Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘Jong geleerd’, waarin we mensen spreken die al op zeer jonge leeftijd hun talent ontdekten en hun hart hebben gevolgd. Want iedereen heeft talent, maar niet iedereen doet er wat mee. Deze piepjonge professionals wel! Met lef en vol passie ontplooien zij hun talenten. In deze rubriek leggen ze uit hoe ze dat aanpakken.

Grote vaste klantenkring door natuurlijke gastvrijheid

Gastvrijheid zat er al jong in bij zusjes Kimberley en Charlotte Jansen. Ze kregen het met de paplepel ingegoten, en het werd versterkt toen ze op heel jonge leeftijd al mochten meewerken in de dierenzaak van hun ouders. Nu zijn ze 26 en 22 jaar en runnen ze samen Noach’s Spijshuys in Nijmegen. Een concept dat voor de gezusters Jansen van a tot z klopt. “Je neemt hier de tijd en komt echt tot rust.”

Wat is jullie talent?

Kimberley: Onze natuurlijke gastvrijheid. Gasten komen hier niet voor een snelle lunch of koffie to-go. Je neemt hier de tijd en komt echt tot rust. Onze gasten delen hun lief en leed met ons. Doordat wij goed luisteren en dingen onthouden hebben wij al een grote vaste gastenkring opgebouwd.

Kimberley en Charlotte Jansen

Charlotte: Wij zetten moeiteloos net dat stapje extra. Dat zit er al van jongs af aan in. Wij werkten vaak al mee in de dierenzaak van onze ouders. Toen was het klantcontact, nu is het gastcontact, maar het principe is hetzelfde. Wij herkennen makkelijk gezichten en ik onthoud bijvoorbeeld wie waar allergisch voor is of welke gast graag een tomaatje op zijn gebakken ei wil. Het voelt niet als iets dat is opgelegd. Het is geen act, zo zijn we. En dat is talent.

Wat is het allermooiste dat jullie talent gebracht heeft?

Kimberley: Dat is absoluut deze zaak. Door hard werken en veel af te kijken bij andere zaken leer je veel en snel. Daardoor wist ik precies wat ik wilde. Dan is zo’n zaak als deze wel mijn ultieme droom die werkelijkheid is geworden.

Charlotte: Wij bepalen zelf wat er op onze menukaart staat en of we bijvoorbeeld eerder sluiten. Als we geen zin hebben om iets te doen, hoeft dat niet. Dat is vrijheid. Die drang om zelfstandig te werken hadden we altijd al. Wij wilden allebei niet meer volgens een aanpak werken waar je zelf niet helemaal achterstaat. Nu hebben we onze eigen zaak met alles erop en eraan. Een concept dat voor ons van a tot z klopt.

Noach's Spijshuys

Wat hebben jullie moeten laten om je talent verder te ontwikkelen?

Kimberley: Wij hebben niet meer de levensstijl zoals de meeste van onze leeftijdsgenoten. Wij werken soms zeven dagen per week, dus ook in de weekenden en tijdens de feestdagen.

Charlotte: Zelfstandig zijn biedt veel vrijheid, maar het betekent ook dat je veel werkt. En dat je vrijwel altijd hier in de zaak bent. Wij staan altijd ‘aan’. Gelukkig hebben we twee weken per jaar vrij: met carnaval en tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten.

Wat is de grootste tegenslag die jullie talent met zich heeft meegebracht?

Kimberley: De beginfase met deze zaak heeft ons 3 jaar ellende gekost. Jong ondernemerschap wordt niet gestimuleerd, hebben wij ervaren.

Charlotte: Als jonge vrouw word je niet snel serieus genomen. Soms komt hier een vertegenwoordiger binnen die vraagt: “Is je baas er ook?” Of ze komen binnen en lopen direct de naastgelegen dierenwinkel van onze ouders in, alsof zij de eigenaren zijn.

Hoe zien jullie de toekomst voor je?

Kimberley: We zijn natuurlijk nog maar net begonnen, dus we moeten ons nog zeker bewijzen. Maar alles waarvan we ooit hoopten dat zou gebeuren, loopt nu al hartstikke goed. We verzorgen bijvoorbeeld al regelmatig de catering tijdens een bedrijfslunch of taarten op een bruiloft. We willen vooral lekker blijven ondernemen en doorgroeien.

Charlotte: Onze toekomst zie ik zeer rooskleurig tegemoet. We dromen graag over een eigen bedrijfspand aan de route van de vierdaagse. Dan gaan we cheesecakes verkopen en lekker de hele dag ABBA-muziek draaien.

Wat is jullie advies voor aanstormend talent?

Kimberley: Gebruik je talent, wees niet bang dat het mis gaat. Iets nieuws beginnen blijft altijd een gok. Bedenk wat het allerergste is dat kan gebeuren, dan valt het altijd mee. En begin zo jong mogelijk.

Charlotte: Als het dan verkeerd gaat zeggen ze hoogstens: ‘tja die was ook zo jong, dat hadden we wel verwacht’...haha.

Lees meer klantverhalen

Noach's Spyshuys