Van den Beucken asperges

Rob van den Beucken

Aspergeteler in Helden

Rob van den Beucken is een Limburgse boom- en aspergeteler die ongeveer 7 jaar geleden voor zichzelf is begonnen. Inmiddels heeft hij zo'n 30 hectare asperges verdeeld over 8 velden. Hij probeert daarbij zoveel mogelijk gebruik te maken van een biologische werkwijze. "We zijn de laatste jaren al flink teruggegaan in het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen en we denken dat dat nog verder kan, met behulp van nieuwe technieken en nieuwe biologische middelen. Daar blijven we naar kijken."

"Foliemanagement is heel belangrijk"

Rob van den Beucken gebruikt voor de ruggen folie. Daarmee kan hij de oogst twee weken vervroegen. "Vroegen werden die ruggen ook gemaakt, maar toen zat er nog geen folie op. Toen moesten de mensen goed naar de grond kijken. Als ze barstjes zagen, gingen ze graven. Daarna is de zwarte en witte folie gekomen. Nu kunnen we per perceel bepalen wanneer we willen oogsten. Vroeg in het seizoen, of juist wat later."

Met de folie kunnen telers beter de temperatuur regelen. "Als de asperges te warm worden, krijg je heel veel tweede klasse. Als het te koud is, groeien ze niet. En als ze te langzaam groeien, krijg je roestvorming. Daarom is foliemanagement zo belangrijk. Daarnaast hebben we thermometers in de grond staan en weten we inmiddels uit ervaring bij welke temperatuur de asperges het beste groeien."

De asperges die nu nog in de grond liggen, kunnen binnen twee dagen in de schappen liggen. Ze worden daarvoor geoogst, gewogen, met water in de koeling gelegd en daarna gesorteerd.

"Ik heb bijna dagelijks contact met de HANOS inkoper om te bepalen welke hoeveelheid asperges er nodig zijn om aan de vraag te voldoen. Wij gaan vervolgens aan het werk en zorgen ervoor dat de asperges kunnen worden geleverd als Witgoud."

Lees meer verhalen Meer over asperges

ban_act_asperge_algemene_info_1603_747x498.jpg