Verrassing en verbazing

“Ik denk altijd vanuit klantperspectief. Niet in producten. Maar ik moet toegeven: het is wel handig dat ik zo’n beetje het hele assortiment uit mijn hoofd ken”, lacht HANOS Hengelo’s culinair adviseur Henri Troost. “Omdat ik zelf uit de keuken kom, kan ik me goed verplaatsen in de chef. Ik vind het geweldig om samen te sparren en brainstormen en om de klant te verrassen en verbazen met die ene smaak of toevoeging die nét anders is dan verwacht.”

“Van de duizenden artikelen in ons assortiment heeft de klant er meestal maar een paar honderd op z’n bestellijst staan. Ik verras ze graag met iets onverwachts en vernieuwends. Als een chef bijvoorbeeld nog een component mist in zijn gerecht vind ik het gaaf om daarover mee te denken. Met ons gigantische assortiment in mijn achterhoofd vinden we altijd een oplossing.

Daarnaast help ik de chef of ondernemer ook met andere vraagstukken zoals een tekort aan personeel of tijd. Wij hebben bijvoorbeeld hele goede kant-en-klare producten die een hoop gemak en tijdwinst opleveren. Maar ook in goedkopere of juist duurzamere alternatieven geef ik graag advies. Kortom: waar de klant ook naar op zoek is, ik help hem in zijn zoektocht naar dat ene bijzondere sausje, dat unieke stuk vlees, de perfecte presentatie of de allernieuwste keukengadget.”

Henri Troost
Henri Troost

Toegankelijk en aanspreekbaar

Henri heeft bewust geen vaste plek in de groothandel. “Ik wil overal zichtbaar zijn. Van de zes dagen per week die we geopend zijn, ben ik vijf dagen in de vestiging te vinden. Zo ben ik toegankelijk en vrijwel altijd aanspreekbaar voor onze klanten. Mocht de klant advies op locatie willen, kan dat natuurlijk ook.

Maar een afspraak in onze vestiging is wel het meest handig, dan heb ik ook alle artikelen bij de hand. En in de vestiging zijn nog veel meer specialisten aanwezig, zoals de visspecialist en slager, die hun kennis ook graag delen. Ik weet best veel, maar lang niet alles”, knipoogt Henri. “De specialisten vullen mij aan waar nodig en versterken het verhaal met hun specifieke kennis.”

Bij zijn is meemaken

Als je je blik wilt verruimen is het volgens Henri een aan rader om de live demonstraties, master classes of proeverijen in de vestiging te bezoeken. “De ene keer laat ik buiten op de Big Green Egg toffe barbecuetechnieken zien, de andere keer sta ik op de vis afdeling een demonstratie te geven met de mooiste producten die de Noordzee te bieden heeft.”

Daarnaast nodigt de vestiging regelmatig externe experts uit om hun verhaal te delen. “Er is niks mooier dan een enthousiaste vak man of -vrouw die vertelt over zijn passie en ambacht. Het verbreedt je blik en leert je anders kijken naar bepaalde producten of technieken. En die sessies zijn zeker niet alleen voor de witte brigade”, verzekert Henri. “Ook voor de zwarte brigade hebben we hele gave events zoals bijvoorbeeld een wijn tour met wijn boeren vanuit de hele wereld en een cocktail workshop met de internationaal bekende bartender Tess Posthumus.”

Henri Troost
Henri Troost

Bring it on!

“Werken in de horeca blijft natuurlijk het allermooiste wat er is”, vertelt Henri. “Omdat ik zowel de keuken als de bediening gaaf vond, heb ik een opleiding als zelfstandig werkend kok en de middelbare hotelschool gedaan. Daarna heb ik een aantal jaren in diverse keukens in Twente gewerkt. Om mijn horizon te verbreden heb ik, inmiddels zo’n twaalf jaar geleden, een open sollicitatie bij HANOS in Apeldoorn gedaan.

Na twee jaar als adviseur op de delicatessenafdeling en tien jaar als chef van de gehele foodafdeling gewerkt te hebben, ben ik klaar voor mijn nieuwe uitdaging als culinair adviseur in Hengelo. Dankzij mijn horeca-achtergrond en jarenlange ervaring bij HANOS heb ik een sterke basis en ben ik ready to go.”

Wilt u een activiteit bijwonen? Meld u dan direct aan!

Bekijk alle actviteiten