De kaart van Brasserie Restaurant Unodue

Een bijzondere locatie, pal naast het stadion van Sint-Truiden’s eersteklasser STVV. Het interieur van Brasserie Restaurant Unodue is fraai. Eigenaar Bart Vanweddingen: “Unodue is geen Italiaans restaurant. We hebben voor elk wat wils. Wel zijn we Italiaans geïnspireerd.”

U legt de nadruk op inspiratie uit Italië?
“Bij Unodue kunnen mensen denken aan een Italiaans restaurant. Maar dat is veel te beperkend. Daarom zeggen we dat we door Italië zijn geïnspireerd. We nemen dus de vrijheid om Italiaanse smaken aan te vullen met diverse andere gerechten. Dus vindt u bij ons ook Vlaamse klassiekers en gerechten uit de Franse keuken. Wij hebben per slot van rekening een heel andere eetcultuur dan de Italianen. In België eten wij veel multi-cultureler.”

Hoe verklaart u het snelle succes van Unodue?
“Horeca is niet zo’n moeilijk vak als je een aantal zaken in acht neemt. Ten eerste is visibiliteit belangrijk. Je moet zichtbaar zijn en je manifesteren. Daarnaast gaat het om de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Is de kwaliteit hoog dan betaalt de gast graag iets meer. Maar ook de bediening, de beleving en het beheer moeten goed zijn.”

Dat lijkt eenvoudiger dan vaak blijkt...
“Zeker. Goed beheer is belangrijk om de kwaliteit te handhaven. Een zaak op niveau houden is veel lastiger dan hem op niveau brengen. Nee, het is zelfs helemaal niet moeilijk om op niveau te komen. Maar met het handhaven van de kwaliteit moet je dag en nacht, uur in, uur uit bezig zijn.”

Lees meer over Unodue in Courant 14.

Toch nog even over de naam, waarom Unodue?
“Uno-due, één twee, hebben ik en mijn vrouw eigenlijk alleen gekozen omdat het goed in de mond ligt.  Het idee is eigenlijk ontstaan toen we op vakantie gingen naar Spanje. We namen vanuit Sint-Truiden een taxi naar vliegveld Zaventem. De taxi heette Taxi Uno. Mijn vrouw kwam zodoende op Unodue.”

U begint nog een derde bedrijf?
“Een paar deuren hiernaast open ik binnenkort nog een gelateria annex trattoria annex een Italiaanse winkel. De gast kan er straks terecht voor ambachtelijk ijs, servies van verfijnd porselein, koffie en verse afhaalgerechten. In de winter zal het aanbod in de ijssalon beperkt zijn. Dan leggen we meer de nadruk op chocolaterie. Het nieuwe bedrijf komt helemaal los te staan van Unodue.”

En daarna?

“Daarna is het afgelopen. Drie zaken is voldoende. Horeca is een prachtig vak, maar het vergt veel van het sociale leven. Mijn vrouw, die daarnaast juriste is, werkt mee in het bedrijf. Als ik nog een ander avontuur in de horeca begin, dan schiet zij me denk ik naar de maan.”

ban_dekaartvan_unodue_recept_1606_747x498
ban_dekaartvan_unodue_interieur_01_1606_747x498
ban_dekaartvan_unodue_interieur_02_1606_747x498
ban_dekaartvan_unodue_exterieur_1606_747x498
ban_dekaartvan_unodue_chef_1606_747x498