Veelgestelde vragen

Met het IK KOOK BEWUST-assortiment wil HANOS het makkelijker maken om een duurzame keuze te maken. Het oude IK KOOK BEWUST-assortiment bleek daarin niet helemaal te voldoen. Daarom zijn in 2018 nieuwe criteria opnieuw vastgesteld en aangescherpt. Alle producten in het IK KOOK BEWUST-assortiment moeten vanaf nu altijd voldoen aan de volgende drie pijlers:
- in het seizoen | vers en lekker op het juiste moment
- duurzaam geproduceerd | beter voor onze planeet
- van dichtbij | van Nederlandse of Belgische herkomst
Het IK KOOK BEWUST-assortiment is nadrukkelijk géén eigen keurmerk of label. IK KOOK BEWUST is een categorie-aanduiding voor een selectie bijzondere en duurzame producten binnen het HANOS-assortiment die extra onder de aandacht wordt gebracht. Het assortiment is in alle HANOS zelfbedieningsgroothandelst te vinden. Door middel van informatiekaartjes zijn de producten te herkennen. In uw bestelomgeving kunt u filteren op deze categorie, zodat u in één oogopslag het totale aanbod kunt overzien. 
De focus op seizoen, herkomst én productiewijze resulteert samen in een selectie van bijzondere producten en producenten met een onderscheidend verhaal. Het IK KOOK BEWUST-assortiment biedt producten waar u met passie over kunt vertellen aan uw gasten, die u met trots op uw menukaart zet en met liefde aan uw gasten serveert.
Transport is zeer belastend voor het milieu, dus hoe minder voedselkilometers hoe beter. Daarnaast willen we ook lokale ondernemers, boeren en producenten een afzetmarkt bieden.
Als u producten heeft welke mogelijk passen in het IKB-assortiment, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Inkoop van HANOS Nederland. De afdeling Inkoop zal vervolgens de mogelijkheden met u bespreken. 
Het IK KOOK BEWUST-assortiment beweegt mee met de seizoenen. Alleen als een product duurzaam is geproduceerd, van dichtbij komt én in het seizoen is, valt het binnen de IK KOOK BEWUST-range. Aardbeien uit Spanje vallen dus nooit binnen het IK KOOK BEWUST-assortiment. De hele zomer zijn Hollandse aardbeien onderdeel van het IK KOOK BEWUST-assortiment. 
Duurzaam ondernemen doe je samen. We dragen samen met onze leveranciers, klanten en gasten de verantwoordelijkheid om de wereld goed achter te laten voor de volgende generaties. HANOS neemt daarin graag zijn verantwoordelijkheid. Dit doet HANOS door de beschikbaarheid en zichtbaarheid van duurzame producten te vergroten en kleinschalige lokale productie een extra steuntje in de rug te geven. Tegelijkertijd helpen we chefs om een bewuste keuze te maken en geven zo een boost aan de verkoop van duurzame ingrediënten en de verduurzaming van restaurantmenu’s.
IK KOOK BEWUST is niet hetzelfde als biologisch. IK KOOK BEWUST is géén keurmerk of label, maar een categorie-aanduiding voor een selectie bijzondere & duurzame producten binnen het HANOS assortiment. Alle producten in het IK KOOK BEWUST-assortiment moeten voldoen aan de volgende drie criteria: - in het seizoen | vers en lekker op het juiste moment - duurzaam geproduceerd | beter voor onze planeet - van dichtbij | van Nederlandse of Belgische herkomst