Trouw

Trouw is sinds 1702 grutterij en specialist in peulvruchten, maar is tegenwoordig zoveel meer. Het verwerken van peulvruchten, zaden, glutenvrije meelsoorten en glutenvrije bakmixen behoren ook tot de specialiteiten van Trouw.

Naast de meer bekende producten, biedt Trouw ook speciale soorten aan als biologische witte linzen en Farro spelt. Nieuw in het assortiment zijn Fonio zaad en Nigella zaad. Deze zaden zijn bekend in de Arabische keuken, maar ze worden steeds meer gebruikt in verschillende recepten.


Spliterwten groen

Groene Spliterwten zijn gepelde groene erwten. Doordat het velletje wordt verwijderd, valt de erwt in twee helften uiteen (split). De erwten moeten ongeveer 40-60 minuten koken, door het verwijderen van het velletje is het niet noodzakelijk om ze te weken, wel zorgt het weken voor meer binding, dus in soepen is het lekker om ze alsnog ±4 uur te weken.

Spliterwten hebben een zoetige smaak en kunnen los gegeten worden, maar ook goed verwerkt worden in salades, omeletten, (erwten) soep, puree of risotto’s.

Bulgur

Bulgur is een bijzondere bereiding van durum tarwe. Voor bulgur worden de tarwekorrels gestoomd, gedroogd en dan gebroken of grof gemalen. Het is groter dan couscous maar kleiner dan rijst, wel een goede vervanger voor beiden. Het heeft een goede bite en een nootachtige smaak.

Bulgur hoeft maar 10 minuten te koken, na het koken kan het warm of koud geserveerd worden, bijvoorbeeld in combinatie met gegrilde groenten of in salades, het kan zelfs verwerkt worden in pap.

BULGUR

Bulgur

Trouw

Couscous

Couscous wordt gemaakt van durum tarwegriesmeel. Het is goed te verwerken in zowel koude, als warme gerechten. De snelste manier om couscous te bereiden is om het te wellen in kokend water met wat olie en zout. Ook kan je de couscous eerst een paar minuten bakken om het vervolgens in bouillon te laten wellen. Maar traditioneel wordt het bereidt in een tweedelige couscouspan.

Couscous wordt veel gebruikt in combinatie met munt, in bijvoorbeeld salades, stoofgerechten, met groentes of met kazen als geitenkaas en feta.

Bruine bonen

De bruine boon wordt vaak gegeten en in veel gerechten verwerkt, ze zitten vol eiwitten en vezels en zijn ook erg smakelijk. Bruine bonen zijn een prima alternatief voor vlees. Ze hebben een zachte romige smaak. De boon wordt vaak gebruikt als basis voor schotels en soepen. De kooktijd van bruine bonen is 45 minuten na 2 uur weken in warm water.

Spliterwten geel

Gele spliterwten zijn in Nederland niet zo bekend, maar wel erg lekker. Vooral buiten West-Europa wordt de gele spliterwt in veel gerechten verwerkt. De gele spliterwt is wat milder, frisser en zoeter dan de groene. Doordat het velletje wordt verwijderd, valt de erwt in twee helften uiteen (split).

De gele spliterwten hoeven door het verwijderen van het velletje minder lang te koken dan hele erwten, namelijk maar 40-60 minuten. In tegenstelling tot de groene spliterwt, wordt aangeraden om de gele altijd minimaal 2 uur te laten weken.

De gele spliterwt wordt gebruikt in gerechten zoals Dahl, en in Iraanse recepten. Omdat spliterwten geen velletje meer hebben zijn ze erg lekker in soepen en purees.