Restaurant The Lemon Tree: droom in Deventer

In de historische straatjes van de binnenstad van Deventer vind je volop horecazaken. Maar Valentijn Bergers miste nog een zaak zoals hij die al jaren in gedachten had. Samen met twee compagnons greep hij de kans toen er een prachtig pand te koop kwam. Zo realiseerde hij met The Lemon Tree de eerste echte fine dining zaak in Deventer.

Van abstract naar concreet

Valentijn deed in het verleden ervaring op in goede restaurants in heel Nederland. Daar keek hij de kunst af van het koken, maar ook van het creëren van beleving. “Ik wilde dat het interieur van onze nieuwe zaak ‘clean’ zou zijn. Geen tierelantijnen en tijgerprints, maar wel iets dat meteen indruk maakt op de gasten. Stijlvolle, natuurlijke luxe.”

Restaurant The Lemon Tree

Met zijn abstracte vraag meldde Valentijn zich bij Kaja. “Ik ben vrij jong en Kaja stuurde ook een jonge designer op me af. Ik had in eerste instantie zo mijn twijfels of zij al die abstracte ideeën die ik had wel in praktijk zou kunnen brengen. Maar toen ik na het eerste gesprek het moodboard van haar kreeg wist ik niet wat ik zag. Mijn ideeën werden perfect vertaald in de praktijk. Dankzij haar is The Lemon Tree in praktijk de mooie variant geworden van hoe ik het in gedachten had.”

Klasse en design

Valentijn zocht beleving, klasse, kwaliteit en dat alles in een stijlvol jasje, zonder bladgoud en kroonluchters. “Ik wilde moderne, natuurlijke materialen van hoge kwaliteit. Nadrukkelijk geen meubels die je wel vaker in de horeca ziet. Je moet de klasse meteen voelen zodra je een voet door de deur zet en het comfort beleven op het moment dat je in een stoel of aan een tafel gaat zitten. Ook dat voelde direct goed toen we na de eerste kennismakingen de plannen uit gingen werken bij Studio Senses in Delft. De oplossingen en materialen die ze voorstelden pasten ook direct bij mijn visie.”

Restaurant The Lemon Tree

Liefde voor details

Wat voor Kaja het werk makkelijker maakte, en de designers enthousiasmeerde: Valentijn heeft liefde voor details en was bereid daarin te investeren. Op de tafels van The Lemon Tree vind je dan ook geen kleedjes of bestekzakjes, maar een eigen bestekblok. Zijn medewerkers lopen allemaal op persoonlijk gestylede Nike-sneakers, het logo is onberispelijk in lijn met alle overige uitingen en ook over alle andere details is nagedacht.

Chef’s table op maat

Een van de pronkstukken van de zaak staat in de kelder: een zeer bijzondere chef’s table. Geïnspireerd door restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot, waar hij in de keuken werkte. “Ik ben trots op het ambacht en dat wil ik laten zien. We hebben een chef’s table die speciaal op maat is gemaakt en die echt ín de keuken staat. Onder de tafel bevinden zich lades waar gasten hun eigen designbestek treffen. En ín het tafelblad zitten deksels waaronder bij aanvang van het diner de eerste verrassingen vast klaar staan. Alles moet de gast net even op het verkeerde been zetten en verrassen.”

Een boom als eyecatcher

Een boom als eyecatcher Dé eyecatcher van de zaak is de enorme citroenboom die vanuit de kelder omhoog lijkt te groeien, het restaurant in. “Ik wilde dat het interieur echt memorabel is. Een boom als onderdeel van het restaurant maakt het direct onvergetelijk. Zeker in combinatie met de naam, zal iedereen zich waarschijnlijk kunnen herinneren waar hij heeft gegeten. Die citroenboom staat voor frisheid, iets moois dat groeit en bloeit en waar iedereen de vruchten van mag plukken. Dat gaat The Lemon Tree Deventer brengen.”

Leven in de brouwerij

Overal is over nagedacht in The Lemon Tree. Topgastronomie en smaakvol design zorgen hier samen voor de perfecte beleving. Exact zoals Valentijn voor ogen had. “Het is gaaf om de gasten veel mee te laten krijgen van de keuken. Niet alleen aan de chef’s table, maar in het hele restaurant. Onze afspraak met de koks is dan ook: als je iets hebt gemaakt, moet je het zelf serveren aan de gasten. Dat vinden ze geweldig.”

Restaurant The Lemon Tree

“Een kok kan gasten zoveel meer vertellen over een gerecht, de gedachte erachter en de tijd en liefde die erin zit dan iemand in de bediening. Daarom werken we ook met tafelbereidingen. Ik wil de beleving uit de keuken aan tafel brengen. De bediening kan zich dan concentreren op de perfecte wijnen en service. En het zorgt voor leven in de brouwerij. Als je een chique zaak hebt, moet je zorgen dat er iets gebeurt. Een fluisterzaak past totaal niet bij me.”


Kaja: ieder voor allen

De opening van The Lemon Tree in Deventer was niet alleen voor de ondernemer een bijzonder project. Het team van Kaja, van projectleider en accountmanager tot designer en inkoper, alle specialismen binnen de organisatie dachten mee met de klant.

Alles onder één dak

Toen de eigenaren van The Lemon Tree contact zochten met Kaja werden ze uitgenodigd voor een gesprek bij Studio Senses in Zwolle. Dit is dé plek bij HANOS waar ze inspiratie op kunnen doen voor design, waar alle specialismen van Kaja bij elkaar zitten.

Restaurant The Lemon Tree

De reden dat Kaja eigen designers in huis heeft is dat het creatieve professionals zijn die goed luisteren naar de wensen van de klant en daar vanuit hun eigen expertise invulling aan kunnen geven. Die toegevoegde waarde vanuit kennis is zeer belangrijk, maar het is vooral essentieel dat het proces altijd dicht bij de klant blijft. Bij The Lemon Tree was het direct raak. De designer en de klant zaten op één lijn qua gevoel voor de Scandinavische stijl, de kleuren, de kwaliteit en de sfeer.

Vertrouwen en flexibiliteit

Na de eerste ontmoeting, was er een gesprek op locatie. Dit was in het geval van The Lemon Tree belangrijk omdat de chef’s table maatwerk vereist. De ruimte in de kelder was nog niet bepaald, de grootte van de keuken nog in ontwerp. Dit vroeg om extra flexibiliteit van de designers en om het vertrouwen van de klant in het proces.

Na de uitwerking van het plan, komt de invulling. Dan begint de zoektocht naar meubels van uitzonderlijke kwaliteit – zoals de stoelen van walnotenhout uit één stuk – en leveranciers die maatwerk kunnen leveren – zoals die van de citroenboom in het restaurant. Daarvoor wordt zowel binnen als buiten Kaja’s bestaande assortiment gezocht.


Verder lezen?

Lees ook de interviews met andere ondernemers die HANOS en de specialisten van Kaja en Van Gestel uitdaagden mee te denken over hun nieuwbouw of renovatie. Ontdek de verhalen van Pompstation, Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum en Monastère.


Meer verhalen binnen deze rubriek  Bekijk alle verhalen