De kaart van Hogeschool PXL

Hogeschool PXL verrast jaarlijks bijna een half miljoen restaurantgasten met mooie smaken van verse ingrediënten. Weinig andere onderwijsinstellingen in de lage landen besteden zoveel zorg en aandacht aan eten als deze Hasseltse hogeschool. “Het heeft een wervend effect. Het eten in onze restaurants zorgt dat iedereen zich welkom voelt. Bovendien draagt het bij aan de totale beleving van onze hogeschool’’, zegt Rudy Rampelberg - diensthoofd catering van Hogeschool PXL.

Ziet u verschuivingen in het consumptiepatroon?

“In het bijzonder zien we dit bij de dranken. Twee jaar geleden werd er nog geen tas thee verkocht. Nu hebben we thee met smaakjes en mooie grote tassen. We zien een verschuiving van frisdranken naar koffie en thee. Mede dankzij onze espressobar. Maar het heeft ook te maken met het toegenomen bewustzijn over de hoeveelheid suiker die in frisdranken zit.”

Wat zijn de bestsellers?

“De absolute topper is de lasagne. Daarna komen de klassieke stoofvleesschotels en de balletjes in saus. Maar ook onze burgers zijn zeer gewild. Als we spareribs serveren, twee of drie keer per jaar, wordt erom gevochten, vooral door de mannen, ja. Je ziet wel verschillen tussen studierichtingen. Bij de businessopleiding kiezen de studenten vaker voor stevige kost zoals biefstuk en friet. De studenten in creatieve richtingen zijn meer gericht op vegetarische gerechten, groenten en salades.”

Hoe is de personele bezetting?

“Wij hebben bij de catering 34 mensen in dienst, die samen 26 volledige arbeidsplaatsen bezetten. De restaurants zijn alleen open tijdens 180 lesdagen. Met onze medewerkers hebben we afspraken gemaakt zodat zij toch de uren draaien die je normaal in een jaar maakt.”

En hoe handelen jullie de congressen?

“PXL vindt het contact tussen de studenten en het bedrijfsleven belangrijk. Wij presenteren ons als kennisinstelling die niet alleen voor de studie maar ook voor het netwerk zorgt. Daarom bieden wij onderdak aan congressen, events en meetings. De extra medewerkers die we hiervoor nodig hebben, huren we in via uitzendbureau Mise en Place. Groepen tot 900 personen kunnen wij in eigen huis onderbrengen. Hebben we grotere groepen, dan laten we foodtrucks of andere vormen van externe catering komen.”

Jullie spelen in op dieetwensen?

“Sowieso promoten wij gezonde voeding. Iedereen kan voor een bijmenu gratis gebruik maken van de saladebar. Studenten die vegetarisch of veganistisch eten bedienen wij op hun wenken. Halal? Tja, dat ligt toch lastig in de praktijk. Vanzelfsprekend hebben we steeds meer moslimstudenten. Halal wordt echter van beide kanten argwanend bekeken. Moslims geloven niet dat onze gerechten echt halal zijn. Niet-moslims bang zijn dat ze halal geserveerd krijgen.”

Signatuurgerecht

Hogeschool PXL biedt dagelijks verse gerechten met vlees, vis en gevogelte. Het duo van gepekeld speenvarken en pulled pork is een ullustratief voorbeeld van het hoge niveau. Benieuwd naar dit gerecht? U vindt het recept hier.

Meer lezen over Hogeschool PXL? U leest het in HANOS Courant 10.

ban_nic_kaart_van_pxl_personeel_1605_747x498.jpg
ban_nic_kaart_van_pxl_interieur_02_1605_747x498.jpg
ban_nic_kaart_van_pxl_keuken_1605_747x498.jpg
ban_nic_kaart_van_pxl_interieur_01_1605_747x498.jpg
ban_nic_kaart_van_pxl_gerecht_01_1605_747x498.jpg
ban_nic_kaart_van_pxl_gerecht_02_1605_747x498.jpg
ban_nic_kaart_van_pxl_gerecht_03_1605_747x498.jpg