High Beer

Enkele eeuwen geleden was bier de vanzelfsprekende drank aan tafel. Onder invloed van de opkomst van andere dranken veranderde dat, en de ‘uitvinding’ van pils hielp ook niet mee. Dat pils was lang de dominante bierstijl, maar is eigenlijk minder geschikt als begeleider vanwege de strakke en cleane smaak. Als aperitief is pils wel perfect: niets zo eetlustopwekkend als een kakelvers glas pils. Andere biersoorten zijn daarentegen perfect om te combineren met gerechten. Bier staat de laatste jaren dan ook serieus op de kaart als begeleider van gerechten. Daarmee is de cirkel weer rond. Een high-beer is daarom het perfecte middel om uw gasten kennis te laten maken met de combinatiekracht van verschillende bieren en passende bites.

Vind de perfecte combinatie van beer en bites

Het samenbrengen van een gerecht en een bier werkt eigenlijk hetzelfde als het samenbrengen van een gerecht met een wijn. Het is een combinatie van objectieve zaken en de subjectieve beleving en niet iedereen vindt ‘een vanzelfsprekende combinatie’ even lekker, daarvoor is smaakbeleving te persoonlijk.

Wel is het belangrijk rekening te houden met verschillende interacties. Let altijd op de intensiteit van het gerecht en laat het bier hierop aansluiten. Hoe ‘steviger’ het gerecht, hoe ‘steviger’ bier. Zo past bij een lichte salade een fris, licht bier en schenk je bij een rijk dessert een Rubensiaans bier. Nooit andersom, net zoals je geen Premier Cru Classé Bordeaux bij een frisse salade schenkt.

Daarnaast geldt dat basissmaken - zoals zoet, bitter, zuur en zout of umami - samengaan of botsen. Zoet en bitter is vrijwel altijd raak en het maakt dan niet uit of bitter en zoet uit het bier of het gerecht komt. Zuur en bitter werkt daarentegen niet. Zoet op zoet kan te groot of dramatisch zijn. Bekijk ook de infographic over interacties tussen smaak en bier.

Bron: Bier&cO

Beproefde smaakcombinaties

ban_nws_sharing_dinner_hertenrack_1904_747x498-copy.jpg

De Maillard-reactie

Donker mout, die de donkere kleur geeft aan bier, krijgt die kleur tijdens het moutproces, als de granen op (relatief) hoge temperatuur worden gedroogd. Die kleurverandering, en dus ook smaakverandering, is identiek aan wat bij grilleren of bakken van vlees gebeurt, en heet de Maillard-reactie: eiwitten en suikers veranderen van kleur en smaak onder invloed van temperatuur. Mede hierom is dubbel abdijbier, porter en bockbier zo’n fijne combinatie met gebakken of gegrilleerd (rund)vlees, BBQ en wild.

ban_inp_bier_bier_oesters_1904_747x498.jpg

Onverwachts geluk uit de zee

Geluk schuilt soms in een onverwacht hoekje, zelfs in de zee. Twee klassiekers: De eerste is oesters met stout bier, een traditioneel aperitief in Ierland. De combinatie van het zilte van de oesters contrasteert goed met de droge, geroosterde smaak van het bier. Een andere klassieke combinatie is Rodenbach met garnalen. Het zachtzure Rodenbach-bier, dat geen hopbitterheid kent, gaat heel goed samen met de garnalen.

ban_inp_bier_cheesecake_1904_747x498.jpg

Een zoete afsluiter

Een carrot cake of cheesecake past erg goed bij een (double) IPA en is hierdoor de perfecte afsluiter van een High Beer. De carrot cake en cheesecake zijn beide volle, romige en zoete desserts. De intense, fruitige bitters van het bier balanceren de intense zoetheid van het dessert, terwijl de koolzuur het geheel ‘verlicht’ en toegankelijker maakt. Serveert u liever een chocolade dessert? Dan is een IPA minder geschikt, kies liever voor een stout, porter of bokbier.

Masterclass Beer & Bites

Benieuwd naar meer? Meld u dan aan voor de Masterclass Beer & Bytes. Rick Kempen, Bierconnoisseur, neemt u daar mee in de wereld van bier. Vanaf 1998 werkt Rick bij Bier&Co, een van Europa’s leidende bierbedrijven en heeft als missie speiale bieren van over de hele wereld bereikbaar te maken voor een groot publiek. Samen met de culinair adviseurs van HANOS neemt Rick u mee tijdens 8 verschillende gangen in de wereld van beer & bites combinaties.

Ga naar de Masterclass