Vos Fruit

Vos Fruit

Duurzame fruitteler met focus op kleinfruit

Vos Fruit, onder leiding van Gerard, Thea en hun zoon Jeroen Vos, is gesitueerd in Driel en in Andelst. Samen met Jeroens vriendin Michelle en een aantal vaste medewerkers telen zij zowel hardfruit als kleinfruit. Met vijf hectare rode bessen en twee hectare frambozen onder glas ligt de focus op kleinfruit. "Onze doelstelling is om in mei te oogsten, waardoor we iets voor de koude teelt uitlopen en zo spreiding creëren", legt Jeroen uit.

Het ontstaan van het bedrijf

Gerard: "Ons bedrijf bestaat uit frambozen, rode bessen, peren, appels en kruisbessen. We telen het kleinfruit volledig beschermd. Een derde van de rode bessen staat onder regenkappen, een derde in plastic kassen en een derde in glazen kassen om zo de teelt te kunnen spreiden met als doel jaarrond rode bessen teelt. Ook de kruisbessen telen we onder in de plastic kassen. De frambozenteelt is voor de helft in glazen kassen, en de andere helft staat onder gesloten regenkappen. Van half mei tot half juni is het topdrukte. De focus ligt nu op het kleinfruit, maar zo is het bedrijf niet begonnen. Mijn vader startte na de oorlog als knecht op een gemengd bedrijf, dat hij in 1950 overnam.”


Uiteindelijk is mijn vader met alleen fruit verder gegaan en ik ben van jongs af aan betrokken bij het fruitteeltbedrijf.  In 1979 ben ik voor de fruitteeltschool in Tiel geslaagd en een jaar later ben ik in de maatschap van mijn ouders getreden. Vier jaar later trad ook mijn broer in het bedrijf. Mede doordat de Elstar en Jonagold het in die tijd zo goed deden, was het mogelijk om het bedrijf met zijn vieren te runnen."

Van hardfruit naar kleinfruit

Gerard: "In 1984 startten we naast het telen van hardfruit ook met de aardbeienteelt in de volle grond. De aardbeien teelden we in rijen tussen de appels. Later teelden we ze ook onder glas samen met frambozen. In 1993 is het bedrijf opgesplitst en zijn mijn broer en ik ieder met ons eigen bedrijf verder gegaan. Mijn broer in de aardbeienteelt en ik in het hardfruit. Vanaf dat jaar werden de prijzen van de appels steeds minder, dus zijn we gaan kijken naar andere teeltmogelijkheden. Ik heb altijd iets in het kleinfruit gezien en teelde al eerder met veel plezier frambozen. Toen ik de kans kreeg om een plastic kas te kopen en deze op onze locatie op te bouwen, ben ik dat weer gaan doen samen met kruisbessen en rode bessen onder regenkappen."

Derde generatie

Jeroen: "Ik heb altijd fruitteler willen worden, ondanks alle tegenslagen. Mijn ouders hebben na 2008 weleens gezegd, ‘Zou je het nou wel doen?’. Maar als ik niet in het familiebedrijf had kunnen werken dan was ik wel ergens anders in de fruitteelt aan de slag gegaan. Sinds 2015 maak ik, samen met mijn vader en moeder, onderdeel van Maatschap Vos uit. Mijn voorkeur ligt bij het kleinfruit. De rode bessen- en frambozenteelt vind ik prachtig om te doen. Ik zie ook de meeste toekomst in het kleinfruit. De samenwerking met mijn ouders verloopt heel goed. Besluiten nemen we altijd met zijn drieën. En de eerste ruzie moet nog komen."


Prestige fruit

Voor Prestige start alles bij de telers van het zachtfruit. Gedreven professionals, zoals Gerard en Jeroen, met groene vingers en generaties aan kennis. Fruittelen draait om seizoen, natuur, aandacht en groei. Alleen als je daar zorgvuldig mee omspringt, krijg je het beste resultaat. Slechts de absolute topkwaliteit van de oogst van de beste telers voldoet aan de voorwaarden van het zachtfruit van Prestige. Dat vraagt om aandacht en geduld. Om een toewijding die in uw natuur moet zitten.

Wat begint bij de teler, wordt aangevuld en afgemaakt door de foodprofessionals. Want het streven naar perfectie heeft Prestige gemeen met chefs, patissiers, banketbakkers én HANOS. Er wordt gestreefd naar meer dan het beste, naar originaliteit. Eigenheid. Persoonlijkheid.

Samenwerking met FruitMasters

Gerard: "Na het sluiten van Veiling Arnhem in 1982 zijn we overgestapt naar FruitMasters. FruitMasters kent ons product goed en dat is prettig. We streven ernaar om ons product zelf naar FruitMasters te brengen. Hierdoor hebben we vergelijkingsmateriaal met het overige product voor de veiling en spreken we de mensen van FruitMasters. Dat vinden we heel belangrijk. In samenwerking met FruitMasters planten we ook nieuwe frambozenrassen aan om te beoordelen welke rassen er uitspringen qua kwaliteit, productie en teelt. Op het moment hebben we alleen het frambozenras Kwanza staan, maar we zijn altijd bezig met het beoordelen van nieuwe rassen. Met Kwanza waren wij ook één van de eersten die het ras aanplantten."

Planet Proof gecertificeerd

Gerard en Jeroen zijn volledig Planet Proof gecertificeerd voor al hun teelt. Het onafhankelijke keurmerk On the way to PlanetProof bewijst ('Proof') dat je een product koopt dat duurzamer is geproduceerd en daardoor beter is voor natuur, milieu, klimaat en dier. Met On the way to PlanetProof streven boeren en telers ernaar om hun manier van werken in balans te laten zijn met de draagkracht van onze planeet. Dat is een proces van steeds verdere stappen zetten om onze aarde minder te belasten ('On the way to...').

Lees meer verhalen Lees meer over zomers fruit

Frambozen plukken