Gaasterlands kruidenvarken

In het Friese Gaasterland liggen de roots van het Friberne Kruidenvarken. Hier is de samenwerking tussen de boeren ontstaan en worden de varkens gefokt. Ook de kruiden waarmee de Gaasterlandse Kruivenvarkens worden gevoerd -naast hun uitgebalanceerde voederratsoen-, komen uit deze streek. Het gaat om een geurige mix op basis van onder meer eikenbast, jeneverbes, knoflook en kastanjes. Zij zijn dol op dit kruidige voer, dat ook nog eens goed is voor hun gezondheid. Vlees van het Kruidenvarken is bedoeld voor uw bewust genietende gasten, die prijs stellen op een ouderwets randje vet dat garant staat voor een uitgesproken smaak.

Hechte samenwerking tussen boer en producent

Een goed verhaal | IK KOOK BEWUST

Het Kruidenvarkensvlees is afkomstig uit een korte, gesloten productieketen, waarbij sprake is van een hechte samenwerking tussen cicra 25 varkenshouders, vleesproducent Friberne-Wolvega en Van der Zee als partner van HANOS. De Friberne varkenshouders zorgen ervoor dat de varkens niets te kort komen. Zij hanteren dezelfde werkwijze, creëren goede leefomstandigheden voor de varkens en schotelen hun een uitgebalanceerd voedermengsel met kruiden voor. De biggen blijven gedurende hun leven zo veel mogelijk bij elkaar. Zowel in de stal als tijdens het (diervriendelijke) transport naar de slachterij.

Varkensvlees is een waardevol product. Het duurt zo'n 11 maanden om tot een karbonaadje te komen. In die tijd zorgt de Friberne boer met liefde en passie voor zijn dieren. Hij werkt nauw samen met de andere boeren, maar ook met zijn adviseurs, om de dieren volgens de Friberne maatstaven groot te brengen. Friberne stelt strenge eisen op het gebied van hygiëne, huisvesting, voeding, verzorging en gezondheid. Hiermee staat het dierwelzijn op een bijzonder hoog niveau en wordt stress bij de varkens voorkomen. Deze aspecten worden gemeten door te kijken naar het gedrag van de dieren.

Het voer maakt het verschil

De varkenshouders voeren hun Kruidenvarkens met een zelf ontwikkelde mix van ruwvoer en kruiden die varkens in de natuur graag eten. Een geurige mix op basis van onder meer een vleugje eikenbast, knoflook, jeneverbes, wilde tijm, oregano, vliesbessen, fenegriek en kastanje. Varkens houden van dit kruidige voedermengsel, dat hun gezondheid ten goede komt.

Het uitgebalanceerde varkensvoer bestaat voor 80 procent uit grondstoffen van Europese oorsprong. Tweederde van het voer bevat minimaal drie graansoorten. De gebruikte soja is ingekocht volgens het zogeheten Non-Amazonecriterium. Dat wil zeggen dat de soja verantwoord geteeld is, net als de overige voedergrondstoffen. De varkens krijgen dagelijks een portie lokaal geteeld ruwvoer, met onder andere luzerne, groene snijhaver en klaver. Dit voer prikkelt het maagdarmstelsel van de varkens en is goed voor hun spijsvertering.

voer.jpg