om op vrijdagochtend weer terug te keren in de haven. Stomend naar de visgronden die voor hun interessant zijn, daar vissen ze met ieder hun eigen methodes en ieder op hun eigen vissoort. Na de vangst wordt de vis aan boord gesorteerd en zo nodig gestript, waarna deze onder in het koelruim in de opslag komt.

Speciaal voor HANOS wordt op bestelling de vis van de laatste trek verpakt in onze eigen viskisten. Deze vis gaat vanuit het schip rechtstreeks naar de HANOS groothandels. De vis hoeft niet meer gesorteerd te worden op de visafslag, er komt niemand meer aan. Pas op de afdeling komt de vis uit het ijs, wat veel voor de kwaliteit van de vis doet.

ban_spc_vis_boeren_van_de_zee_erik_747x747.jpg

Erik kalf

Texel 65 - Bona Fida

’’Bemanningslid Martin Vermeulen en ik varen op maandagochtend de haven uit en keren op vrijdag weer terug. Tussentijds lossen we de garnalen meerdere keren in de haven. Ons visgebied is langs de kust van de Noordzee en de Waddenzee. De garnalen vangen we met een vistuig waaraan een rollenpees is bevestigd die de garnalen doet opschrikken waarna ze in het visnet terecht komen. Eenmaal aan boord wordt de vangst gezeefd en aan boord gekookt. Dit heeft een desinfecterende en conserverende werking. De garnaal verandert hierdoor van doorschijnend grijs naar roze. Voordat de garnalen in kisten in het koelruim worden gezet, koelen we ze in korte tijd terug naar 0°C met de voorkoeler. De vangst wordt korte tijd daarop gelost in de haven en direct verwerkt. De Texelse garnaal is ultiem vers en de kleur en smaak is puur natuur. De keten is kort, de garnalen liggen 1 tot 2 dagen na de vangst in de HANOS-groothandels.’’

ban_spc_vis_boeren_van_de_zee_niels_747x747.jpg

Niels van der Plas

Stellendam 27 - Johannes

Zeevisserijbedrijf Van Seters is gespecialiseerd in één van de meest duurzame manieren van visserij: flyshooten. Met deze vistechniek brengt de SL 27 Johannes, indien mogelijk, twee maal per week superkwaliteit vis aan wal op de visafslag van IJmuiden, zoals mul, rode poon, inktvis en zeebaars. In de winter vissen Niels van der Plas en zijn bemanning voor de Franse kust in het kanaal. Naarmate de lente nadert, trekken ze omhoog om zomers voor de Hollandse kust te vissen.

Een flyshooter vist achter het schip met lijnen, ofwel zegentouwen, met daaraan een net. De zegentouwen rollen over de bodem en veroorzaken stofwolken die de vissen opschrikken en er voor zorgen dat ze voor de touwen blijven uitzwemmen. De sterke en grote vissen blijven voor de zegentouwen uitzwemmen en worden bij het naderen van het schip en het halen van het net samengedreven naar de netopening.

ban_spc_vis_boeren_van_de_zee_jan_747x747.jpg

Jan van der Vis

Texel 36 - Jan van Toon

Elke zondagavond varen de mannen van de Texel 36 uit en stomen ze naar de visgronden. De Texelse vissers zijn pioniers in het uitvinden van nieuwe manieren om het vissen lichter te maken, het brandstofverbruik terug te dringen en CO2-uitstoot te verminderen. De combinatie van sumwing met pulse geeft ook nog eens meer duurzame vis.

De TX 36 vangt vooral platvissen: sliptong, zeetong, tarbot en griet. Na het sorteren en strippen worden de vissen direct onder ijs gelegd. De puntgave vis die ze vangen en de uitstekende verzorging aan boord geeft superkwaliteit vis. Aan het eind van week worden de viskisten gelost bij de visafslag van IJmuiden.