Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘Kiezen voor Familie’. In deze rubriek zoomen we in op familiebedrijven. Wat zijn de voor- en nadelen van een familiebedrijf? Hoe verloopt de samenwerking tussen de generaties? En hoe zorg je voor een goede balans tussen traditie en vernieuwing?

Boerderij Meerzicht - Zo vader, zo schoondochter

Ooit runde de familie van Duijnhoven een boerenbedrijf in boerderij Meerzicht in Amsterdam. In 1939 begon de oma van Arnold en Petra van Duijnhoven hier een theeschenkerij, en eind jaren zeventig besloot de familie ook pannenkoeken te gaan bakken. Toen hun vader in 1989 overleed, namen Arnold en Petra samen met Karin van Dantzig de leiding van het bedrijf op zich.

Superjonge ondernemers

“We werden allemaal in het diepe gegooid”, vertelt mede-eigenaresse Karin, die samen met haar inmiddels ex-man Arnold en ex-schoonzus Petra Boerderij Meerzicht in goede banen leidt. “We waren alle drie superjong en hadden nog niet veel verstand van zaken. Gelukkig hebben we altijd goed gekeken naar hoe onze vader het deed. Petra en Arnold werken zelfs al van kinds af aan mee in de zaak.” Ze hadden vrij snel hun draai gevonden. Petra is altijd op de werkvloer, Arnold klust en bakt en Karin is veel bezig met kantoorwerk, maar helpt soms ook in de keuken.

familie van Duijnhoven

Je laat het familiebedrijf niet verloren gaan

Voor Petra was het heel vanzelfsprekend dat ze na het overlijden van haar vader fulltime in de zaak ging werken. “Je rolt erin. Natuurlijk had ik er ook voor kunnen kiezen om het niet te doen. Maar je laat het familiebedrijf niet zomaar verloren gaan.”

Voor haar gevoel heeft Petra wel voor haar plekje moeten vechten. “De meeste werknemers kende ik natuurlijk al van kinds af aan. Maar mensen nemen niet zomaar alles van je aan. Ik was nog maar 18 jaar en opeens kreeg ik de leiding over mensen die veel ouder waren. Ik moest echt mijn plekje winnen.”

Meerzicht

Familiegevoel zonder familieband

Ook al zijn Arnold en Karin gescheiden, de band tussen de drie ondernemers is erg hecht. “Het is zo vertrouwd om in een familiebedrijf te werken. En het is niet eens mijn eigen familie, kun je nagaan! Werken met mensen die zo dichtbij je staan is makkelijker. Natuurlijk lopen wij ook wel eens te vloeken op elkaar. Maar je bent toch aan elkaar verbonden en je moet door. Dus met vijf minuten is dat vaak weer over.”

Traditie en vernieuwing gaan hand in hand

De drie ondernemers willen altijd blijven veranderen en verbeteren. “Dat hebben we van mijn schoonvader,” vertelt Karin, “die was ook altijd bezig met uitbreiden. Het geld dat hij verdiende, investeerde hij weer. Dat doen wij ook zo. We sluiten geen leningen, maar sparen en investeren.”

Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat Boerderij Meerzicht zijn traditiegetrouwe uitstraling blijft behouden. Petra: “We houden het expres wat oubollig. Niet omdat mijn ouders dat wilden, maar omdat het past bij de verwachting van onze gasten.” Die formule lijkt te kloppen. Want ook in de crisisjaren heeft Boerderij Meerzicht zich goed staande gehouden. Karin denkt dat dit komt omdat iedereen wel een pannenkoek kan betalen. “Je buik is weer goed gevuld en je bent er toch even uit geweest.”

Vooruitblik op de toekomst

Hoe de toekomst er verder uit gaat zien weet Karin nog niet precies. “Onze dochters Jacky van 23 jaar en Donna van 20 jaar werken nu in de zaak en hebben misschien ooit interesse in overname.”

Ook de 9-jarige zoon Robin van Petra werkt tijdens zijn zomervakantie al met veel plezier mee met wat klusjes in en om de zaak. “Toch zullen wij ze nooit pushen”, vertelt Karin. “Ze moeten hun eigen keuzes maken, dat komt wel.”

Lees meer klantverhalen

Meerzicht