Dit artikel is onderdeel van de rubriek ‘Jong geleerd’, waarin we mensen spreken die al op zeer jonge leeftijd hun talent ontdekten en hun hart hebben gevolgd. Want iedereen heeft talent, maar niet iedereen doet er wat mee. Deze piepjonge professionals wel! Met lef en vol passie ontplooien zij hun talenten. In deze rubriek leggen ze uit hoe ze dat aanpakken.

Plezier maken met de gasten

Een fijne plek waar gasten kunnen lunchen, dineren en borrelen. Niet duur, wel goed. Inclusief hele gezellige bediening! Dat misten zussen Lynn (23) en Daphne Koolhof (26) nog in woonplaats Deventer. En dus openden ze bar-kitchen ZUS. “We dachten dat we het wel met 3 man zouden redden. Inmiddels hebben we 25 man in dienst.”

Wat is jullie grootste talent?

Lynn: Ons talent is plezier maken met de gasten. Wij doen wat we leuk vinden en dat stralen we uit. Wij onthouden de verhalen en wensen van onze gasten. Mensen voelen zich gehoord en gewaardeerd. Daarom komen ze hier zo graag.

Daphne: Samen bezorgen wij gasten én het personeel een gezellige en gemoedelijke sfeer. Jong en oud voelt zich hier welkom en op z’n gemak. Na 1,5 jaar kennen we nu ruim 80% van onze gasten, de meesten komen hier zelfs wekelijks.

Lynn en Daphne Koolhof

Wanneer besloten jullie om echt wat met je talent te doen?

Lynn: Wij hadden dit concept al heel lang in ons hoofd zitten. Wat Daphne en ik hier zijn gestart, misten we zelf nog in Deventer. ZUS. staat voor toegankelijkheid. Een fijne plek waar gasten kunnen lunchen, dineren en borrelen. Niet duur, wel goed. Inclusief hele gezellige bediening! Ik schreef mijn afstudeerplan voor de Middelbare Hotelschool in Almelo met deze zaak in gedachten. In april 2017 studeerde ik af en in diezelfde maand openden wij ZUS.

Daphne: Ik heb Lynn veel geholpen met haar plan, maar zij heeft natuurlijk het meeste werk verricht. Het grappige is dat we aanvankelijk dachten dat we het met 3 man wel zouden redden. Wij in de bediening en een kok in de keuken. Inmiddels hebben we 25 man in dienst...

ZUS

Wat is het allermooiste dat jullie talent jullie gebracht heeft?

Daphne: De band tussen Lynn en mij is nog sterker geworden. Ik hoef haar niks uit te leggen. Het gaat zo soepel. Wij hebben aan één blik genoeg. En we hebben heel veel leuke mensen in Deventer leren kennen. Als ik zelf een keertje op het terras zit, kan ik blijven zwaaien.

Lynn: En het personeel is super! We hebben een hechte band met elkaar. Dat komt denk ik ook omdat het allemaal leeftijdsgenoten zijn. Daphne: Het voelt niet alsof wij boven het personeel staan. Wij werken zelf ook gewoon 6 dagen per week in de bediening. Het allerliefste werk ik op vrijdag en zaterdag. Dat zijn de leukste dagen. Megadruk, maar iedereen heeft weekend en dan zijn de gasten net een stukje vrolijker.

Lynn: En daarna gaan we vaak met het team op stap. Superleuk!

Wat hebben jullie moeten laten om je talent verder te ontwikkelen?

Daphne: In het eerste jaar dat we de zaak runden stond ons sociale leven op een erg laag pitje. Gelukkig gaat dat nu stukken beter. Lynn en ik kunnen elkaar inmiddels ook afwisselen als het nodig is. Maar toch is er geen moment dat ik niet aan ZUS. denk. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed.

Lynn: Zo herkenbaar! Zelfs als ik vrij heb, ben ik meestal hier. Ik woon schuin tegenover ZUS. dus ik zie vaste gasten vanaf een afstand op het terras zitten. Dan kan ik het niet laten om even gedag te zeggen. Ook als ik niet thuis ben, word ik vaak geappt of gebeld om een drankje te komen doen. Dan ga ik gelijk. Dit is zo’n fijne plek, ik ben hier graag.

Daphne: We missen onze middelste zus Kim wel regelmatig. Zij wilde de horeca niet in. Gelukkig heeft haar vriend ook een eigen horecazaak dus ze begrijpt wel hoe druk wij zijn.

Lynn: Daphne en ik bellen elkaar zo’n 6 keer per dag als we niet samen zijn. Kim zie ik niet eens één keer per week, dat is inderdaad jammer.

Wat is jullie ultieme droom?

Lynn: Ik zou willen dat ZUS. nog beter wordt dan het nu al is. Dat alles soepel en efficiënt verloopt. En nog een ZUS. in een andere stad, dat zou gaaf zijn. Dat we hetzelfde ZUS.-gevoel op een andere plek ook kunnen overbrengen.

Daphne: Maar eerst deze ZUS. verder opbouwen. We willen heel graag meer doen met de bovenverdieping van dit pand. We huren namelijk alles, maar boven is nu vooral een opslagplaats, dat is zonde.

Wat is jullie advies voor aanstormend talent?

Daphne: Gewoon doen! Wees niet bang, laat een ‘ja maar’ je droom nooit tegenhouden. Vooral niet als je jong bent. Als je nog geen huis of kinderen hebt, dan heb je toch eigenlijk niets te verliezen?

Lynn: Neem risico’s, dat hebben wij ook gedaan. Ga lekker kneiterhard werken, go go go!

Lees meer klantverhalen

Lynn en Daphne Koolhof