De Watermolen van Opwetten: schilderachtig mooi

Op de grens van Nuenen en Eindhoven bevindt zich dankzij een Van Gogh-schilderij misschien wel het beroemdste horecabedrijf van Nederland. Ondernemer Drieske Brox krijgt dan ook jaarlijks bezoek van duizenden toeristen uit binnen- en buitenland. Ze bewaarde de historie van de watermolen uit de elfde eeuw, maar gaf het de benodigde transformatie.

Een uitdagende start

Het was 1884 toen een zekere Vincent van Gogh de watermolen van Opwetten schilderde. Het olieverfschilderij van de berooide kunstenaar werd vermaard en groeide uit tot een begrip onder kunstkenners over de hele wereld. Vroeger was het een graan- en zaagmolen waar ook lijnzaadolie werd geperst, tegenwoordig zit op deze historische plek een restaurant. Uiteraard is ondernemer Drieske Brox trots op het rijke verleden, maar ze onderneemt hier modern, van deze tijd. “Na overname in 2014, hebben we het restaurant een andere naam en look gegeven.”

De Watermolen van Opwetten: schilderachtig mooi

Huiskamergevoel

Het eerste wat Drieske deed toen ze binnenkwam: moderniseren. “We hebben een hoop rommel weggedaan en mooie elementen toegevoegd zoals een bijzondere kroonluchter en een eigentijdse inrichting. Dat maakte het direct stijlvoller en rustiger. En we hebben warmte toegevoegd. Letterlijk en figuurlijk. Om het echte huiskamergevoel te creëren hebben we een open haard op maat laten maken, over de hele lengte van een van de muren. Die brandt in de winter in het restaurant, zodat iedereen de beleving van het open vuur heeft.”

De Watermolen van Opwetten: schilderachtig mooi

Dineren in een schilderij

Drieske begon dankzij de reputatie van het eerder gevestigde restaurant met een achterstand. Maar natuurlijk bood dat juist ook ongekende voordelen. “Het is natuurlijk een kans als je voorgangers niet zo succesvol zijn. Dan kun je veel verbeteren. Het feit dat Van Gogh deze plek heeft geschilderd trekt jaarlijks veel toeristen uit binnen- en buitenland. Waar ter wereld kun je nu lunchen of dineren ín een schilderij van Vincent van Gogh?”

Meer dan Van Gogh

Het hele concept ophangen aan Van Gogh wilde Drieske niet. “De geschiedenis van deze molen gaat terug tot de elfde eeuw. In de oliemolen kun je de raderen van de molen nog zien. Dat geeft direct een heel speciale sfeer.” Ook de ligging van de watermolen maakt het bedrijf speciaal, vindt Drieske. “Als je hier de brug over gaat en ons terrein betreedt, bevind je je op ons eigen eiland, aan de oevers van de Dommel. 

Als je hier in de zomer zit en de lavendel staat in bloei terwijl de tjirpende krekels het vallen van de avond aankondigen, of in de winter, als het sneeuwt en we hebben het terrein bijzonder verlicht, dan heb je echt het gevoel dat je het best bewaarde geheim van Brabant hebt ontdekt.”

Van rouwen tot trouwen

De Watermolen van Opwetten is meer dan een restaurant. Het grote gebouw heeft een grote buitenruimte waar stellen kunnen trouwen en verschillende zalen voor recepties, vergaderingen, feesten, koffietafels en private dining. Een flexibele locatie met een bijzondere geschiedenis. Dat betekent dat bewoners uit de omgeving waarschijnlijk meerdere malen te gast zullen zijn om te vieren, afscheid te nemen of te genieten.

Verbonden met de omgeving

Voor Drieske is het bijzonder om met de watermolen onderdeel te zijn van de omgeving. “Ik ben opgegroeid in Nuenen en fietste hier tijdens mijn jonge jaren altijd langs. Het is een plek die voor mij persoonlijk altijd al iets betekende. Het is ook een voordeel om hier uit de buurt te komen. Dan kun je een bezoek net iets persoonlijker maken als je die mensen kent of begrijpt waar ze vandaan komen. Van mijn connectie met de buurt en het rijke verleden van de locatie tot de gastvrijheid van ons team: alles aan dit bedrijf heeft een ziel.”

De Watermolen van Opwetten: schilderachtig mooi

Tweede Leven

Met de leegloop van de oude binnensteden, het verdwijnen van traditionele industrieën en de ontkerkelijking, neemt het aantal horecazaken dat zich vestigt in oude iconische gebouwen toe. In de rubriek Tweede Leven vertellen trotse ondernemers de sterke verhalen van ‘hun’ gebouw. Ontdek bijvoorbeeld hoe andere ondernemers een weeshuis (De Nieuwe Winkel), slachthuis (Lokaal 55) of tramremise (NOOIJ DUTCH DELI) omtoverden in bruisende horecabestemmingen. 

Meer verhalen binnen deze rubriek  Bekijk alle verhalen