Café du Midi: Van campingkantine naar gemoedelijke uitspanning

De navigatie geeft aan dat we over vijf minuten arriveren op de bestemming. We rijden op de snelweg bij Delft. Overal auto’s, gebouwen, asfalt. Even denken we dat we het verkeerde adres hebben ingevoerd. Maar zodra we de afrit af zijn, draait het perspectief. Twee kilometer verderop waan je je in landelijk Frankrijk. Philip van Domburgh heeft hier in het buitengebied van Delfgauw met Café du Midi de horecazaak waar hij altijd van droomde.

De campingkantine

In de wei annex tuin die grenst aan het terras scharrelen de geitjes en kippen gemoedelijk door elkaar. We zijn op het terrein van buitenplaats Uylenburg. “Ooit was hier een camping”, vertelt Philip. “Wat nu het restaurant is, was vroeger de campingkantine. De serre is later pas aangebouwd. Als het mooi weer is, halen we de ramen eruit, zodat het een verlengde is van ons terras. Er is hier in de loop der jaren van alles verbouwd en aangebouwd. Het gebouw zit daardoor ontzettend onlogisch in elkaar. Maar dat maakt het juist bijzonder.”

Café du Midi

Voorbestemd

Philip werkte altijd al in de horeca en wist op zijn vijftiende al dat hij ooit voor zichzelf wilde beginnen. “Ik heb in tal van horecazaken gewerkt. Op een gegeven moment kreeg ik de kans om samen met een andere jongen een zaak op te zetten in Delft. Daar kon ik in loondienst proeven van het ondernemerschap. Toen het daar op de rit stond dacht ik, nu ben ik klaar voor de volgende stap.”

“Mijn vrouw Marieke was enthousiast en wilde het avontuur met me aangaan. En dus gingen we dagdromen over wat voor ons de ideale zaak zou zijn. Daarbij kwam deze plek eigenlijk meteen naar boven. Marieke heeft hier vroeger als parttimer al gewerkt. Altijd met veel plezier en met fijne mensen. Om weer feeling met het vak te krijgen, wilde ze alvast een dag per week terug de horeca in. En dus vroeg ze of ze hier aan de slag kon. Dat mocht.”

“Toen we vervolgens hier zaten om haar werkzaamheden te bespreken, zegt de eigenaresse ineens: ‘Ik weet niet zeker hoe lang je hier kunt werken, want ik wil er eigenlijk mee stoppen’. Dus daarop zeggen wij: ‘Heb je al aan ons gedacht voor de overname?’ Dat bleek het geval... En zo kwam binnen een week nadat we besloten hadden dat we er klaar voor waren deze kans op ons pad. Op de plek waar we stiekem van droomden. Dat is nu tien jaar geleden.”

Café du Midi

Recreanten

Vandaag de dag is Café du Midi een gemoedelijk restaurant met een enorme diversiteit aan gasten. Philip vertelt: “Het gaat van jong tot oud en van zakelijk tot privé. We hebben hier veel hardlopers, wandelaars, fietsers, maar ook gezinnen met kinderen die langskomen. Mensen die even de stad willen ontvluchten. De locatie is wat ons onderscheidend maakt. Als je hier komt aanlopen, de rust, het groen, de dieren, dat is echt top. En dat terwijl je binnen 10 minuten weer op de Markt in Delft staat.”

Het restaurant en terras hebben een landelijke uitstraling. Er staan verse bloemen op tafel en de zaak hangt en staat vol met Franse brocante. Qua kaart biedt Café du Midi voor ieder wat wils. “We zijn dagelijks open voor ontbijt, lunch en diner, maar ook een fijne plek om lekker een drankje te komen drinken. We proberen de trends te volgen, maar geven daar wel een eigen twist aan. Onze porties zijn gul en de kookstijl bourgondisch. Goed en betaalbaar, waarbij we dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben staan.” Dat is echt typisch Café du Midi, aldus Philip.


Landelijk & Stedelijk

De stadse horeca is booming. Zowel in de ‘big four’ als in provinciesteden weten de gasten de horeca goed te vinden. Maar de stad blijkt niet de enige vruchtbare bodem voor succesvolle horeca. Ook het buitengebied heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de consument. In de groeiende horecamarkt blijkt er ruimte voor beide.

Benieuwd naar meer inspirerende landelijke succesverhalen? Ontdek ook de Gerardushoeve in Epen, of restaurant BEUM in Dorst.

Meer verhalen binnen deze rubriek  Bekijk alle verhalen