Bistrot Deux La Place: de Franse boerenkeuken op eigen wijze

“De elegante Franse keuken met chique ingrediënten en vergezochte combinaties is niet mijn pakkie an”, vertelt Marc Cruellas, eigenaar en gastheer bij Bistrot Deux La Place in Den Haag. “Bij ons eet je volgens de authentieke Franse boerenkeuken. Met goede porties, geen liflafjes. Er is hier in 25 jaar nog nooit iemand met honger naar huis gegaan.”

Creatief koken

Marc is opgegroeid op het platteland rond Lyon. Zijn ouders hadden het niet breed. “Dus heb ik geleerd om gebruik te maken van het hele product. Aten we kip op zondag, dan gebruikten we op maandag het karkas om er bouillon van te trekken. En lekker eten hoeft niet zoveel werk te zijn. Vroeger zetten de moeders van het platteland om zes uur ’s ochtends een pan op het fornuis, gingen aan het werk in de boerderij en roerden tussendoor even door de pan. Rond het avondeten stond er dan een heerlijk smaakvol gerecht op tafel. Dat is de oorsprong van de Franse boerenkeuken.”

Bistrot Deux La Place
Bistrot Deux La Place

Gezocht: Nederlandse eetcultuur

Het creatief gebruik maken van alle ingrediënten die je tot je beschikking hebt, is wat Marc mist in de Hollandse keuken. “Het klinkt wat lomp, maar de Nederlandse eetcultuur was lange tijd ver te zoeken. Alles is hier kant-en-klaar te koop. Mensen eten om zich te vullen. Waar is jullie creativiteit? Nederland is rijk aan de mooiste producten van het land en uit de zee en dan eten jullie een broodje kaas als lunch. Ik snap daar niks van. Gelukkig komt daar langzaamaan verandering in. Vooral bij de jongere generatie. Zij zijn reislustig, ontdekken veel online en staan open voor nieuwe smaken en texturen.”

Van loodgieter tot minister-president

Marcs’ gasten kunnen het bij Bistrot Deux La Place zo gek maken als ze zelf willen. “Sommigen zeggen dat het hier duur is. Maar dat is onzin. ‘U maakt het duur, niet ik’, zeg ik dan. Wij zijn misschien duurder dan een eetcafé, maar goedkoper dan een luxe restaurant. Je kunt een salade eten met een glas wijn erbij voor 15 euro in totaal, maar je kunt ook 150 euro per persoon uitgeven als je uitgebreid komt tafelen. Het is maar net wat je wilt. 

 “In mijn zaak komt iedereen: van loodgieter tot onze minister-president”

Een Franse opschepper

“Van al die verschillende gasten heb ik de afgelopen jaren misschien wel meer geleerd over mijn eigen land en cultuur, dan wanneer ik in Frankrijk was gebleven”, lacht Marc. “Zo veel verhalen hoor ik van gasten die op vakantie zijn geweest. En het grappige is: ze denken ook dat ik alles weet. Alsof ik elk dorpje en ieder chateau ken… Ik speel het spelletje gewoon mee, zo van: ‘oh ja die’, alsof ik weet wat ze bedoelen. Een Franse opschepper, dat ben ik. Maar ik krijg het wel voor elkaar dat mijn gasten blijven terugkomen.”

Marcs’ magie

Marc vergelijkt zijn gastheerschap met toneel. “Het gaat om de magie en beleving. Die krijgen gasten hier zeker! Ik vertel gasten vol enthousiasme over onze heerlijke wijnen en gerechten.” Hoe zo’n eigenwijze Fransman hier ooit terecht is gekomen? “Ze heeft blond haar en blauwe ogen”, lacht Marc. “Karin liep op 19 december in 1990 binnen in het restaurant in Lyon waar ik werkte. Een jaar later verhuisde ik naar Nederland. Meer wil ik er niet over kwijt. Behalve dat ik nog steeds smoorverliefd op haar ben!”

Bistrot Deux La Place

Back to the roots

Dit artikel is onderdeel van de rubriek Back to the roots, waarin we spreken met getalenteerde chefs en ondernemers uit alle windstreken. Zij brengen vernieuwing, verrassing en een heel eigen keukencultuur met zich mee. Ontdek ook hoe chef-kok Humayun aan de hand van smaakherinneringen uit zijn jeugd in India experimenteert in de keuken van Jamuna. En lees hoe ondernemer Francesco Mandaglio in zijn net geopende restaurant diVerso aditionele Italiaanse gerechten in een compleet nieuw jasje steekt.

Meer verhalen binnen deze rubriek  Bekijk alle verhalen