Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘Jong geleerd’, waarin we mensen spreken die al op zeer jonge leeftijd hun talent ontdekten en hun hart hebben gevolgd. Want iedereen heeft talent, maar niet iedereen doet er wat mee. Deze piepjonge professionals wel! Met lef en vol passie ontplooien zij hun talenten. In deze rubriek leggen ze uit hoe ze dat aanpakken.

Gewoon een kwestie van doen

25 jaar is ze, en ze runt al 2 zaken. Suzanne Kloosterman nam in 2017 trouwlocatie Tsjerke over, een klein romantisch kerkje in het Friese Terherne. Ze werd ook meteen eigenaar van het nabijgelegen hotel ’t Schippershuis, waar de bruidsparen en hun gasten na het huwelijk kunnen dineren, feesten en overnachten. Hoe krijgt ze dat voor elkaar, op zo’n jonge leeftijd? We vroegen het haar.

Wat is je talent?

Talent bestaat niet, als je het mij vraagt. Ik vind het iets vaags, iets ongrijpbaars. Ik ben een doorzetter, ik ga door waar anderen stoppen. Mijn blik staat op oneindig en ik weet precies wat ik allemaal moet doen en laten om mijn doel te bereiken. Maar om dat nou mijn specifieke talent te noemen… Vaak is het gewoon een kwestie van doen.

Suzanne Kloosterman

Ik geniet ervan om bruidsparen te ontzorgen van ‘ja tot z’. Dat doe ik onder andere in mijn trouwlocatie Tsjerke die onlangs door Toptrouwlocaties is verkozen tot trouwlocatie nummer 1 van Friesland. Tsjerke is een romantisch klein kerkje in Terherne. Het bruidspaar hoeft alleen de ringen en de trouwkleding mee te nemen, de rest verzorg ik. Van fotograaf en dj tot taart en bloemen tot zelfs de overnachting in het nabijgelegen hotel ’t Schippershuis waar ik ook eigenaresse van ben. Nadat het bruidspaar in de echt is verbonden, kunnen ze hier dineren, feesten en met hun gasten overnachten.

Wanneer ontdekte je je talent?

Ik kom uit een ondernemersfamilie en begon op mijn vijftiende met werken in de afwas in een restaurant. Na enkele maanden ging ik helpen in de bediening. Langzaamaan werd ik door steeds meer horecazaken gevraagd. Op een gegeven moment kwam mijn vader met het idee om me als zzp’er in te schrijven. Dat heb ik gelijk op mijn 18e verjaardag geregeld.

Naast mijn werk als zzp’er, studeerde ik aan de middelbare en hogere hotelschool. Nadat ik in 2016 afstudeerde, kon ik bij mijn stageadres blijven werken. Toch merkte ik al snel dat ik liever zelf wilde ondernemen en de beslissingen maken. Datzelfde jaar nog raakte ik in gesprek met de toenmalige eigenaar van Tsjerke en ’t Schippershuis, waar ik een aantal jaar daarvoor regelmatig had gewerkt. Hij bood me een baan aan als bedrijfsleider met kans op overname. Ik dacht meteen: ja, dit is het, hier ga ik voor. De trouwbranche is echt mijn business. Sinds augustus 2017 ben ik eigenaresse van beide locaties.

Wat is het allermooiste dat je talent gebracht heeft?

Samen met mijn team en vaste leveranciers doen wij er alles aan om het bruidspaar de dag van hun leven te bezorgen. Die mensen vertrouwen ons zoiets groots toe, dat blijft spannend. Als zo’n dag dan uiteindelijk slaagt, en alle details kloppen, voelt dat elke keer weer fantastisch. Het geeft mij een kick om mezelf op zo’n dag voor de volle 100% te geven. Ik ben enorm trots op wat al dat harde werken me heeft gebracht: 2 gave bedrijven en het fantastische team dat daarbij hoort.

't Schippershuis

Wat is de grootste tegenslag die je talent met zich heeft meegebracht?

Ik ben erachter gekomen dat werkelijk niks vanzelf gaat. Je moet iedere dag scherp blijven, anders raak je de grip kwijt. Dat is soms best zwaar. Als ik met leeftijdsgenoten spreek, begrijpen er maar weinig waar ik mee bezig ben en hoeveel ik moet laten om mijn bedrijven tot een succes te maken. Ondanks dat ik veel mensen om me heen heb, kan dat soms best eenzaam voelen. Ook staat mijn sociale leven staat op een heel laag pitje. Dat is soms moeilijk, maar dat is het offer dat ik breng. Als ik ergens voor ga, dan ga ik er vol voor.

Wat is je ultieme droom?

Een onafhankelijk leven als ondernemer. Dat is voor mij het moment dat ik in principe niet meer zou hoeven werken: het moment dat ik financieel onafhankelijk ben van de bank of andere financieringsmogelijkheden. Dus dat ik totale vrijheid heb om zelf te kiezen wat ik doe. Eigenlijk is vrijheid voor mij het grootste succes. Ik blijf toch wel ondernemen, ook als het financieel gezien niet meer nodig is. Ik krijg er superveel energie van!

Hoe zie je de toekomst voor je?

Voorlopig ben ik hier nog niet klaar. Het hotel had geen goede naam. Het is mijn doel om ’t Schippershuis weer tot een begrip in de regio te maken. Daar hebben we dit jaar, dankzij de inspanningen van het hele team, al een flinke inhaalslag meegemaakt. Het geeft mij een kick dat er nu weer positief wordt gesproken over dit hotel. Dat de terrassen weer lekker vol zitten en alle kamers geboekt zijn.

Als beide bedrijven succesvol zijn dan verkoop ik ze misschien wel. Dan kan ik weer aan een nieuw project beginnen. Hoewel ik niet kan garanderen of het me tegen die tijd lukt om afstand te nemen. Het is zo eigen geworden.

Wat is je advies voor aanstormend talent?

Geloof in jezelf. Als jij denkt dat je een goed product of een goede dienst hebt, en je hebt een realistisch plan, ga ervoor. Durf te ondernemen. En als je nog aan jezelf twijfelt, verzamel dan de juiste mensen om je heen die ervoor zorgen dat jij er volledig in gaat geloven. Zet je blik op oneindig en geef niet op. Ook als anderen zeggen dat je het niet kan of als je een tegenslag ervaart: zet de knop om en ga door.

Lees meer klantverhalen

Suzanne Kloosterman