Restaurant Reua Thai: kwaliteit kost tijd

“Onze keuken is zelfs voor Thaise begrippen erg authentiek”, legt Pattama Simons, eigenaresse van Reua Thai in het Limburgse Nuth, vol trots uit. “Een goede curry bereid je niet in een kwartiertje. Onze ‘Massaman Curry’ bijvoorbeeld, pruttelt om 10 uur ’s ochtends al op laag vuur om langzaam te garen. Om de smaak in balans te houden, roeren we elk half uur en proeven we of er nog iets mist. Wij nemen geen enkele shortcut. Kwaliteit kost tijd!”

De échte Thaise keuken

Als gasten verwachten dat ze bij Reua Thai hetzelfde eten als tijdens hun vakantie in Thailand krijgen, komen ze bedrogen uit volgens Pattama. “Wat wij hier serveren, komt niet overeen met de huidige Thaise keuken. Die is enorm veranderd door het massatoerisme. Wij nemen, net zoals ze dat 100 jaar geleden ook deden, uitgebreid de tijd om tot een perfecte smaakbeleving te komen.”

 

Restauran Reua Thai: kwaliteit kost tijd

Zelf kwamen Pattama en haar man Dave ook van een koude kermis thuis toen ze afgelopen jaar Thailand bezochten. “Ik zou een moord doen voor de ingrediënten die ze daar hebben. Maar ze worden verspild om aan de wensen van gehaaste toeristen te voldoen. Je ziet dat mensen daardoor een compleet verkeerd beeld van de Aziatische keuken krijgen. Gasten kijken vaak verbaasd op als ik aangeef dat we niet aan takeaway doen. Ik peins er niet over. In de Thaise keuken draait het van origine juist om uitgebreid tafelen, leren van de smaken en eten delen. Hier ervaren gasten pas wat écht Thais eten inhoudt.”

Restauran Reua Thai: kwaliteit kost tijd

Smaken van toen

De keuken van Reua Thai is gebaseerd op de Thaise roots van Pattama. Ze woonde er tot haar 24e en groeide op met die keuken. Passie voor eten is haar letterlijk met de paplepel ingegoten. “Mijn vader was een ontzettend goede kok. Hij deed alles zelf. Als hij bijvoorbeeld een curry met kip maakte, slachtte hij zelf de kip. Daarnaast was hij een echte fijnproever. Hij wist de meest uiteenlopende ingrediënten op een perfecte manier samen te brengen in een gerecht. Zijn liefde voor de Thaise keuken heeft mij enorm geïnspireerd.”

Leren van de beste

Op haar 16e begon Pattama zelf met koken. “Ik werkte destijds in de keuken bij het beroemde restaurant Dta Khrai in Chiang Mai in Thailand. Hun vrouwelijke chef-kok Partoy was zo goed dat ze zelfs voor de koninklijke familie kookte. Na lang aandringen mocht ik met haar samenwerken! Ik ging elke ochtend om vier uur met haar mee op pad om vol verwondering te kijken wat ze allemaal kocht op de markt.

Partoy leerde me hoe je ingrediënten met al je zintuigen beoordeelt. Zien, ruiken, voelen en proeven.” Haar receptenboek mocht Pattama helaas nooit inzien. “Maar ik heb er gelukkig veel van onthouden. Het merendeel van de gerechten op onze kaart is terug te herleiden naar de smaken van toen.”

Een nieuwe twist

“Blijven vernieuwen in een authentieke keuken”, dat is de grootste uitdaging voor Pattama. “We hebben veel vaste gasten. Die wil je toch elke keer weer wat speciaals bieden. Om het verrassend te houden experimenteren we met verse kruiden uit eigen tuin en typisch Nederlandse ingrediënten. Zo gebruiken we in het seizoen bijvoorbeeld witte asperges in onze curry’s. Of ik geef een bestaand gerecht een nieuwe twist. Zoals onze Tom Yam. Dat is van origine een pittige heldere soep met garnalen, maar ik heb er een wokgerecht van gemaakt. Authentiek, maar toch vernieuwend!”

Alles voor de liefde

Hoe Pattama terecht is gekomen in het kleine Limburgse Nuth? “Door de liefde”, lacht Pattama. “Op mijn vierentwintigste ben ik voor mijn ex-man naar Engeland verhuisd. Daar werkte ik als kapper, maar elk vrij uurtje stond ik in de keuken. Want dat doe ik nou eenmaal het allerliefste. Na mijn scheiding ben ik in 2009 op vakantie gegaan in Nederland. Daar ontmoette ik Dave. We hebben jarenlang een langeafstandsrelatie gehad tot ik in 2012 verhuisde naar Nederland.”

“Dave heeft me aangemoedigd om hier mijn passie voor koken weer op te pakken. We hebben dit pand, voorheen een meubelzaak, van de ouders van Dave overgenomen en het in een jaar tijd volledig gestript en verbouwd. Van twee verdiepingen hebben wij deze prachtige grote ruimte gemaakt, waar plek is voor 48 gasten.” Inmiddels werkt Pattama met een team van vijf personen. Waaronder haar zoon Jakkrin, die wellicht ooit het stokje van haar overneemt. “Maar nu nog niet hoor”, voegt Pattama daar direct aan toe. “Ik vind het koken nog veel te leuk!”

 

Restauran Reua Thai: kwaliteit kost tijd

Back to the roots

Dit artikel is onderdeel van de rubriek  Back to the roots, waarin we spreken met getalenteerde chefs en ondernemers uit alle windstreken. Zij brengen vernieuwing, verrassing en een heel eigen keukencultuur met zich mee. Ontdek hoe de eigenwijze passie van chef-kok Luciano Cacopardo zich in restaurant Ciao Ciao doorvertaalt naar alleen de beste kwaliteit in zijn Italiaanse keuken. En lees wat excentrieke gastheer Marc Cruellas verstaat onder de Franse boerenkeuken in het Haagse Bistrot Deux La Place.

Meer verhalen binnen deze rubriek  Bekijk alle verhalen