De perfecte kaasplank

Tips van onze kaasmeester

Een mooie afsluiter van het diner is de kaasplank. U weet dat de laatste ervaring het langst blijft hangen, dus een juiste kaaskeuze is van cruciaal belang. Met deze tien kazen serveert u uw gasten een bijzondere selectie uit vele hoeken van Europa.

Haal de kazen minimaal dertig minuten voor het serveren uit de koeling om op kamertemperatuur te laten komen. Een te koude kaas kan de smaak namelijk maskeren. Om alle smaken goed tot hun recht te laten komen is het verstandig om te beginnen met de mildste kaas en te eindigen met de meest pittige kaas (zie nummering 1 t/m 10). Zo voorkomt u dat de smaak van de pittige kazen gaat overheersen.

De perfecte kaasplank
 St. Felicien coupelle affiné

1. St. Felicien coupelle affiné
Mild en romig kaasje van rauwe koemelk uit de Rhône- Alpes. Geserveerd in een aardewerken bakje, gebruik een lepeltje om te serveren.

40709411 | 150 gram

40706520 | Brindille fermière

2. Brindille fermière
Brindille is de Franse naam voor takje en er zit dan ook een druiventakje in deze rauwmelkse geitenkaasje van de boerderij

40706520 | 80 gram

 St. Felicien coupelle affiné

3. Brillat Savarin
Superromig witschimmelkaasje dat smelt op de tong. Gemaakt van koemelk en room uit de Bourgogne.

40705930 | doos 200 gram

40752250 | Brica feda

4. Brica feda
Geaffineerd boeren schapenkaasje van volle rauwe melk van Lacune schapen uit de Lozere. De eetbare korst bestaat uit een witschimmel met houtskool.

40752250 | 200 gram

40704700 | Brugge Dentelle Caractère

5. Brugge Dentelle Caractère
Romig met pit, deze Belgische traktatie van koemelk heeft een dunne ivoorkleurige, eetbare korst en is heerlijk smeuïg.

40704700 | 150 gram

40703855

6. Farmers reserve cheddar
Echte klassieke cheddar van de familie Barbers uit Somerset, 24 maanden gerijpt. De structuur is licht brokkelig, maar blijft romig voor een kaas van deze leeftijd. De smaak is vol met een vleugje noot.

40703855 | 184 gram

40796032 | Gruyère grot gerijpt

7. Gruyère grot gerijpt
Alleen de allerbeste gruyère mag een jaar rijpen in de Zwitserse Kaltbach berggrotten! Daardoor heeft deze kaas een heerlijk vol en robuust aroma en de befaamde witte zoutkristallen.

40796032 | per kilo

40403440 | Old Holland superieur

8. Old Holland superieur
Na 18 maanden natuurlijke rijping heeft deze kaas een robuuste volle smaak, met een heerlijk knisperend kristalletje. Zo is oude kaas bedoeld!

40403440 | per kilo

40710963 |  Pas de bleu<

9. Pas de bleu
Een prachtige Belgische blauwschimmel op basis van rauwe biologische koemelk. Pas de bleu is toegankelijk van smaak en wordt gemaakt door kaasmakerij 'Het Hinkenspel' uit de omgeving van Gent.

40710963 | per kilo

40709215 | Epoisses A.O.P.

10. Epoisses A.O.P.
De koning onder de roodkorst kazen! Wacht totdat deze rauwmelkse kaas gaat ‘lopen’ en serveer hem met een lepel.

40709215 | pak 250 gram


Meer over de ultieme kaasplank

Met de tips & tricks die onze kaasspecialist met u deelt, serveert u gegarandeerd een succesvolle finale. Onze kaasspecialist vertelt graag meer over kaas. Op Youtube is een playlist 'Kaaskennis' te vinden.

Bekijk meer kaaskennis video's


Oudwijker

Nederlandse kaas met Italiaanse roots

Na jarenlang in topfuncties in het bedrijfsleven te hebben gewerkt, was het voor Haro, Marieke en haar man Rutger tijd voor iets compleet anders. Nu maken zij samen vol passie hun bijzondere Oudwijker kazen in het Utrechtse Lopikerkapel. Met de hand, naar eigen recept, van Hollandse melk en naar Italiaans voorbeeld.

De kleine kaasmakerij in Lopikerkapel is een lust voor het oog en in vijf jaar tijd is er een prachtig assortiment aan kazen ontstaan.

Het ambacht hebben zij geleerd van kaasmaker Cesare Ribolzi, uit het Italiaanse Osmoto.De volle, rijke melk komt van boerderij Brienenhof in Cothen, waar de koeien grazen op de sappige weides aan het riviertje de Kromme Rijn. De Oudwijker kazen rijpen allemaal op een natuurlijke wijze, dus het spel van zuurgraad, temperatuur en luchtvochtigheid is een hele kunst, maar wordt met veel kunde en passie gespeeld. Dit proeft u ook terug in de uitgesproken smaken en culturen van de Oudwijker kazen. Men is erin geslaagd om naar Italiaans voorbeeld unieke kazen te maken.

 

20191127_fbb_mag06_p56_oudwijker_kaas_toma_pietra.jpg
TOMA CIGNO

Cigno (zwaan) | 40403120
Cigno heeft een korst van natuurlijke, grijswitte schimmel, maar de ruwe bolster heeft een blanke pit. Letterlijk, want de smeuïge kaas onder die grijzige korst is licht van kleur, met weinig oogjes. De kaas heeft een heerlijke verfijnde smaak en een geur die neigt naar jute en vochtige kelders.

20191127_fbb_mag06_p56_oudwijker_kaas_toma_cigno.jpg
TOMA PIETRA

Pietra (steen) | 40403130
Pietra heeft het typisch verweerde uiterlijk van een bergkaas uit de Alpen. De plakkerige korst is licht oranjebruin van kleur met een witgrijze waas van schimmel. De zuivel is vooral in de kern relatief stevig, tegen het brokkelige aan. Daarin lijkt de kaas meer op een belegen boerenkaas, hartig met een vleugje zuur.

20191127_fbb_mag06_p56_oudwijker_kaas_stella.jpg
STELLA

Stella (ster) | 40403150
De Stella kaas van Nederlandse buffelmelk heeft een licht vochtige korst van natuurlijk roodflora. De ivoorkleurige zuivel is voor het oog compact, maar prachtig smeuïg, lichtzoet en smelt op de tong.

COLOSSO | Oudwijker kazen
COLOSSO

Colosso (groots) | 40403160
De Colosso is een stoere, grote blauwschimmelkaas van de exquise melk van de ruige waterbuffel. Buffelmelk bevat veel meer vet en eiwit dan koemelk, daardoor rijpt de kaas totaal anders. Door dit rijpingsproces krijgt de blauwschimmelkaas een prachtig geraffineerde en complexe smaak.

20191127_fbb_mag06_p56_oudwijker_kaas_fiore.jpg
FIORE

Fiore (bloem)| 40403140
Een roodflora kaas naar traditioneel Taleggio recept, maar wel van Nederlandse koemelk, dat maakt de kaas zo bijzonder! Mooi van buiten, spannend van binnen.

20191127_fbb_mag06_p56_oudwijker_kaas_lazuli.jpg
LAZULI

Lazuli (blauw juweel) |40403170
De bereiding van deze kaas is gebaseerd op de productiewijze van de beroemde Gorgonzola, maar hier gebruiken ze Nederlandse melk. Deze bereiding geeft een uitgesproken en unieke blauwschimmelkaas van Nederlandse bodem.