Boerenkaas of boerderijkaas?

Wat is nu eigenlijk het verschil? Ze komen beide van de boerderij. Het verschil zit hem in de verhitting van de melk. Boerenkaas is een beschermde naam, met als voorwaarde dat de melk van eigen koeien op de boerderij, zonder verhitting (dus rauwe melk) wordt verwerkt. Boerderijkaas heeft grotendeels dezelfde voorwaarden, alleen wordt de melk verhit tot 63˚C (thermiseren) of 72˚C (pasteuriseren). De reden dat men melk pasteuriseert of thermiseert, is dat het een constantere kwaliteit levert en er minder kans is op afwijking bij de kaas.

Het begrip ‘boeren’ wordt te pas en te onpas gebruikt. Denk maar aan boerencake, boerensoep en boerenworst. Vaak komen deze producten niet rechtstreeks van de boer. Voor de consument wordt het woord ‘boeren’ aan het product toegevoegd, zodat men geneigd is om het eerder te kopen. Uit onderzoek is gebleken dat consumenten liever iets kopen waar het woord ‘boeren’ in staat, omdat dit niet geassocieerd wordt met industrie.

Vind uw groothandel Bekijk alle kazen

Boerenkaas een beschermd product

De boeren uit de kaaswereld wilden deze illusie uit de wereld helpen. Daarom is besloten dat een kaas niet zomaar boerenkaas genoemd mag worden. Op 15 februari 2007 is Boerenkaas officieel door de Europese Unie erkend als een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). De echte boerenkaasboeren worden hierdoor goed beschermd.

Zoals gezegd wordt boerenkaas niet verhit, met als gevolg dat er kleine afwijkingen in de kaas kunnen zitten. Daarom zijn we zo dol op deze kaas. Juist de kleine afwijkingen zorgen voor de bijzondere smaak en het unieke karakter van boerenkaas. Een echt natuurproduct! Omdat boerenkaas met rauwe melk werkt, is de smaak van de kaas veel krachtiger, dankzij de bacteriën die erin zitten. Wanneer melk verhit wordt, gaan deze bacteriën verloren en is de smaak minder krachtig. Voor een kilo boerenkaas is 10 liter koeien- of geitenmelk nodig. De melk dient binnen 40 uur na het melken verwerkt te worden tot kaas. Boerenkaas is een specialiteit, die altijd uniek is en zich dus onderscheidt van andere kazen. Het assortiment van HANOS omvat vele bijzondere kazen, waaronder boerenkazen. Onze boeren zijn gepassioneerde vakmensen, die prachtige (boeren)kazen maken. Per kaasboerderij en per seizoen proeft u de verschillen.
Tynjetaler boerenkaas

Onze boeren en hun kazen uitgelicht

 Boer Cor van der Bas heeft zich gespecialiseerd in het maken van pikante boerenkazen. Zijn boerderij bevindt zich in het Groene Hart van Nederland, om precies te zijn in Nieuwerbrug. Cor is niet de enige die boerenkaas maakt, zijn hele familie is hierbij betrokken. Op de boerderij maakt de familie kaas op traditionele wijze die lang doorrijpt op houten planken. We kunnen hem gemakkelijk omschrijven: pittig, smedig en vol van smaak. 

In Rijpwetering maken Marije en Hugo van der Poel de enige echte Boeren Goudse oplegkaas. Hun boerderij ‘Hoeve Waterrijk’ ligt op een 70 hectare groot eiland middenin de Kagerplassen. Alleen de rauwe koemelk van de maanden april tot en met november wordt gebruikt. In de houten vaten krijgt de kaas zijn vorm. De boerenkazen worden maar liefst 2 jaar gerijpt. Na minimaal 2 jaar rijping op planken (opleg) heeft de Boeren Goudse oplegkaas zijn unieke smaak ontwikkeld.

Kaas en whisky blijkt een gouden combinatie. Niet alleen als hapje en drankje, maar whisky ìn de kaas ook! Boeren Joris en Mascha bewijzen dat met hun boerenwhiskykaas. Deze boerenkaas heeft als basis rauwe weidemelk en per kaas bijna een halve liter single malt whisky! Na 6 maanden rijping heeft de kaas een unieke, geweldige en delicate smaakbeleving. Naast kazen met smaakvolle toevoegingen, maken zij ook kazen van alle vertrouwde leeftijden.

Dan hebben we nog geweldige boerderijkazen van Poldergenot. Deze zijn wel gemaakt op basis van verhitte melk. De familie Bosma uit Rutten (Noordoostpolder) gebruikt als een van de weinige kaasmakers nog de authentieke broodvorm voor haar kazen. Dankzij deze vorm is de kaas gemakkelijk snijdbaar in plakken en blokjes. Poldergenot boerderijkazen zijn er in diverse smaken, waaronder Friese kruidnagel, olijf-tomaat, brandnetel, Italiaanse kruiden en komijn. Allen heerlijk smeuïg en echte smaakmakers.