WELKOM
IN DE WERELD VAN YAMA

Yama Foodservice. Partner en inspirator als het gaat om originele Japanse producten en ingrediënten voor de professionele horeca. Een echt familiebedrijf dat de natuurlijke smaken van Japan in haar genen heeft verankerd.

Wat ons drijft, is bezieling voor smaken en gerechten, respect voor elkaar en de natuur. Met chefs delen we al ruim 50 jaar de geheimen van de Japanse keuken en leveren daarmee een waardevolle bijdrage aan onze hedendaagse eetcultuur. Japans leren is niet nodig, Yama Foodservice helpt u altijd op weg!

Activiteiten

TERIYAKI
NO TARE

Als je denkt aan de Japanse keuken dan zullen sushi en ramen ongetwijfeld bovenaan je lijstje staan. Meestal snel gevolgd door kip of zalm met teriyakisaus. Maar wist je dat teriyakisaus eigenlijk helemaal niet als zodanig bestaat in Japan?

Teriyaki (照り焼き) vs Tare (タレ)

De teriyakisaus zoals wij die kennen is een saus gemaakt van suiker, sojasaus, mirin, saké en soms toevoegingen zoals knoflook of gember. Eventueel nog katakuriko (aardappelzetmeel) om het geheel (sneller) in te dikken. In een restaurant in Japan kom je deze saus echter niet tegen. Wat je er wel vindt is tare.

 

Tare is in basis gelijk aan teriyakisaus zoals wij die kennen, maar dan zonder extra toevoegingen. Het is dus puur een saus gemaakt van suiker, sojasaus, sake en soms nog mirin. Je zou dan ook denken dat het niet zoveel uitmaakt, en dat het gewoon hetzelfde is. Maar wanneer je in Japan spreekt over teriyaki bedoelt men een kookmethode waarbij tare saus gebruikt wordt. En dus niet een saus an sich.

TERIYAKI
EEN KOOKMETHODE

Teriyaki is een specifieke manier van eten bereiden die in Japan al in de 17e eeuw is ontstaan. Het is één van drie voornaamste methodes voor het bereiden van vlees; naast yakitori en sukiyaki. In alle drie zit het woord “yaki” (焼 き) dit betekent zoiets als gegrild of gebakken. En gaat dus specifiek om gerechten die door kolen of vuur worden verhit en gemaakt. Het teri (照 り) gedeelte verwijst naar het gebruik van de tare saus, die voor een glans zorgt van wat er gebakken wordt. Samen vormen zij teriyaki. Kort samengevat betekent teriyaki dus het bakken of grillen van iets dat is gedipt in, of bedekt met, tare saus (tijdens het bakken). De teriyaki kookmethode wordt meestal gebruikt voor vis zoals forel, tonijn, zalm, en makreel. Maar ook kip, inktvis , burgers en gehaktballetjes worden klaargemaakt volgens de teriyaki kookmethode. Minder voorkomend is het gebruik van rood vlees of wildvlees.

TERIYAKI
IN JAPAN

Inmiddels is teryiakisaus zo’n enorm begrip geworden over de hele wereld, dat ze er ook in Japan niet meer omheen kunnen, waardoor het ook in Japan steeds meer bekendheid krijgt. Je kunt tegenwoordig ook teriyakisaus in winkels in Japan vinden. Daar heet het dan teriyaki no tare l 照り焼きのたれ. Ofwel tare voor teriyaki.

TERIYAKISAUZEN
ONS ASSORTIMENT

Geïnspireerd op de authentieke bereidingen, hebben we bij Yama Foodservice een aantal sauzen in het assortiment die worden gebruikt voor de verschillende teriyaki bereidingen. Of je nu gaat voor licht zoet (yakitorisaus), hartig en krachtig (Teriyaki kyoto saus) of authentiek (teriyaki mirinsaus), ze hebben allemaal de echte Japanse signatuur. Verdun de saus met sake om het als lak te gebruiken voor je vis of vlees. Geef het meer frisheid door citrus (yuzu) toe te voegen of spicyness met chili of jalapeno. De variaties zijn eindeloos.