De kaart van Den Haas

Den Haas is niet te missen. De naam pronkt prominent op de okergele gevel aan de invalsweg van Antwerpen Deurne. Hier serveren Marc Janssens en Nicoleta Gavrilovici Vlaamse en Franse klassiekers, dagverse suggesties en menu’s.

Jullie serveren veel klassiekers: hebben jullie dan ook veel oudere gasten?
“Dat kan men niet zo stellen. Als je veel oudere gasten hebt, valt er natuurlijk ook cliënteel af. We zien daarbij ook zeker nieuwe gezichten verschijnen. Elke dag opnieuw. Jonge gasten, jonge families. Dit betekent dat de belangstelling voor klassiekers als paling in het groen en vol au vent nog altijd groot is. Den Haas is nog altijd een begrip in Deurne en omstreken. Wel kun je zeggen dat Den Haas vooral het betere volk trekt, om het maar zo uit te drukken.”

Is de keuken lang geopend?
“Dagelijks is ons restaurant geopend vanaf 11 uur. Met uitzondering van maandag, want dat is onze sluitingsdag. De keuken is op onze openingsdagen in functie van half twaalf ’s ochtends tot half tien ’s avonds. Doorlopend dus.”

En jullie snackkaart geldt de hele dag?

“Ja, op weekdagen kunnen gasten hier altijd terecht voor kleine gerechten, zoals croques, pannenkoeken en wafels. Op zaterdag en zondag kunnen gasten tot vijf uur bestellen van de snackkaart. Wij zijn van plan deze tijden verder terug te brengen. De bedoeling is de snackkaart in het weekeinde helemaal te schrappen. Wij willen ons in de toekomst vooral richten op het restaurant.”

Jullie ontvangen niet alleen gasten voor lunch en diner in Den Haas?
“Buiten onze normale openingstijden, ontvangen wij op reservatie groepen. Dit gebeurt vooral na begrafenissen op het kerkhof dat hier verderop ligt. Wij verzorgen dan de koffietafel. Gisteren hadden we nog twee groepen van dertig mensen.”

Waarom heet het restaurant Den Haas?

“Dat weten we eigenlijk niet. Zelfs een gast die hier al veertig jaar komt, kon de oplossing niet geven. In de Tweede Wereldoorlog zaten hier Duitsers. Het is wel geopperd dat je destijds als een haas moest zorgen dat je weg kwam hier.”

Signatuurgerecht
Het signatuurgerecht van Den Haas behoort tot de klassiekers aller klassiekers: Chateaubriand. Ja, de malse, 3 centimeter dunne runderbiefstuk is een onverwoestbare smaakmaker van het Franse culinaire erfgoed. Den Haas serveert zijn Chateaubriand op een plateau met veel groenten.

Meer lezen over Restaurant Den Haas? Bekijk dan Courant 4.

De eigenaren van Den Haas
Het signatuurgerecht Chateaubriand
Het pand van Den Haas
Eten bij Den Haas
Het interieur van Den Haas
Eten bij Den Haas
De chef maakt het signatuurgerecht op