Kaviaar, het zwarte goud

Kaviaar, ook bekend als het zwarte goud. Kaviaar bestaat uit onbevruchte eitjes van de steur en is een ware delicatesse. Het is één van de meest delicate producten ter wereld. Onze specialisten hebben deze topsoorten geselecteerd die u kunt vinden in onze HANOS-vestigingen.

Kaviaar uit Gelderland

De Steurhoeve

De internationale handel in kaviaar en andere producten die worden gemaakt van de wilde en bedreigde steur is verboden. De kaviaar en steurproducten die gekweekt worden zijn wel toegestaan. In het mooie Laren, in de provincie Gelderland, runnen Martin en Sandra Hoentjen een kaviaarkwekerij. Hier houden ze de steuren in grote waterbassins, die ons voorzien van het ‘zwarte goud’, de baeri kaviaar.

Baeri kaviaar
De kaviaar is afkomstig van de Siberische steur. De kaviaar heeft een nootachtige, romige smaak en is licht gezouten. Een glas champagne of droge witte wijn is een bekende combinatie, maar ook vodka gaat goed samen met de smaak van kaviaar.

38700870 | 20 gram
38700880 | 30 gram
38700890 | 50 gram 
38700900 | 125 gram 

    WIST U DAT? 
  • Deze kaviaar is door de viswijzer beoordeeld als duurzaam product. Dit betekent dat er geen kunstmatige toevoegingen worden gebruikt.
  • De kaviaar is als het ware gerijpt, er worden geen conserveringsmiddelen gebruikt. Daardoor heeft baeri kaviaar een volle, maar ook pure smaak.

Kaviaarkoeler (61014770)
Deze glazen kaviaarkoeler is een echte eyecatcher. Het onderste gedeelte dient gevuld te worden met ijsblokjes of schaafijs, waarna de kaviaarhouder geplaatst kan worden. Op deze wijze blijft de kaviaar goed op temperatuur.

Meer over Kaviaar bij HANOS

Drie topsoorten kaviaar uit ons huismerk Royal Catch

No. 1 Caviar Imperial 

Deze kaviaar komt van een kruising tussen twee riviersteuren uit de Amoer, een enorme rivier gelegen tussen Rusland en China. De steuren groeien op in bassins om later uitgezet te worden in een groot natuurlijk meer. Daar zwemmen de steuren vrij rond en zoeken zelf hun voedsel. Deze natuurlijke leefomgeving heeft een zeer positieve invloed op de smaak en kwaliteit van de kaviaar.

  • vaste robuuste korrel van 2,5-4,5 mm, lichtbruin van kleur
  • complexe smaak, rijk en romig, zilt, notensmaak.

Bekijk product

No. 2 Caviar Ossetra

Deze steur word ook wel Russische steur of Perzische steur genoemd, afhankelijk of de vis uit het Noordelijke of het Zuidelijke deel van de Kaspische Zee komt. De kaviaar die wij voor u geselecteerd hebben, komt van vissen die in Duitsland zijn gekweekt in open systemen van natuurlijke vijvers met stromend water. Hoogwaardige kwaliteit tegen een gunstige prijs.

  • kleine tere korrel van 2,0 tot 3,5 mm, groenbruin tot zwart
  • vol aroma, boterachtig, nootachtig en een diepere ziltige smaaktoets

Bekijk product

No. 3 Caviar Siberian

Een pure zoetwatersteur, ook wel Siberische steur genoemd. Sinds de jaren ‘60 wordt deze steur in de omgeving van Bordeaux gekweekt, waarmee Frankrijk als architect van het kweekwerk beschouwd kan worden. Door de constante hoge kwaliteit, expressieve smaak en zeer goede prijs-kwaliteitverhouding is de geweekte Baerii-kaviaar een van de populairste soorten ter wereld.

  • kleine korrel van 2,3 tot 2,7 mm, donkergrijs tot zwart van kleur
  • romig, aromatisch, volle krachtige smaak, fruittinten

Bekijk product

Geschiedenis van de kaviaar

De geschiedenis van kaviaar gaat ver terug in de tijd. De delicatesse werd al gegeten door de oude Egytenaren en Feniciërs (of Phoeniciërs waren de inwoners van Fenicië (Phoenicië) dat ongeveer het huidige Libanon bestrijkt). In de middeleeuwen aten alleen de hoge klassen in Rusland kaviaar.

In Europa was het juist voedsel voor de boeren. Pas veel later, na de Russische revolutie in 1917 werd het ook in Europa een delicatesse en getuige van goede smaak. Dit kwam door de emigratie van de Russische aristocratie naar Parijs. Tijdens de wereldtentoonstelling van Parijs in 1925 werd kaviaar gepresenteerd door de gebroeders Petrossian die de exclusieve exportrechten van Russische kaviaar in handen hadden.

Ultieme combinatie

Om de ervaring van kaviaar het beste te ervaren eet u het zwarte goud puur vanaf een klein lepeltje. Voor de beste mondervaring drukt u de eitjes met uw tong kapot tegen uw gehemelte. Dan ontstaat een ware smaakexplosie.  Vervolgens afsluiten met een slokje champagne.

Meer inspiratie


Inspiratie en recepten op het gebied van vis, schaal & schelpdieren

Vis

Van vis uit onze eigen zee, zoals rode poon en schol, tot Spaanse octopus en heerlijke zilte zomeroesters; op deze pagina vindt u bergen informatie over alles uit de zee.

Lees meer