Mr. Sammi: romantisch ruig

Roermond bevindt zich op een kruispunt van werelden. Tussen België en Duitsland, tussen het Bourgondische zuiden en het hippe noorden. Michel Schlicher en Ankie Janssens openden hun bistro Mr. Sammi in een oude houtzagerij en wisten het beste van beide werelden te bieden. Ook al zeiden veel mensen dat ze gek waren, al bij de opening werden ze overvallen door de aanloop.

Ruimte voor horeca

Roermond is niet de stad die het meeste aandacht trekt tussen het gastronomisch grote Maastricht en de spanning en kwaliteit van Eindhoven. Maar dat weerhoudt ambitieuze ondernemers er niet van hier aan de weg te timmeren met uitzonderlijke concepten op prachtige locaties. Zoals in de ECI Roermond waar, dankzij de herbestemming van een prachtige oude energiecentrale net buiten het centrum, nu film, theater, muziek en cursussen een thuis hebben gevonden. En overal waar mensen zich verzamelen voor kunst, cultuur en bands, ontstaat ruimte voor horeca.

Mr. Sammi: romantisch ruig

Gezocht: horeca-ondernemers

Aan de energiecentrale grensde vroeger een houtzagerij. En het is daar dat bistro Mr. Sammi in het voorjaar van 2017 haar poorten opende. Ondernemers Michel en Ankie hadden al horeca-ervaring als restauranteigenaren, maar toch was dit ook voor hen een bijzonder project. Michel: “We waren met de gemeente in gesprek omdat zij ondernemers zochten voor een aantal projecten. Toen dit eenmaal ter sprake kwam, was ik direct enthousiast en wist ik wat voor soort concept ik er wilde starten. Nu kun je bij Mr. Sammi dagelijks terecht voor lunch, diner of borrel. Maar ook voor bijzondere events of zakelijke bijeenkomsten, van klein en intiem tot groots en meeslepend.”

Mr. Sammi: romantisch ruig

Een uitdagend design

“Onze horecadesigner had direct goede ideeën om het industriële gevoel te behouden en met warme kleuren en stijlvolle materialen toch een intieme sfeer te creëren.” En dat werkt volgens Michel. “We zien veel verschillende gasten die zich hier thuis voelen. Het is best een hippe zaak, dan vind ik het bijvoorbeeld extra leuk dat ook senioren dit een fijne plek vinden om koffie te drinken met hun vrienden en familie.”

Gelukkig team, gelukkige gasten

Het design maakt sfeer, maar Michel benadrukt dat het vooral ook de mensen zijn die Mr. Sammi een hart geven. “Ik ben ontzettend trots op ons team. De gastvrijheid en het plezier dat ze uitstralen, dat maakt de zaak.” Michel investeert dan ook veel in zijn mensen. “We hebben een personeelscoach, stellen met iedereen een ontwikkelplan op, zorgen dat ze niet te veel werken en betalen een net salaris. Ik wil dat onze mensen gelukkig zijn en zelf ook graag hier komen. De gasten moeten dat geluk ook proeven, in sfeer en in aandacht op het bord.”

Meteen druk

Bij de opening werden Michel en Ankie overvallen door de aanloop. “Het was meteen druk”, blikt Michel terug. “Dat overviel ons wel een beetje. We moesten het team direct uitbreiden en ik stond zelf zeven dagen per week te werken. Zo kun je bijna aan je eigen succes ten onder gaan.” Wat het extra pittig maakt is dat het in Mr. Sammi altijd doorloopt. “In de ochtend kun je op de koffie en ’s nachts is er nog wel eens een feestje. Ik ben het gelukkig altijd leuk blijven vinden, maar het was een zware tijd.”

Veelzijdigheid in concept en design

Bij Mr. Sammi straalt de veelzijdigheid van het horecaconcept ook uit in het design. Oude industriële en nieuwe designelementen vormen een sfeervol geheel. “De muur met graffiti is misschien wel mijn favoriete deel van de zaak”, zegt Michel tijdens de rondleiding. “Daar maken ook veel gasten foto’s van. En de bar met messing vind ik ook heel mooi. Mooie materialen die spanning geven met het industriële erfgoed. Dat maakt het gaaf.”

Pand met haken en ogen

Het klinkt natuurlijk allemaal prachtig, een oud pand, een topconcept en gasten die de deur platlopen, maar vooraf was veel onzeker. “Veel mensen zeiden dat we gek waren. Een restaurant in de ECI Roermond? Dat vonden ze een veel te lastige locatie. Helemaal toen ze hoorden hoe groot het zou worden.” Met een historisch pand komen natuurlijk ook de regels en voorschriften. Een behoorlijke uitdaging in een pand dat behoorlijk aangepast moest worden om geschikt te zijn voor horeca.

Mr. Sammi: romantisch ruig

“Het kan hier in de winter behoorlijk koud worden en isoleren mag niet zomaar. Dubbel glas met voorzetramen is niet toegestaan. Dus zijn we nu bezig met een leverancier die onze ramen ruitje voor ruitje kan isoleren. Dat soort zaken frustreren wel eens, maar de uitstraling van dit pand vergoedt alles. Het was liefde op het eerste gezicht toen we het zagen. En dat is ook de reden dat het aantrekkingskracht heeft tot ver buiten de regio. Wij hebben die mensen een reden gegeven om hier een bestemming van te maken. Dan doen we toch iets goed.”


Tweede Leven

Met de leegloop van de oude binnensteden, het verdwijnen van traditionele industrieën en de ontkerkelijking, neemt het aantal horecazaken dat zich vestigt in oude iconische gebouwen toe. In de rubriek Tweede Leven vertellen trotse ondernemers de sterke verhalen van ‘hun’ gebouw. Ontdek bijvoorbeeld hoe andere ondernemers een weeshuis (De Nieuwe Winkel), slachthuis (Lokaal 55) of tramremise (NOOIJ DUTCH DELI) omtoverden in bruisende horecabestemmingen. 

Meer verhalen binnen deze rubriek  Bekijk alle verhalen